Pohod ob reki ponovno povezoval

Letošnji sedmi pohod ob reki Kamniški Bistrici od Kamnika do Domžal oz. obratno, ki je potekal v soboto, 17. 6. 2023, je privabil veliko pohodnikov, prinesel pa je nekaj novosti. Med najbolj pomembnimi je sprememba dolžine trase, ki je sedaj potekala od Slovenia Eco Resorta v Godiču (Kamnik) do Parka Martina Krpana v Domžalah in je bila dolga približno 18 kilometrov.

V Parku Martina Krpana je pohodnike pričakala pestra kulinarična ponudba. Dobre hrane in pijače ni manjkalo niti v Slovenia Eco Resortu, na obeh lokacijah pa je bilo poskrbljeno tudi za nekaj glasbe in zabavo. Na željo številnih pohodnikov so na letošnjem Pohodu ob reki, ki povezuje, bile na voljo uradne majice pohoda.

Na 18 kilometrski trasi so se pohodniki ustavili na več postojankah, na katerih so dobili žige, prav tako je bilo poskrbljeno za prijetno druženje in zabaven program: na postojankah so se udeleženci lahko osvežili in okrepčali, zabavali ter se seznanili s koristnimi informacijami. Iz domžalske strani je za odžejati na voljo tudi večje število Prodnikovih pitnikov. Pohodniki so lahko prehodili le del poti, ki je primerna za vse starosti in stopnje pripravljenosti, tudi za otroke; tisti, ki so prehodili celotno traso in zbrali vse žige, pa so bili nagrajeni s simboličnimi darili. Ob reki Kamniški Bistrici je bilo namreč kar 25 postojank, kjer so pohodniki spoznali dejavnost papirničarjev, gasilcev, ribičev, jadralnih padalcev, planincev, čebelarjev, vaterpolistov .. , sodelovali pa so tudi v zanimivih nagradnih igrah.

Tradicionalno sta se na polovici poti pri mostu želja pod Homškim hribom srečali kamniška in domžalska občinska delegacija, ki sta na most želja pripeli ključavnico z označbo pohoda in začetnicami obeh zavodov ter se tako simbolično zavezali k dolgoročnemu sodelovanju na področju rekreativno-turističnega povezovanja. Pohod ob reki, ki povezuje, ni le rekreativne narave, temveč poudarja povezovanje in sodelovanje. Poleg predstavitve lokalnih organizacij in druženja pohodnikov je namenjen tudi srečanju kamniške in domžalske občinske delegacije.

Letos so se pri mostu želja srečali županja Občine Domžale mag. Renata Kosec, podžupana Občine Domžale Matej Primožič in Borut Ernestl, župan Občine Kamnik Matej Slapar, Luka Svetec, v. d. direktorja Zavoda za turizem in šport Kamnik, Jernej Hribar, direktor Zavoda za šport in rekreacijo Domžale in predstavniki Modrih novic. Obe občinski delegaciji sta se že sedmič srečali na občinski meji ter na most želja pripeli ključavnico ter se s tem zavezali k nadaljnjemu dobremu sodelovanju. Kot sta poudarila tako županja Občine Domžale mag. Renata Kosec kot župan Občine Kamnik Matej Slapar, se sosednji občini že povezujeta, ne le na dogodkih in tudi simbolično, temveč tudi pri večjih in bolj pomembnih projektih, ki ju čakajo v prihodnosti.

Včerajšnja sobota je bila idealna za pohodništvo, zato ne čudi podatek, da se je pohodu na pešpoti od Kamnika do Domžal oz. obratno pridružilo rekordno število pohodnikov. Po besedah članov, ki so delili štempiljke na točkah pohoda, se je udeležilo več kot 3700 pohodnikov, veliko jih je prišlo tudi iz drugih regij Slovenije, večina je bila zelo zadovoljna z enkratno rekreacijsko potjo, ki je speljana po obeh bregovih Kamniške Bistrice, predvsem pa so pohvalili bogato kulinarično ponudbo z zabavnim programom na obeh začetnih točkah v parku Martina Krpana in Slovenia Eco Resort.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar, Irena Rode; Video: Miro Pivar

Tagi