Slovesno odprtje 16. evropskega prvenstva v gorskih tekih na Veliko planino

V petek, 7. julija 2017, je na Stadionu prijateljstva v Mekinjah potekalo slovesno odprtje letošnjega 16. evropskega prvenstva v gorskih tekih. Tako Kamnik in Velika planina po sedmih letih ponovno gostita najboljše gorske tekače, pred leti tekače iz celega sveta, tokrat tekače iz stare celine.

Na današnjih tekih bo v štirih kategorijah, mladinci (52), mladinke (39), člani (68), članice (64), tekmovalo več kot 200 tekačic in tekačev, ki se bodo potegovali za naziv najhitrejših v gorskih tekih na stari celini. Tekmovalci prihajajo iz 26 evropskih držav. Vsi udeleženci so se gledalcem predstavili v včerajšnjem mimohodu držav udeleženk. Mimohod so spremljale kamniške mažoretke ter Mestna godba Kamnik.

Vse prisotne je v uvodnem delu pozdravil Dušan Papež, predsednik kluba organizatorjev, Kluba groskih tekačev Papež. Ob njem se je predstavila tudi masko prvenstva, planšar iz Velike planine. Veliko planino in pastirje so predstavili tudi učenci OŠ Stranje v dramski igri, v kateri so predstavili življenje in delo pastirjev na planini. Zbrane so pozdravili tudi Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, Marjan Šarec, župan Občine Kamnik ter Gabriela Szabo, članica sveta Evropske atletske zveze.

Prvenstvo pa se je uradno začelo z dvigom zastave Evropske atletske zveze.

V kulturnem programu otvoritve so nastopili narodne noše, Folklorna skupina Kamnik, Matic Smolnikar in glasbena skupina Aurora. Trio Smolnikar pa je izvedel tekaško himno 16. evropskega prvenstva, za katero sta besedilo napisali Mira Papež in Renata Smolnikar.

Pred nami je današnji veliki dan: tekma. Srečno vsem tekačem! Vsi navijači, podporniki in ljubitelji narave pa ste vabljeni, da s svojim navijanjem soustvarite največjo atletsko prireditev v Sloveniji v letošnjem letu.

Spored prvenstva:

ob 7.30: start Open race (Eko resort)
ob 10.00 start mladink (Kisovec)
ob 10.00: start mladincev (Prelesnikova domačija pod sv. Primožem)
ob 11.45 start člani (Eko resort

Avtor: Nina Klisarič; Foto: Nina Klisarič, Iztok Čebašek
Komentarji uporabnikov
Tagi