Starejši pionirji Helios Suns še korak višje od kadetov!

Na zaključnem turnirju državnega prvenstva za fante do 15 let, ki je pretekli vikend potekal v domžalski "komunali", so na svoj račun ponovno prišli domžalski ljubitelji košarke. Ti so lahko na delu videli najboljše štiri ekipe starejših pionirjev v letošnji sezoni, med njimi pa so bili seveda tudi domači Helios Sunsi, ki so se na koncu veselili odličnega 2. mesta v Sloveniji!

V polfinalu so Domžalčani, ki so redni del sezone končali na 2. mestu, moči merili s kranjskim ECE Triglavom. S slednjim so se v prvenstvu dvakrat že pomerili, po ena zmaga je šla na vsako stran, a je bila vsako od ekip enkrat močno oslabljena. Tako da je bilo težko kaj vnaprej napovedati, pričakovalo se je le, da zna biti tekma izredno izenačena.

In tako je tudi bilo. Vsaj v prvih 20 minutah, ko sta bili ekipi očitno še pod prevelikim bremenom zaključnega turnirja in sta v napadu grešili na obeh straneh. Tako je bilo ob polčasu nizkih 25:25. So pa zato Domžalčani v drugem polčasu nadaljevali z odlično obrambno predstavo, le da so se v napadu malo bolj sprostili oz. je voz odločno povlekel Rok Radović in razlika v korist Heliosa se je začela večati. Pri Triglavanih je bil razpoložen le Jaka Prevodnik, ki pa ni zmogel vsega sam in tako so se napredovanja v veliki finale zasluženo razveselili naši fantje. Na koncu je bilo 72:53, od tega je kar 35 domžalskih točk dosegel Radović, ki je zbral še 18 skokov. Po 8 točk sta dodala še Žiga Lapajne (8 skokov) in Saša Stanišić (7 skokov).

V nedeljskem finalu je Domžalčane čakala najboljša ekipa sezone, ljubljanski ŠD Šentvid, ki je bil v polfinalu boljši od KOŠ Kopra. Medsebojno je tudi z njimi med sezono po ena zmaga odšla na vsako stran, vseeno pa so gostje veljali za rahle favorite. To so v prvih 15 minutah tekme tudi nazorno pokazali, saj so že po prvi četrtini vodili z 9:20, sredi druge četrtine pa je semafor kazal že 11:29. In ko je kazalo, da domače čaka prava mala katastrofa, se je začel prvi povratek. Do polčasa je razlika padla na -9, v 27. minuti pa je bilo le še -4 (44:48), potem ko se je pri mladih Sunsih razigral predvsem Vid Rener. A je nato sledil črn zaključek tretje četrtine s strani domačih, saj so Šentvidčani z delnih 17:0 pobegnili na visokih 21 točk prednosti in kazalo je, da je finale odločeno. Končnih 47:65 po treh četrtinah je s trojko postavil naš Matej Žmaucar.

Pokal za 2. mesto je kapetanu Sunsev Roku Radoviću, ki je dobil tudi nagrado za najboljšega strelca, podelil domžalski župan Toni Dragar.

A tudi to še ni bilo konec. Prvi dve minuti zadnje četrtine so gostje razliko še uspeli zadržati, potem pa sta stvari v roke vzela Radović in Rener in poskusila še z zadnjim preobratom. Do -9 (64:73) je šlo hitro, za kaj več pa je zmanjkalo tako moči, kot tudi časa. Goste je tokrat (presenetljivo) na varni razdalji držal Marko Karan, na koncu tudi MVP turnirja, ki je zadel kar 5 trojk, tako da je zadnja možnost po preobratu splavalo po vodi. Končnih 72:79 je s polaganjem postavil Radović, potem pa se je začelo slavje Šentvida. Še enkrat gre izpostaviti Radovića, ki je bil zagotovo prvo ime celotnega turnirja. Finale je končal s 35 točkami, norimi 28 skoki in 6 podajami, sledil mu je Rener s 16 točkami in 9 skoki, še 10 točk in 5 skokov je dodal Stanišić.

Kot rečeno, MVP turnirja je postal Marko Karan (ŠD Šentvid), daleč najboljši strelec pa je bil naš Rok Radović (70 točk v dveh tekmah), ki je bil zasluženo tudi del najboljše peterke zaključnega turnirja. Poleg njega so se vanjo uvrstili še Luka Krmac (KOŠ Koper), Jaka Prevodnik (ECE Triglav) ter Urban Hrovat in Maks Mrgole (oba ŠD Šentvid).

Avtor: KK Helios Suns; Foto: KK Helios Suns, KZS/alesfevzer.com
Tagi