Skok v martinovanje Šole zdravja Domžale

Martinovo, dan ko se mošt spremeni v čisto vino je za nami. S tem praznikom, ki naj bi segal že v čas pred našim štetjem, saj so se naši poganski predniki ob jesenskih praznovanjih zahvaljevali bogovom za dobro letino in jih hkrati prosili za ponovitev obilja v prihodnjem letu.

Zaradi splošne priljubljenosti cerkev med pokristjanjevanjem praznika ni odpravila, ampak ga je zaznamovala z znanim in med ljudmi čaščenim svetnikom, svetim Martinom, krščanskim škofom, rojenim v začetku četrtega stoletja na ozemlju današnje Madžarske. Kot je običaj se ta praznik obeleži z martinovo pojedino in pokušino novega vina. Telovadci Društva Šol< zdravja Domžale pa so ga obeležili na poseben način.

V Martinovo so skočili tudi člani Društva Šola zdravja, skupina Drevored 88 lip Domžale. Poleg redne jutranje telovadbe so praznovali okrogli jubilej njihove članice Jane, ki v tej skupini telovadi že od samega začetka. Tokrat so telovadili v Češminovem parku, kjer so se po telovadbi še poveselili s slavljenko. Skratka, bila je prava priložnost za druženje, vesel začetek dneva in pričetek martinovanja. V Šoli zdravja je namreč vedno veselo in razigrano.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Franc Habe
Tagi