Se domžalskemu šampionu Marjanu Bolharju obeta nastop na olimpijskih igrah?

Kickboxing je olimpijski šport!

Med tistimi, ki so se najbolj razveselili novice, da je Mednarodni olimpijski komite (MOK) priznal WAKO in kickboxing kot olimpijski šport, je to zagotovo domžalski kickboxer Marjan Bolhar, saj se mu sedaj odpira priložnost, da se udeleži olimpijskih iger. Prve so sicer na sporedu že leta 2020 v Tokiu, vendar se zaenkrat še ne ve, če bo kickboxing takrat že uvrščen na te olimpijske igre.

Marjan Bolhar, večkratni državni, evropski in svetovni prvak v boksu in kickboxingu ter nosilec treh šampionskih pasov, ki jih je v organizaciji WAKO kickboxing osvojil na treh kontinentih, se je novice, da je Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) je na včerajšnji seji v Tokiu priznal WAKO in kickboxing kot olimpijski šport, izredno razveselil. S tem je bil postavljen temelj za možnost uvrstitve kickboxinga v program olimpijskih iger.

Marjan je kljub 42. letom še vedno v vrhunski formi, prav tako pa mu ne manjka motivacije, kar olimpijske igre zagotovo so. V primeru, da bi se domžalskemu šampionu uspelo uvrstiti na olimpijske igre, bi to pomenilo vrhunec njegove bogate športne kariere in tista najslajša »češnja na torti«. Podporo pri tem bo Marjan zagotovo deležen tudi pri domačih in sodelavcih v poklicni gasilski enoti CZR Domžale. Po objavi novice na njegovem facebook profilu, so mu sodelavci izrekli podporo ter navdušenje, da bodo domžalski poklicni gasilci imeli v svojih vrstah olimpijca.

K odločitvi za priznanje združenja WAKO, ki je tako postal ekskluzivni predstavnik vseh disciplin kickboxinga v Mednarodnem olimpijskem komiteju, je botrovala njegova razširjenost po svetu, saj je prisoten v 128 državah na vseh petih kontinentih sveta, ima urejen sistem izobraževanja in licenciranja ter spoštovanje etičnih standardov in zavezanost k boju proti dopingu in zlorabam v športu. WAKO je zaključno vlogo MOK oddal v avgustu leta 2016. Pot do priznanja ni bila lahka, saj se je bilo, ob nujnosti dokazovanja izpolnjevanja vseh pogojev, potrebno soočiti tudi z veliko konkurenco vseh ostalih združenj, ki so si lastila kickboxing kot športno panogo.

Miha Ulčar; Foto: arhiv domžalca, Franci Kek

Tagi