Praznovanje pod koši: Ženski košarkarski klub Domžale obeležil 25-letnico delovanja

Žensko košarkarsko društvo Domžale (ŽKK Domžale) v letošnjem letu obeležuje 25-letnico delovanja. Praznovanje četrt stoletja delovanja je potekalo v soboto, 24. novembra 2018, v telovadnici OŠ Venclja Perka, kjer ima košarkarski klub tudi svoje domovanje, saj vsi treningi in tekmovanja že vsa leta potekajo prav tam. Na praznovanju so obeležili pomembna obdobja, dogodke in bistvene dosežke v ženski košarki domžalske regije, spomnili pa so se tudi igralk in ljudi, ki so v naše okolje pripeljali to čudovito igro in bistveno prispevali k razvoju ŽKK Domžale.

ŽKK Domžale v letošnjem letu praznuje 25-letnico delovanja, a ima ženska košarka v Domžalah veliko daljšo tradicijo. Zgodba se je začela leta 1953 s pionirkami v ženski košarki, ki so pod vodstvom Ele Košir počasi premikale meje, dodaten zagon pa je ženska košarka dobila po izgradnji Hale Komunalnega centra in z organizacijo 4. balkanskega prvenstva za mladinke v letu 1969. Takrat je trenerka Vera Banko uspela nadaljevati delo z žensko ekipo, ki je po večletnem premoru ponovno začela tekmovati v ljubljanski regijski ligi. V sezoni 1975/1976 se je ženska košarka preselila v Mengeš, ki je postal nosilec ženske košarke v tedanji občini Domžale. V sezoni 1990/91 se ženska košarka ponovno vrne v Domžale in tekmuje v 1.SKL ter osvoji 4. mesto. Vse od vrnitve v Domžale so imele košarkarice in vodstvo ekipe željo po ustanovitvi svojega kluba tudi zaradi boljše in lažje organizacije dela znotraj kluba.

Ela Košir, pionirka ženske košarke v Domžalah.

Novo vodstvo kluba s predsednikom Petrom Kvasom na čelu, na seji upravnega odbora kluba jeseni leta 1993, sprejme sklep o ustanovitvi Ženskega košarkarskega kluba Domžale. Ustanovni člani kluba so bili: Peter Kvas, Nana Guberinič, Judita Marolt, Igor Praprotnik, Mitja Šircelj, Sebastjan Žnidaršič, Meta Pirnat, Sonja Bokalič, Tone Žibert, lga Zorman, Majda Erman in Zdene Ahačič. Od sezone 1993/1994, do konca sezone 2004/2005, je članska ekipa ŽKK Domžale nastopala v 2.SKL, od sezone 2005/06 dalje pa v 1.SKL V prvenstvu 1.SKL so že v sezoni 1990/91 osvojile četrto mesto, ta rezultat pa ponovile v sezoni 2013/14. Prave specialistke pa so bile v pokalnem tekmovanju Slovenije. Že v sezoni 2008/09 so se uvrstile na zaključni turnir in osvojile četrto mesto. V sezonah 2012/13 in še 2013/14 pa so dosegle največji uspeh, saj so se dvakrat zaporedoma uvrstile v finale, osvojile drugo mesto in s tem srebrno medaljo.

Klub s svojimi trenerji ves čas uspešno vzgaja mlade igralke mladinskega in pionirskega pogona ter vključuje mlade košarkarice iz osnovnih šol občine Domžale, Trzina in Komende. Tudi v mlajših kategorijah so dosegali vrhunske rezultate, saj so mladinke dosegle 3. mesto na državnem prvenstvu, pionirke z enim drugim in tretjim mestom, kadetinje pa so se trikrat uvrstile na finalni turnir četverice. Uspehi in neuspehi, zmagoslavja in tragedije, smeh in solze, delo in garanje za vedno nove cilje …

Na praznovanju, ob tej priložnosti so pripravili tudi razstavo o zgodovini delovanja društva, je vse zbrane v uvodu pozdravil Bojan Dremel, predsednik ŽKK Domžale, ki je dejal, da ga veseli, da lahko skupaj praznujejo 25-letnico ŽKK Domžale in da je takšen trenutek več kot primeren, da se ga izkoristi za osvetlitev razvoja ženske košarke v Domžalah.

Predsednik ŽKK Domžale Bojan Dremel.

Slavljencem je čestital tudi Toni Dragar, ki je dejal, da ga veseli, da smo tudi v Domžalah poizkusili narediti korak naprej v smeri delovanja in razvoja ženske košarke, kar nam je po zaslugi ŽKK Domžale in zagnanih ljudi to tudi uspelo. Župan je ob tem izpostavil še nekatere druge kolektivne športe v domžalski občini, s katerimi dekleta premikajo meje, obenem pa dokazujejo, da so enakovredne fantom.

Slavljencem je čestital tudi župan Toni Dragar.

Na prireditvi, ki jo je vodila Manca Dremel, so svoje spomine z obiskovalci delili še Ela Košir, pionirka domžalske ženske košarke, Mitja Šircelj, eden ključnih mož pri ustanovitvi ŽKK Domžale ter Karlo Šoper, ki je povedal nekaj o tem, kako se je klub razvijal in tekmoval.

Ob koncu prireditve je sledila še podelitev plaket vsem, ki so bili zaslužni za delovanje kluba in njegov razvoj. Plakete so prejeli: Vera Banko, Peter Kvak, Bojan Arh, Karlo Šoper, Mitja Šircelj, Judita Marolt, Ela Košir, Igor Praprotnik, Nana Guberinič, Tomaž Bernot, Tomi Poplatnik, Drago Klemenčič, Vlado Velikonja, Meta Pirnat Radović, Sebastjan Žnidaršič, Bojan Zorman, Milan Lukan in OŠ Venclja Perka.

Dobitniki plaket..

Za sam zaključek in košarkarski adrenalin pa so poskrbele košarkarice, saj so domača dekleta v 1. košarkarski ligi gostile ekipo Ježice.

V ŽKK Domžale se ob tej priložnosti za pomoč pri izvedbi prireditve zahvaljujejo pokroviteljem: Avto Triglav, d.o.o. z znamko Jeep, SGP GRADITELJ, d.d., ALPO grafično podjetje, d.o.o., CVK storitve, d.o.o., Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije (za panoje).

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; ŽKK Domžale (arhivske fotografije)

Tagi