Prestavljanje zgodovinskih mejnikov

Domžale – Gorica 5:0 

Nogometaši Domžal so v 16. kolu Prve lige Telekom Slovenije v Športnem parku Domžale gostili Gorico. Po seriji uspešnih domačih tekem pod vodstvom trenerja Simona Rožmana so bila tudi tokrat pričakovanja visoka. Nogometaši Domžal so jih v popolnosti upravičili in s petimi žogami v mreži Gorice postavili nov mejnik na medsebojnih srečanjih. Do tokratnega obračuna so proti vrtnicam dosegli največ štiri gole in sicer v šampionski sezoni 2006/2007.

Že v uvodu srečanja je dišalo po golu domačinov, saj so slednji v prvih desetih minutah goste stisnili na svojo polovico in večkrat nevarno zapretili. Najbližje golu so bili v tretji in šesti minuti. Prvič je Slobodan Vuk streljal za las mimo leve vratnice, drugič pa je z voleja sprožil Jure Matjašič, a se je z odlično obrambo izkazal Gregor Sorčan, ki je ob pomoči prečke žogo odbil v kot: ''Zapravljene priložnosti na začetku tekme so pri meni začele vzbujati dvom, da se tekma ne bi prevesila na drugo stran in bi bili za neučinkovitost kaznovani z golom,'' je določeno nelagodje po eksplozivnem začetku tekme priznal trener Simon Rožman. Strah je bil popolnoma odveč, saj so po nekaj mirnejših minutah Domžalčani očitno premoč na igrišču kronali v 22. minuti. Jure Balkovec je prodrl po levi strani in podal Slobodanu Vuku. Ta je žogo z veliko občutka nastavil Mariu Lucasu Horvatu, ki je s 15 metrov neubranljivo meril v dolgi kot in dosegel svoj tretji gol v sezoni.

Dvakratni državni prvaki so za drugi gol potrebovali vsega osem minut. Po imenitni podaji Vuka je vratarja Sorčana, ob dotiku branilca Gorice, premagal Marko Alvir. Isti igralec je vsega tri minute pozneje postavil končni izid prvega polčasa 3:0: ''V fazi obrambe smo bili v vseh situacijah zelo disciplinirani in dosledni. Skozi celotno srečanje smo imeli vse popolnoma pod nadzorom in velika požrtvovalnost v obrambi nas je pripeljala do tega, da smo bili v napadu sproščeni, razigrani in tekalno razpoloženi. S kvaliteto in željo fantov smo danes popolnoma zasluženo zmagali,« je bil po koncu tekme zadovoljen domžalski strateg. Tudi v drugem polčasu se slika ni spremenila. Rumeni so nadaljevali z napadalno igro in v 56. minuti poskrbeli za zgodovinski mejnik. Slobodan Vuk je povišal vodstvo domačih na 4:0 in dosegel svoj 35. gol v dresu rumenih. S tem dosežkom se je povzpel na sam vrh večne lestvice strelcev Nogometnega kluba Domžale v najmočnejši slovenski ligi, kjer se je izenačil z Zlatanom Ljubijankićem.

V nadaljevanju so rumeni nekoliko stopili s plina, a so bili še vedno veliko boljši tekmec od gostov s severne Primorske. Piko na i tretji zmagi s 5:0 v letošnji sezoni je v 92. minuti postavil Alvir, ki je dosegel svoj prvi hattrick v članski konkurenci. Hrvat je izkoristil strel z bele točke, ki ga je priboril Amedej Vetrih. Domžalčani so tako na 66. medsebojni tekmi dosegli najvišjo zmago proti Gorici v zgodovini prve slovenske lige: ''Vedeli smo, da je Gorica dobro vodena in, da zna zelo dobro igrati. Kljub temu smo vselej osredotočeni le na svojo zgodbo. Imamo veliko motiviranih igralcev, ki ne glede na rezultate, ti včasih naše dobre igre ne nagradijo, peljejo svojo zgodbo in so željni zmag. Smo nadvse zadovoljni, saj smo prikazali odlično predstavo. Vsi vemo, kako težko je Gorici dati pet golov, ob tem pa smo si ustvarili še nekaj čistih priložnosti in v ekipo vključili nove mlade igralce. Zmaga in pet zadetkov je lepo darilo za športnega direktorja Mateja Oražma, ki je danes praznoval rojstni dan,'' je prvemu kadrovniku kluba zmago posvetil 33-letni nogometni strokovnjak.

Rumeni so se po bolečem porazu v Stožicah proti Olimpiji odzvali na najboljši možni način: ''Poraz v Ljubljani je bil nezaslužen, saj smo bili najmanj enakovreden tekmec. Z igralci smo tekmo analizirali in spoznali, kje smo delali napake. Po porazu ni bilo čutiti nobene živčnosti ali nezadovoljstva, saj smo vsi željni učenja in napredka. Tudi dogodki v klubu in manjša reorganizacija, ki smo jo opravili, so pozitivno vplivali na igralce. Vsa ta pozitivna energija med zaposlenimi se prenaša na igralce, ki so popolnoma motivirani in ob vsej kvaliteti, ki jo posedujejo, lahko le uživamo ob njihovih predstavah. Iz dneva v dan postajamo boljši,'' je dobro vzdušje v celotni organizaciji izpostavil Celjan, ki je ob Kamniški Bistrici še brez izgubljene točke. Še več, rumeni so na petih domačih tekmah, vključno s pokalno proti Krškemu, dosegli kar 17 golov, prejeli pa le dva.

Nogometaše Domžal po napornem tekmovalnem ritmu čaka reprezentačni premor, naslednja tekma pa bo na vrsti čez štirinajst dni, ko bodo rumeni gostovali v Kidričevem pri Aluminiju: ''Hud ritem tekem je, kljub rotacijam, dodobra načel ekipo. K temu so veliko pripomogla tudi igrišča in ostali zunanji dejavniki, na katere nimamo vpliva. V prvi vrsti bomo premor izkoristili za rehabilitacijo poškodovanih igralcev in kvaliteten trening, saj moramo v določenih segmentih igro še popraviti. Glede na to, kaj vse še želimo ponuditi gledalcem, bo tekem v jesenskem delu sezone premalo,'' je z nasmeškom na obrazu pogovor zaključil Rožman. Njegova ekipa je daleč najučinkovitejša v letošnjem prvenstvu, saj je dosegla kar osem golov več od vodilnega Maribora. Rumeni v povprečju na tekmo dosežejo kar 2,6 gola!

Avtor: Grega Krmavnar in Žiga Zupan; Foto: Lado Vavpetič; Video: Sedo Rošić
Tagi