Pohodnike na medgeneracijskem pohodu ob reki in prekrasni naravi spremljala dobra volja in lepo vreme

Medgeneracijski pohod od stadiona v Športnem parku Domžale do Bio mlina Stražar v Škocjanu, ki je potekal v soboto, 8. aprila 2017, v  prekrasnem sončnem in toplem vremenu in na katerem so pohodniki prehodili dobrih 7 km, je bil zelo bogat, saj so si na poti ogledali in se tudi preizkusili v nekaterih športnih aktivnostih.

Medgeneracijski pohod, ki ga je organiziral Zavod za šport in rekreacijo Domžale, vodstvo pa je prevzela Mojca Grojzdek iz ŠAD Mavrica, se je začel pred stadionom Domžale, kjer se je zbralo okoli 60 odraslih in otrok. Narava se je prebudila, saj jih je vso pot spremljalo cvetoče in ozelenelo drevje in cvetoči travniki, na katerih se je bohotilo rumeno cvetje regrata in pred Krtino 31 krav mlekaric, ki so se veselo pasle v mladi zeleni sočni travi. To pa ni bil le klasičen pohod, pač pa so pohodniki na poti spoznavali ribištvo, boks in modelarstvo. 

Na poti so pohodnike pričakali člani Ribiške družine Bistrica Domžale, od katerih so izvedeli marsikaj o ribah, o izlovu, varovanju in čiščenju voda, vlaganju mladic, videli pa so tudi preparirane ribe, ribiške palice in umetne vabe. Odličen govor, ki ga je imel Tomaž Lavrič, tajnik RD Bistrica Domžale je seveda terjal tudi nekaj vprašanj, na katera je le-ta z veseljem odgovoril. Pričakala sta jih tudi člana Kluba borilnih veščin Domžal, ki sta jim podala nekaj besed o boksu in kickboxingu, nato pa sta prikazala nekaj udarcev z rokavicami in zaščitno opremo. Pohodnike sta tudi povabila, da se preizkusijo v boksu. Seveda je bilo precej otrok takoj za to akcijo.

MDA Modra Ptica je pohodnike presenetila s številno ekipo modelarjev, kateri so jim prikazali akrobacije z modeli svojih aviončkov in jadrilic. Rajko Hafner jim je podrobno opisal modele aviončkov in delovanje le-teh. Preleti turbinske jadrilnice z več kot 200 km na uro nad glavami pohodnikov je bilo doživetje za marsikoga, saj je štiri in pol kilogramski avionček s takšno brzino res nekaj enkratnega. Tako so v zraku lahko videli jadrilice, helikopterje, vojaška letala, ogledali pa so si tudi direkten posnetek iz zraka, sj je imel en avionček na sebi pritrjeno kamero … Po slabih sedmih kilometrih hoje, so se za zaključek ustavili še na Bio mlinuStražar v Škocjanu, kjer so jih pogostili ter jim ponudili ogled delovanja njihovega mlina.

Če pa kdo misli, da so bili otroci od te hoje utrujeni, se moti. Samo, da so videli igrala ob poti, so kar kipeli od mladostne energije. Res dobro pripravljen in enkraten izlet, poln dobre volje, smeha, zanimivosti in lepe narave ob reki, ki povezuje. Sklepala so se nova prijateljstva in kovali novi podvigi … Za povratek je bil na voljo taxi kombi, ki je za simbolično ceno nazaj v Domžale popeljal tiste, ki niso bili s kolesi.

Hvala vsem za vsaj nekaj ur odmaknjenih od računalnika in televizije.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi