Potapljaška enota PGD Domžale-mesto na tečaju za potapljača reševalca

V okviru Prostovoljnega Gasilskega Društva Domžale – mesto deluje tudi potapljaška enota, ki je vključena tudi v sistem zaščite in reševanja v občini Domžale – Civilna zaščita Domžale. Člani potapljaške enote se izobražujejo in usposabljajo za morebitno reševanje premoženja in življenja na območju občine Domžale. Še večji poudarek pa dajejo na preventivnem področju, saj nesreča nikoli ne počiva.

Opozoril bi predvsem na našo bližnjo okolico, saj se nahajamo na območju, kjer je kar veliko manjših bajerjev, gramoznih jam, industrijskih jezer, rek in potokov. Na nekaterih lokacijah se v poletnem času kopajo predvsem otroci, klub temu, da je tam prepovedano kopanje. V zimskem času, ko pa voda zamrzne, pa je zelo mikavno za drsanje. Pravilo je, da moramo imeti otroke vedno pod nadzorom, če so v bližini voda.

V sklopu reševalne potapljaške enote je bil v mesecu novembru 2019, organiziran tečaj Rescue Diver (potapljač reševalec). Na tečaj se je prijavilo šest tečajnikov, pogoj za prijavo pa je bila minimalna starost 12 let in opravljen tečaj (Padi AOWD Advenced Open Water Diver ali Padi Junior AOWD), opravljeno pa so morali imeti tudi specialnost za podvodno navigacijo ter EFR Emergancy First Response. Tega smo opravili v okviru Rescue Divig tečaja.

Tečaj je organiziral PADI inštruktor potapljanja Franc Grčar, kot strokovni pomočnik pa je tečaj vodil staff inštruktor Matko Mioč, ki je tudi glavni odgovorni za Padi inštruktorje v Sloveniji. Na samih vajah pa sta se nam pridružila še dva Dive mastera. Teoretični del tečaja je potekala v prostorih PGD Domžale – mesto, kjer smo na programu EFR – Emergancy First Response (Prvo pomoč z uporabo defibrilatorja). Nato je sledil še teoretični del Rescue Diver, kjer smo podrobno pregledali različne teme.

Ker so najpogostejši vzroki za potapljaške nesreče fizična in psihična pripravljenost ter težave s potapljaško opremo, smo dali velik poudarek na odpravljanju teh vzrokov, prepoznavanju stresa pri potapljačih, pregledu potapljaške opreme ter psihologijo reševanja in obvladovanja nesreč.

Da bomo pripravljeni v primeru potapljaških nesreč, predstavljamo šest korakov ravnanja:

  1. oceni situacijo,
  2. ukrepaj po planu,
  3. razdeli naloge,
  4. oskrbi poškodovance,
  5. nadzoruj situacijo,
  6. organiziraj prevoz do zdravnika.

Pomembno je tudi, da imamo s seboj reševalno potapljaško opremo.

Praktični del tečaja je potekal dva dni na morju in sicer v Potapljaškem centru Kostrena na Rijeki, na koncu pa je sledil še zaključni izpit. Vso teorijo, ki smo se jo naučili, smo sedaj lahko preizkusili tudi v vodi. Imeli smo devet sklopov vaj: utrujen potapljač, paničen potapljač, pristop iz obale, potapljač pod vodo, iskanje potapljača, potapljač ki ne reagira, prenos potapljača na obalo in nudenje prve pomoči na obali z uporabo kisika.

Za vmesno sprostitev je moral vsak tečajnik pod vodo na šestih metrih globine najti svoj kovanec za dva evra, ki ga je inštruktor vrgel v morje. Pri iskanju kovanca so potapljači iskali v parih z uporabo različnih tehnik iskanja pod vodo.

Drugi dan praktičnega usposabljanja je tečajnike čakala še zaključna vaja, ki je vsebovala scenarij potapljaške nesreče. Pri tem je bilo potrebno vse pridobljeno znanje združiti v reševalno vajo, ki so jo tečajniki opravili v dvanajstih minutah (oblačenje opreme, iskanje ponesrečenca, dvig na površino, transport do obale, dvig iz morja in oživljanje na obali). Zaključna vaja vaja je bila uspešno opravljena. Na koncu tečaja je potekal še zaključni izpit, ki so ga vsi tečajniki uspešno opravili.

Program PADI Rescue Diver te pripravi, da lažje prepoznaš in preprečiš nesreče, prav tako pa se naučiš, kako moraš v primeru nesreče ravnati. Pridobljeno znanje bo tečajnikom pomagalo pri izboljšanju njihove sposobnosti in dvignilo njihovo samozavest ter jih pripravilo na naslednje stopnje, kot sta PADI Master Scuba Diver in PADI Divemaster. Rescu Divig tečaj je tudi pogoj za udeležbo na tečajih na profesionalni stopnji potapljanja (Dive master, Asistent inštruktorja).

Večina potapljačev se tega programa spominja kot enega najbolj zahtevnih, pa tudi enega najbolj koristnih tečajev. Tematika je resna, vaje so zahtevne, kar se tudi pričakuje od potapljača reševalca, ki mora biti vedno pripravljen in sposoben pomagati predvsem sebi ter ostalim potapljačem.

Potapljanje je predvsem skupinska dejavnost, kjer spoznamo veliko novih prijateljev, obenem pa pod morjem vidimo svari, ki jih drugi Zemljani ne vidijo. Vsakemu priporočam potapljanje kot varen in zanimiv šport. Če katerega to zanima se mi lahko pridruži v društvu GRČAR-SUB

Potapljanje je zabavno (Diving is fun).

Zapisal: PADI inštruktor Franc Grčar, PADI inštruktor; Foto: Grčar-Sub

Tagi