Pravljična sedma za nogometaše Domžal

Domžale – Maribor 2:0

Nogometaši Domžal so tudi po dvoboju z aktualnim prvakom in udeležencem skupinskega dela Lige prvakov v sedmih nebesih. In to dobesedno, saj so na uvodih sedmih tekmah sezone dosegli sedem zmag. Dodatno dimenzijo izjemnemu uspehu daje razlika med prejetimi in danimi goli, ki je kar 10:0. Domžalska mreža je torej v letošnji sezoni nedotaknjena vseh 630 minuti in če k temu prištejemo še zadnjo tekmo minulega prvenstva, Domžalčani so se v Ljudskem vrtu pomerili prav z Mariborom, je Nejc Vidmar nepremagan že 720 minut, s čimer je postavil nov rekord v zgodovini najmočnejše slovenske lige.

Prelep sobotni večer je v Športnem parku Domžale gostil najboljše, kar v tem trenutku ponuja slovenski nogomet. Na sporedu je bil prvi pravi derbi sezone, ki je v celoti napolnil zahodno tribuno domžalskega stadiona. V izjemnem vzdušju so navijači uživali v kakovostni tekmi, ki je bila pred kamerami nacionalne televizije prava reklama za slovenski ligaški nogomet. Domžalčani so obračun začeli odločno, nasprotnika pokrili na njegovi polovici in bili za pogum tudi hitro poplačani. Izjemen strel Aladina Šišića v peti minuti je končal v spodnjem desnem kotu gostujočih vrat za prvo eksplozijo na tribunah. V nadaljevanju prvega polčasa so pobudo prevzeli gostje, ki pa z izjemo poizkusa Agima Ibraimija s prostega strela niso resneje ogrozili vrat Nejca Vidmarja, ki je moral za nov rekord brez prejetega gola zdržati vsaj 62. minut. Do takrat se je moral domžalski čuvaj mreže še dvakrat izkazati in svoje delo je, še posebej ob strelu Damjana Boharja z glavo, opravil vrhunsko. Še več, mrežo je znova ohranil nedotaknjeno vse do konca tekme in bo zasluženo mejnik postavil še veliko višje od ostalih vratarjev v 24-letni zgodovini prve slovenske lige. Seveda so za ta dosežek v veliki meri zaslužni tudi njegovi soigralci, ki so že v 64. minuti skovali akcijo za drugi gol na tekmi. Z izjemnim preigravanjem in učinkovitim zaključkom se je izkazal rezervist Žiga Kous. Domžalčani so tekmo brez težav pripeljali do konca in navdušili 2.500 glavo množico na tribunah.

''Zelo smo ponosni nad predstavo naših igralcev, predvsem v smislu želje in organiziranosti. Pokazali so inteligentno igro, v kateri so se pravilno postavljali in neprestano delali en za drugega. Z dobro organizacijo igre smo, predvsem v prvem polčasu, parirali nasprotniku, ki si je priigral le malo priložnosti. V drugem polčasu smo, verjetno tudi na račun nasprotnikove utrujenosti, ki je bila posledica naše agresivne igre, osvajali več žog in bili nevarnejši. Na račun dobre pripravljenosti smo bili sposobni zdržati pritisk nasprotnika do konca tekem. Še enkrat moram poudariti, da smo ponosni na vse, kar je naša skupina igralcev prikazala v letošnji sezoni,'' je s pohvalami na račun svojih varovancev novinarsko konferenco po tekmi odprl trener Domžal Luka Elsner.

