Srhljivka s srečnim koncem

Luka Koper – Domžale 2:3

Nogometaši Domžal so 25. sezono najmočnejše slovenske nogometne lige odprli s pravo srhljivko. Na gostovanju v Kopru so odigrali odličnih 60 minut in povsem zasenčili domačine, ki so zaradi evropskih obveznosti zaigrali v spremenjeni zasedbi. Žan Majer, Nejc Skubic in Juninho so z goli poskrbeli za visoko vodstvo s 3:0 in zdelo se je, da so tri točke že po uri igre v žepu, a se Koprčani s tem niso strinjali.

Z igralcem manj, v 41. minuti je bil zaradi drugega rumenega kartona na tekmi izključen mladi zvezni igralec Kopra Nik Mršić, sta v vsega dveh minutah Nejca Vidmarja premagala Jaka Štromajer in Amar Rahmanović ter poskrbela za razburljivih zadnjih 30 minut. Domačini so poizkušali z dolgimi podajami v kazenski prostor tekmeca, zatresli so tudi okvir vrat, a so Domžalčani uspeli zadržati minimalno prednost in osvojiti prvi komplet treh točk v novi sezoni: ''Do vodstva s 3:0 smo igrali odlično. Bili smo organizirani, stoodstotno osredotočeni in nismo delali večjih napak. Tehnično smo igrali zelo dobro in zato smo tudi dominirali na igrišču. Pri visokem vodstvu je bilo čutiti, da je tekma odločena in zaradi tega smo v nadaljevanju prejeli tako poceni gole. Ko nasprotnik začuti, da ni vsega konec, ko ga ponese publika, ki je ne glede na število sposobna narediti pritisk, in ko je tekma postala bolj moška, smo začeli izgubljati nadzor nad igro in samimi seboj. Jasno je, da moramo na tem področju še veliko delati in veseli smo, da nas ta lekcija tokrat ni stala točk. Lani smo bili v takšnih situacijah večkrat kaznovani. Najti moramo rešitve, da ne podremo vsega dobrega, kar storimo,'' je po tekmi z olajšanjem povedal trener Luka Elsner.

32-letni strateg je pojasnil, zakaj njegova ekipa v zadnjih tridesetih minutah ni našla odgovora na igro Koprčanov: ''Dejstvo je, da smo se slabo zoperstavili neposredni igri Kopra. V ekipi so imeli tri izredno visoke, močne in agresivne igralce, ki so povrhu še odlični 'skakalci'. Izgubili smo svoj koncept igre in posledično smo igrali zelo blizu svojemu golu. To je bila naša glavna težava, ko je nasprotnik zaigral na preskok. Predaleč smo stali od igralcev, ki so pošiljali dolge žoge na našo polovico in ko se enkrat povlečeš nazaj, sploh ni pomembno, koliko igralcev ima katera od ekip na igrišču. Igralec več ne pomeni nič, če igra poteka pred tvojim kazenskim prostorom. Na bočnih položajih smo nasprotniku pustili 20 metrov prostora, da je brez težav pošiljal predložke pred naša vrata. Ko se vse skupaj dogaja tako blizu tvojih vrat, je le še vprašanje časa, kdaj bo žoga končala v mreži. Tretji gol Kopra bi nas verjetno pokopal,'' priznava Elsner, ki je tokrat nekoliko premešal postavitev v udarni enajsterici. Po odhodu Uroša Koruna se je v obrambno vrsto vrnil Darko Zec. V rumenem dresu je od prve minute zaigral novinec Amedej Vetrih, ki je skupaj z Lucasom Mariom Horvatom tvoril osrednji del zvezne vrste. Žan Majer pa je tokrat zaigral na levem krilnem položaju: ''S predstavo celotne ekipe sem zelo zadovoljen in hkrati ponosen na prikazano igro. Če je igralec kvaliteten in svoje znanje prenese na igrišče, bo zanj vedno prostor v udarni enajsterici, ne glede na to, kdaj se je priključil ekipi. Majer pa je končno odigral tekmo, ki nam daje upanje, da je njegova povprečna forma preteklost,'' zadovoljstva ni skrival Elsner.

Domžalčani so pred začetkom sezone opozarjali, da je uvod v prvenstvo izjemno pomemben in s tremi točkami so naredili prvi korak na 36 tekem dolgi poti: ''V spominu bo ostal le končni izid in dobra, dinamična igra v večjem delu tekme. To so stvari, na katerih gradimo naš proces treninga in takšno igro bomo morali v prihodnje raztegniti na vseh 90 minut. Ne smemo izgubljati osredotočenosti in delati osnovnih napak, ki dajejo nasprotniku možnost, da se vrne v igro. Ko smo imeli vse pod nadzorom, smo bili na ravni, ki so jo želimo,'' je zaključil vidno izmučeni trener dvakratnih prvakov.

Avtor: Grega Krmavnar; Foto: Lado Vavpetič; Video: Sedo Rošić (NK Domžale)
Tagi