Spektakel z bencinskimi hlapi ponovno na domači grudi – “Avtokros Kaps Moravče 2019”

Drugi vikend v oktobru so krojili bencinski hlapi, saj je na progi Kaps v bližini vasi Dvorje v Moravški dolini potekalo odprto državno prvenstvo Slovenije in Hrvaške v avtokrosu “Kaps motosport 2019”. Dogodek je uspel v vseh pogledih, tako z odlično pripravljeno progo, s številom sodelujočih tekmovalcev, kot tudi z več tisoč glavo množico obiskovalcev, ki si je ogledala ta spektakel. Posebna dodana vrednost pa je bila ta, da se je s tem tekmovanjem po skoraj desetih letih avtokros spet vrnil v Slovenijo in to na prvi in edini licenčni progi v Sloveniji.

Tekmovanje v avtokrosu je potekalo v nedeljo, 13. oktobra 2019, na progi Kaps v bližini vasi Dvorje v občini Moravče. Med 9.20 in 11.30 uro so potekale trening vožnje, med 12. in 17. uro pa finalne vožnje. Proga Kaps se nahaja na poligonu, ki ga je uredil bivši dirkač in predsednik ASC Mustang Metod Vidergar. Poligon je namenjen zabavi na štirih kolesih, predvsem štirikolesnikom, mini buggyjem in cart crossom. Del tega poligona je tudi atraktivna proga za avtokros, katero so pripravili zagnani člani ASC Mustang, najmočnejšega avtokros kluba v Sloveniji.

Ker se je dirka po skoraj desetih letih vrnila v domače loge, je z njo oživelo kar nekaj projektov, ki so že zastali, ker ni bilo več domače proge. Organizatorji AS 2005 in ASC Mustang so tako v  drugem vikendu v oktobru pripravili pravi spektakel, ki ga seveda ni zamudila več tisoč glava množica ljubiteljev dirk, ki je presenetila celo same organizatorje.

Ob tej priložnosti je potekal tudi uradno odprtje proge, ki so jo izvedli po uradnih treningih. Odprtja proge so se udeležili župan Občine Moravče Milan Balažic, predsednik ASC Mustang Metod Vidergar, predsednik organizacijskega odbora avtokrosa Kaps 2019 Stane Sušnik, župnik v župniji Moravče Kancijan Čižman, ki je tudi blagoslovil progo ter številni drugi gostje in ljubitelji bencinskih hlapov. Odprtje so popestrili godbenice in godbeniki Godbe Moravče ter mične hostese, vsi gostje pa so si bili enotni, da je bil takšen poligon vreden odprtja, saj bo služil različnim aktivnostim.

Stane Sušnik, predsednik organizacijskega odbora avtokrosa Kaps 2019, nam je povedal, da so na dirki, ki je štela za odprto državno prvenstvo Slovenije in Hrvaške, zbrali največ voznikov avtokrosa na kupu v zadnjih desetih letih, odkar je trajala suša na tem področju. Tako se je tekmovanja udeležilo 22 tekmovalcev iz Slovenije in Hrvaške, ki so tekmovali v različnih kategorijah:

  • Divizija 1A z turističnimi vozili do 1600 ccm z dvokolesnim pogonom skupine N in A;
  • Divizija 1, Turistična vozila do 4000 ccm skupine N, A, F, WRC, kit car, GT, ST;
  • Divizija 3, posebna tekmovalna vozila do 4000 ccm (buggy) z dvo ali štirikolesnim pogonom.

Ob koncu dirke so podelili še pokale prvim trem tekmovalcem iz različnih kategorij kakor tudi kategorij klubov in mladincev.  Dirka je dobro uspela v vseh pogledih, saj je bilo atraktivnih dogodkov veliko. Tako smo lahko videli atraktivna prehitevanja, okvare vozil, pa vse do nesreč, požarov … Najbolj pomembno pa je bilo, kar so si bili enotni tudi organizatorji, tekmovalci in obiskovalci, da je bila proga pripravljena izredno dobro.

“Delali smo z najlepšimi željami, da je dirka uspela v vseh pogledih. V zadnjih tednih smo pripravljali progo, veliko dela pa je bilo seveda tudi s samo organizacijo dirke, kar ni bil majhen zalogaj, saj se je dirko ogledalo zelo veliko gledalcev. Takšen obisk je bil tudi pričakovan, saj takšne dirke v Sloveniji že ni bilo mnogo let. Pri našem naporu je našim željam prisluhnila tudi Občina Moravče,“ je vidno zadovoljene dejal Sušnik, ki nam je zaupal, da imajo na tej progi v načrtu eno, največ dve dirki na leto. Njihov cilj je tudi, da se dirka uvrsti v centralno evropsko cono, kar pomeni udeležba tekmovalcev iz drugih držav.

Poligon Kaps je v osnovi zasnovan veliko širše, saj tam ne bodo potekala samo tekmovanja, ampak bodo imeli na njej možnost svoj adrenalin sprostiti tudi vsi tisti vozniki, ki radi vozijo hitro. “Poligon bo omogočil, da se takšni vozniki umaknejo s cest in adrenalin sprostijo na območju za to urejene in varovane proge, kar po novem Kaps tudi je,” je še povedal Sušnik.

Več fotoutrinkov z avtokrosa si lahko ogledate na POVEZAVI TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi