Priljubljene kolesarske poti v Sloveniji

 Slovenija, s svojimi razgibanimi pokrajinami, ponuja številne čudovite kolesarske poti, ki privabljajo tako domače kot tuje ljubitelje kolesarjenja. Od ravninskih poti v bližini rek do zahtevnejših gorskih vzponov – v Sloveniji lahko vsak najde pot, ki ustreza njegovim željam in sposobnostim. Tukaj je nekaj najbolj priljubljenih kolesarskih poti v Sloveniji.

Parenzana – pot skozi zgodovino slovenske Istre

Parenzana je ena izmed najbolj priljubljenih kolesarskih poti, ki poteka po nekdanji ozkotirni železniški progi, ki je povezovala Trst v Italiji z mestom Poreč na Hrvaškem. Slovenski del poti vodi skozi slikovito Istro, kjer se lahko kolesarji sprehodijo skozi vinograde, oljčne nasade in obmorska mesta, kot so Koper, Izola in Piran. Ta 50 kilometrov dolga pot ponuja tudi številne zgodovinske znamenitosti in čudovite razglede na Jadransko morje.

Pot miru – skozi zgodovinsko Posočje

Pot miru povezuje kraje, ki so med prvo svetovno vojno igrali pomembno vlogo. Poteka skozi prelepo Soško dolino, od Loga pod Mangartom do Tolmina. Ta približno 100 kilometrov dolga pot je primerna za tiste, ki si želijo združiti kolesarjenje z zgodovinskimi zanimivostmi. Na poti se kolesarji srečujejo z nekdanjimi bojišči, spomeniki, muzeji na prostem in čudovitimi razgledi na reko Sočo ter okoliške vrhove.

Pohorje – kolesarjenje med gozdovi in travniki

Pohorje ponuja številne kolesarske poti, ki se raztezajo čez hribovja, gozdove in travnike. Med bolj priljubljenimi je pot, ki vodi od Maribora čez Pohorje do Rogle in naprej proti Zrečam. Na voljo so tudi označene gorske kolesarske poti, ki so primerne za izkušene kolesarje. Pohorje je znano po svojih naravnih lepotah, številni razgledi pa nagradijo trud vsakega kolesarja, ki se poda na to pot.

Krožna pot okoli Bohinjskega jezera – idealna za družine

Krožna pot okoli Bohinjskega jezera je ena izmed najbolj priljubljenih družinskih kolesarskih poti v Sloveniji. Dolga je približno 12 kilometrov in vodi okoli čudovitega Bohinjskega jezera, ponuja pa slikovite razglede na jezero in okoliške gore. Pot je večinoma ravninska in primerna za vse starosti, kar jo naredi idealno za družinske izlete.

Ljubljansko barje – narava in kulturna dediščina

Ljubljansko barje je naravni park, ki ponuja prijetno in nezahtevno kolesarjenje skozi mokrišča, kjer lahko opazujete raznovrstne ptice in občudujete bogato naravno in kulturno dediščino. Pot je dolga približno 35 kilometrov in poteka mimo številnih zgodovinskih znamenitosti, vključno s starodavnimi koliščarskimi naselbinami, ki so del Unescove svetovne dediščine.

Goriška brda – kolesarjenje med vinogradi

Goriška brda, znana po svojih vinogradih in sadovnjakih, ponujajo slikovito kolesarjenje skozi gričevnato pokrajino, ki nudi čudovite razglede na Alpe in morje. Pot vodi skozi vasi, kot sta Dobrovo in Šmartno, kjer lahko kolesarji uživajo v lokalnih vinih in kulinariki. Ta približno 30 kilometrov dolga pot je priljubljena med tistimi, ki si želijo sproščenega kolesarjenja z obilo priložnosti za postanke in uživanje v razgledih.

Dravska kolesarska pot – od Maribora do Ptuja

Dravska kolesarska pot je ena najdaljših in najbolj priljubljenih kolesarskih poti v Sloveniji. Slovenski del te poti je dolg približno 150 kilometrov in poteka ob reki Dravi, od avstrijske meje preko Maribora do Ptuja in naprej proti Hrvaški. Pot je večinoma ravninska in zato primerna za vse starostne skupine. Ob poti se nahajajo številne kulturne in naravne znamenitosti, ki dodatno obogatijo kolesarsko izkušnjo.

Trasa Alpe-Adria – izziv za izkušene kolesarje

Trasa Alpe-Adria povezuje Kranjsko Goro preko prelaza Vršič z Bovcem in naprej vodi proti Italiji in Avstriji. Slovenski del te poti je dolg približno 100 kilometrov in je zaradi svojih zahtevnih vzponov ter osupljivih razgledov na Julijske Alpe priljubljen med izkušenimi kolesarji. Pot je del daljše mednarodne kolesarske poti, ki povezuje Salzburg in Gradež.

Slovenija je s svojo raznoliko pokrajino pravi raj za kolesarje. Ne glede na to, ali iščete nezahtevno družinsko turo ali zahtevnejšo gorsko pot, boste v Sloveniji našli nekaj, kar ustreza vašim željam. Ne pozabite si vzeti časa za uživanje v naravnih lepotah in bogati kulturni dediščini, ki jo ponujajo te kolesarske poti.

Nina Orehek, foto: slovenia.info

Tagi