17. tek okrog Gradiškega jezera kljub novim razmeram uspešen

Organizatorji in aktivni člani Turističnega društva Gradišče iz občine Lukovica so izvedli že 17. tek ob Gradiškem jezeru. Do zadnjega trenutka so počakali, da so prejeli vsa dovoljenja za izvedbo teka v idilični naravi. »Nismo razmišljali o tem, da bi prireditev odpovedali. Malo smo bili na trnih le zaradi tega, ker so v jesenskem času napovedovali drugi val in porast okužb s koronavirusom. Imamo srečo, saj nismo omejeni s prostorom in smo se lahko prilagodili zahtevanim ukrepom,« je pojasnil predsednik društva Milan Vesel.

Priljubljena tekaška prireditev je tako kot vsako leto tudi v nedeljo, 20. septembra 2020, potekala v treh oziroma štirih dolžinah ob upoštevanju teka predšolskih otrok na 100 m. Šolski otroci so se v dveh kategorijah podali na traso v dolžini 1.200 m, medtem ko so se odrasli odločili za dolžino enega kroga (4.200 m) ali treh (12.600 m). Preventivni ukrepi in nove razmere so vplivale na drugačen potek starta, ki je bil prvič doslej individualen. Start in cilj sta bila na istem mestu, tekači pa so imeli čipe.

Rezultati 17. teka okoli Gradiškega jezera 

Start in cilj sta bila letos na istem mestu. Zaradi preventivnih ukrepov je v letošnjem letu start teka potekal na nekoliko spremenjen način, in sicer kronometer (tek na čas) oz. individualno.

Najhitrejša po treh krogih ubranila lanskoletno zmago, izboljšan rezultat lanskega leta le pri ženskah na 4.200 m

Najhitrejši tekač na trasi 4.200 m je bil Robert Iglič, član ŠD Preserje pri Radomljah, ki je za krog potreboval 15 minut 51 sekund. Razdaljo 12.600 m je med moškimi najhitreje pretekel Miha Lajevec v 48 minutah in 59 sekundah. V primerjavi z lanskim letom tekaških rekordov ni bilo. Leta 2019 je Robert Kotnik razdaljo 4.200 m pretekel dve minuti in 12 sekund hitreje, lanskoletni zmagovalec na trasi 12.600 m Matej Letojne pa je imel rezultat 45 minut in 24 sekund.

Prvouvrščena na razdalji 4.200 m je bila Maja Per, ki je za krog potrebovala 16 minut in 27 sekund ter izboljšala rekord lanskoletne zmagovalke Alenke Žavbi za tri minute in 18 sekund. Letošnja drugouvrščena Žavbi Kunavarjeva je krog pretekla v 19 minutah in 43 sekundah, kar pomeni, da je tekla 28 sekund dlje kot lani.

»Skupinski start prinese malo več adrenalina, boljšega vzdušja in po mojem mnenju tudi precej hitrejši tek,« potrjuje Katarina Robnik, drugo leto zapored najhitrejša v ženski kategoriji, ki se je teka udeležila tretjič. Za tri kroge je potrebovala eno uro tri minute in 44 sekund, lani je bila hitrejša za dve minuti in 42 sekund. Pravi, da v letošnjem letu ni bila veliko na tekmah, zaradi številnih odpovedi tekaški prireditev. Nazadnje je bila pred tednom dni na 11. nočnem teku Ljubljanica, kjer je pretekla 21 kilometrov dolgo pot.

Svojo kondicijo vzdržuje s tekom ob Kamniški Bistrici, občasno se požene proti vrhovom Kamniško-Savinjskih Alp, najraje pa teče proti Svetemu Primožu, ki ponuja čudovit razgled. »Na to tekmo v občino Lukovica se rada vračam, ker je prireditev pristna in vzdušje domačnosti v naravnem okolju. Rada imam razgiban teren in naravno podlago, zato mi je proga okoli Gradiškega jezera pisana na kožo. Uživala sem v hladnem jutru z meglicami, ki so se dvigovale nad jezerom, kasneje pa nas je grelo sonce. Užitek v teku je zame tisto, kar je najbolj pomembno,« dodaja sogovornica.

Prireditev je bila predvidena za udeležence teka oz. tekače. Posebna območja za gledalce niso bila predvidena. Morebitni naključni gledalci so morali ves čas vzdrževati zadostno medosebno razdaljo in upoštevati opozorila rediteljev.

Prave vremenske razmere za tekače 

»Sprva je bila prireditev v pomladanskem času, nato pa smo zaradi nestanovitnega vremena tek prestavili na september. Rezultat prave odločitve se odraža v lepem vremenu že nekaj let zapored in tudi danes ni bilo drugače,« pripoveduje predsednik TD Gradišče Milan Vesel. »V primerjavi z ostalimi leti so bile letos priprave težje, saj smo čakali na zakonske omejitve in dovoljenja. Vedeli smo, da tekaška prireditev bo. Pri tem imamo srečo, da smo v naravi, kjer ni prostorskih omejitev in so prilagoditve novim razmeram bistveno lažje. Nekaterim tekačem je individualni start bolj všeč, drugi so bolj naklonjeni skupinskemu vzdušju, organizatorji pa smo najbolj zadovoljni, ker so se držali predpisanih pravil ter naredili nekaj za svoje telo in boljše počutje,« pojasnjuje.

Pravim vremenskih razmeram pritrjuje tudi dejstvo, da se je teka udeležilo več kot 100 tekačev. Poleg 19 tekačev na 12.600 metrov, 42 tekačev na 4.200 metrov in 36 tekačev na 1.200 metrov so tekli tudi predšolski otroci. Najstarejša udeleženka je bila 67-letna Justina Kropivšek iz kategorije starejše veteranke, ki je tri kroge pretekla v eni uri in 16 minutah. V kategoriji starejši veterani je bil najstarejši tekač 62-letni Bojan Galin s časom 54 minut in šest sekund. Najmlajši udeleženec šolskega teka je bil 6-letni Gaber Drčar Ovca, ki je 1.200 m pretekel v štirih minutah in 58 sekundah. Pri deklicah je bila najmlajša udeleženka 5-letna Manca Vesel, ki je dosegla čas šest minut in 16 sekund.

Tekače so spremljali tudi družinski člani, ki so se skupaj z njimi okrepčali na parkirišču nad jezerom po koncu teka.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj

 

Tagi