Portugalci so bili tokrat za Kamničane premočni

Na povratni tekmi prvega kroga pokala Challenge so odbojkarji Calcit Volleyja v Lizboni izgubili proti domačem Sportinguz 0:3 (-18, -17, -22). Ker so Kamničani na prvi tekmi pred šestimi dnevi doma Portugalce premagali s 3:1 (18, 15, -23, 20), je o napredovanju v drugi krog odločal zlati niz. V njem je s 15:8 zmagal Sporting. V soboto, 21. decembra, bo Calcit Volley v 12. krogu srednjeevropske lige gostoval v Mariboru. Tekma se bo začela ob 20. uri.

Čeprav je bila povprečna starost začetna postava domače ekipe krepko čez trideset let, so bile mednarodne izkušnje vendarle na strani Kamničanov, ki v zadnjih letih redno igrajo v evropskih pokalih, lani pa so se v pokalu Challenge uvrstili v četrtfinale. Mladost in izkušnje igranja v Evropi so unovčili tudi na prvi tekmi, v kateri se je trenutno drugouvrščena ekipa portugalskega prvenstva, »prebudila« šele v tretjem nizu, toda v četrtem so bili spet boljši Kamničani. V Lizboni so bili ves čas boljši domači odbojkarji, ki so zasluženo napredovali v drugi krog.

Že v prvem nizu kamniškim odbojkarjem ni kaj veliko uspevalo. Do osme točke so bili še enakovredni razpoloženi domači ekipi, ki je ob boljšem servisu in bolj raznovrstni igri v napadu povedla s 16:11. Tudi po obeh polminutnih odmorih se položaj na igrišču ni bistveno spremenil, kajti na manj kot tri točke zaostanka (15:18) se nasprotnikom niso več približali. Niz je končal Kanadčan Andre Brown.

Tudi v drugem nizu so prevladovali odbojkarji Sportinga. Še naprej so bili zelo učinkoviti v napadu, predvsem so bili nerešljiva uganka za kamniški blok Brazilca Thiago Sens in Renan Freire Da Purificacao ter Kubanec z italijanskim potnim listom Angel Dennis Diaz in Renan Freire Da Purificacao. Pred vstopom v končnico so Lizbončani vodili že z 21:14, s tem pa je bil niz praktično odločen. Zadnjo točko je dosegel prav brazilsko bloker Freire Da Purificacao.

Šele v tretjem nizu so se Kamničani nekoliko sprostili in prikazali boljšo igro. Ko so domačini pobegnili za tri točke (7:10), je vse kazalo na njihovo gladko zmago in zlati niz, toda Miha Bregar je izid na enajsti točki izenačil. Do izida 18:19 so varovanci Marka Brumna še držali korak z domačini, ki so do treh točk prednosti (21:18) prišli po zaslugi tokrat razpoloženega Dennisa Diaza, niz pa se je končal z lastno napako kamniški odbojkarjev na servisu.

Zlati niz, ki je odločal o napredovanju, je bil bolj ali manj končal s tremi zaporednimi asi 42-letnega Dennisa Diaza, ko je Sporting Kamničanom pobegnil za šest točk (7:1). Po uspešnem napadu Thiaga Sensa pa je bilo že 9:2, razlika sedmih nizov pa je bila tudi ob koncu zlatega niza.

Sporting Lizbona – Calcit Volley 3:0 (18, 17, 22) – zlati niz 15:8

Lizbona – Dvorana João Rocha, gledalcev, sodnika: Correa Benitez (Španija), Steinmetz (Nemčija).

Sporting Lizbona: Sapina (L), Sens 11, Dennis Diaz 24, Barbosa Maia 3, Pereira (L), Ferreira Costa, Pombeiro, Freire Da Purificacao 13, Brown 5, Lopes Sanches, Martins. Trener: Gerson Amorim.

Calcit Volley: Pereira 8, Hribar (L), Bregar 4, Koncilja 5, Hebda 13, Jordanov, Planinc (L), Brulec 1, Kvas 4, Lakner, Kotnik, Štembergar Zupan 7, Lazar, Rotar 2. Trener: Marko Brumen.

Avtor: Calcit Volley; Foto: Klemen Brumen

 

Tagi