Domžalčani so s stoodstotnim izkupičkom na lestvici dodobra pobegnili najbližjim zasledovalcem. Drugouvrščeni Zavrč zaostaja šest točk, tretja Olimpija pa s tekmo manj še točko več. Aktualni prvak je s tekmo manj na petem mestu in za dvakratnimi državnimi prvaki zaostaja že devet točk: ''To ni veliko. Maribor ima še zaostalo tekmo in v nogometu se stvari hitro obrnejo. Dolga je še pot do končnega cilja in ta se pri nas ni spremenil. To je bila le še ena tekma na naši poti, na kateri se ne želimo ustaviti. Gremo iz izziva v izziv. Ta formula je pri nas trenutno zelo uspešna in je ne bomo menjali. Moram pa priznati, da je reprezentančni odmor prišel v pravem trenutku. Imeli bomo čas, da se spustimo na realna tla, saj bi po tako odmevni zmagi fantje lahko začeli razmišljati drugače. Vesel sem, da se prvenstvo prekinja za dva tedna,'' je priznal 32-letni strateg, ki se ni mogel izogniti vprašanju o novem prvoligaškem rekordu. Nejc Vidmar je brez prejetega gola že 720 minut: ''Rekord se morda pripiše Nejcu, ampak zasluge zanj gredo vsem igralcem v kadru. Nogometaši v polju delujejo zelo dobro, on pa je le še pika na i, ki v ključnih trenutkih rešuje ekipo. To je večkrat dokazal tudi tokrat. Vseeno pa bi ta rekord pripisal celotni ekipi, ker si to zasluži.''

Domžalčani so z zmago proti Mariboru celotni slovenski javnosti dokazali, da uvodnih šest zmag ni bilo naključje. V nadaljevanju sezone se bodo morali spopasti tudi s pritiskom, ki ga prinaša mesto vodilnega na prvenstveni lestvici: ''Pred tekmo sem fantom dejal, da se pred prejšnjimi tekmami nismo dokazovali tretjemu in da se nam tudi v prihodnje ni potrebno. Dokazujemo se sami sebi in sproti spoznavamo, česa smo sposobni. Dodatno pozornost od zunaj bomo poizkušali usmeriti tako, da ne bo vplivala na našo motivacijo. V sodelovanju z glavnimi igralci v strokovnem vodstvu poizkušamo vse člane ekipe držati na realnih tleh. S pomočjo trdega dela se želimo osredotočiti na posamezne izzive. Po drugi strani pa morajo igralci, ki si želijo ustvariti odmevnejšo kariero in osvajati lovorike, dobro delovati tudi pod pritiskom. Maribor je bil za nas prvi test, ki smo ga dobro opravili,'' je svojo filozofijo predstavil Elsner, ki je v dobrem letu na klopi Domžal uspel popolnoma preroditi ekipo, ki med poletnim prestopnim rokom ni doživela veliko kadrovskih sprememb: ''Razvoj ekipe se je začel že v minuli sezoni. Bistvo je v tem, da neprestano ponavljamo, da ne želimo biti povprečni. Če si tega ne želiš, moraš za to nekaj storiti. Vse kar lahko storiš je, da na vsakem treningu delaš na vso moč in se razvijaš, ob tem pa moraš postati tekmovalen. To pomeni, da nisi več fantek, ki le igra nogomet, ampak moški, ki opravlja svoj posel. Posel, v katerem želiš biti uspešen in nikomur ne želiš prepustiti zadovoljstva. Miselnost se je zagotovo spremenila, seveda pa so rezultati v letošnji sezoni celotni zgodbi dali kredibilnost. Igralci so začutili, da je to prava smer in te se sedaj tudi striktno držijo.''

Nogometaši Domžal se bodo na treningu znova zbrali v torek popoldan. Manjkalo bo kar osem nogometašev, saj imajo Joshua Parker, Erik Janža, Gaber Dobrovoljc, Žan Majer, Rudi Požeg Vancaš, Alen Ožbolt, Nemanja Maksimović in Veljko Simić reprezentančne obveznosti.

Domžale – Maribor 2:0

PRVA LIGA TELEKOM SLOVENIJE 2014/2015, 7. KOLO
sobota, 30.08.2014 ob 20:05
Športni park Domžale, 2.500 gledalcev

Poročilo s tekme si lahko preberete na spletni strani NK Domžale.

Avtor: Grega Krmavnar; Foto: Lado Vavpotič; Video: Sedo Rošić (NK Domžale)
Tagi