Gradiško jezero v znamenju tekaških presežkov

Nedelje so izjemno priljubljeni dnevi za veliko sprehajalcev, ki z veseljem obiščejo akumulacijsko Gradiško jezero v občini Lukovica. Letos so se v dopoldanskih urah že 16. leto zapored umaknili hitrim tekačem, saj je v nedeljo, 22. septembra, potekal že tradicionalni tek okoli Gradiškega jezera, ki ga organizira Turistično društvo Gradišče. Sončen dan je privabil kar 194 tekačev od tega 78 otrok in 116 odraslih, ki so izboljšali lanskoletne rekorde.

»Udeležba vsako leto narašča, zaradi lepega vremena smo pričakovali številčnejšo udeležbo, ki se je podala okrog jezera. Med udeleženci so bili tudi predšolski otroci, saj sprva zanje nismo imeli kategorije, sedaj pa že nekaj let veselo tečejo in dosegajo uspešne rezultate. Letos se jih je udeležilo 25 predšolskih otrok, ki so ob prihodu v cilj prejeli spominske medalje,« pojasnjuje Milan Vesel, ki zadnje leto predseduje TD Gradišče, pri organizaciji teka pa je aktiven že od samega začetka. Spremembe, ki jih opaža, so v povečanju dokumentacije, vendar so s temeljitimi predpripravami tudi letos uspešno uredili vse postopke za izvedbo tradicionalne tekaške prireditve.

Tek okoli Gradiškega jezera zelo dobro sprejet izven meja občine Lukovica.

Tradicionalni tek okrog Gradiškega jezera je potekal v teh dolžinah:

Skupno je bilo v 10 kategorij uvrščenih 152 tekmovalcev: mlajši dečki do 10 let, mlajše deklice do 10 let, starejši dečki 11 – 15 let, starejše deklice 11 – 15 let,  mladinci/člani do 34 let, mladinke/članice do 34 let, veterani 35 – 45 let, veteranke 35 – 45 let, starejši veterani 46 – 90 let in starejše veteranke 46-90 let.

Čudovita trasa pripomogla k rekordom

Najhitrejši krog okoli Gradiškega jezera je pretekel atlet in tekač na srednje in dolge proge Robert Kotnik v 13 minutah 39 sekundah in 8 stotinkah ter izboljšal svoj lanskoletni rezultat za štiri sekunde. Med predstavnicami nežnejšega spola je bila najhitrejša Alenka Žavbi, ki je za razdaljo enega kroga potrebovala 19 minut 15 sekund in 9 stotink sekunde ter najboljši rezultat lanskega leta izboljšala za skoraj 40 sekund.

Najhitrejši krog okoli Gradiškega jezera je pretekel atlet in tekač na srednje in dolge proge Robert Kotnik v 13 minutah 39 sekundah in 8 stotinkah.

Odlično so se odrezali tudi tisti, ki so se odločili za tek na 12.600 metrov, in sicer je kar 42 tekačev je po prvem odteklo še dva kroga. Tudi v tej dolžini so tekači izboljšali rezultate v primerjavi z lanskim letom. Najhitrejši je bil Matej Letojne z rezultatom 45 minut in 24 sekund, najhitrejša pa Katarina Robnik, ki je pritekla v cilj po eni uri eni minuti in dveh sekundah. Kot najstarejši se je teka udeležil 75-letni Alojz Sušnik, najmlajši udeleženec pa je bil 5-letni Gaber Drčar Ovca, ki je za najhitrejšim v kategoriji mlajši dečki do 10 let zaostal le 1 minuto in 33 sekund.

Tek privabil občane in športnike iz sosednjih krajev

Športne prireditve na Gradiškem jezeru se vsako leto udeleži podžupan občine Lukovica Vincenc Dragar, ki se v prostem času ukvarja s hokejem in tenisom, vendar spremlja tudi tek. »Zdi se mi odlična prireditev, saj se je udeležijo tekmovalci iz različnih slovenskih krajev ter obiščejo našo občino. Menim, da smo v občini Lukovica aktivni športniki, čeprav opažam, da bolj individualno.«

Z Dragarjem se strinja tudi Vesel, saj je tek zelo dobro sprejet izven meja občine Lukovica: »Veseli me, da je postal tek dogodek, ki povezuje sokrajane in člane TD Gradišča pri organizaciji in pripravi dogodka. Prihodnje leto bomo gostili tudi 20. tradicionalno srečanje Gradišč Slovenije, ki bo za nas kar precejšnji projekt,« zaključuje sogovornik.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Erika Cerar, TD Gradišče

Tagi