Pohoda ob reki, ki povezuje se je udeležilo dobrih 600 udeležencev

Kaj združuje Domžale in Kamnik? Dobri ljudje, raznolika ponudba ter Kamniška Bistrica. »Pohod ob reki, ki povezuje« je idealna priložnost za okrepitev sodelovanja. In ravno to se je zgodilo včeraj v soboto, 10. junija 2017, ko sta Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik ter Zavod za šport in rekreacijo Domžale drugič organizirala pohod ob reki, ki povezuje, katerega se je letos udeležilo kar dobrih 600 pohodnikov iz obeh občin. Letos so prireditev izvedli v sodelovanu z Modrimi novicami.

»Kako je fino. Kako so vsi prijazni, vsi pozdravljajo … Malo poklepetamo in prav čuti se pozitivna energija,« je ena od starejših udeleženk pohoda med Domžalami in Kamnikom izrazila svoja občutja. Letošnjega Pohoda ob reki, ki povezuje, ki je potekal drugo leto zapored, se je udeležilo dobrih 600 pohodnikov. Nekateri so prehodili celotno pot od Domžal do Kamnika ali obratno, nekateri samo od ene kontrolne točke do druge, tretji pa celotno pot v drugo mesto in nazaj domov.

»Želimo si, da bi pot ob Kamniški Bistrici postala mesto druženja,« je na cilju v Domžalah dejal župan Občine Domžale Toni Dragar in ob tem dodal: »To mora postati kraj, ko ne boš vedel kam iti, boš šel v naravo, se sprehodil ter užival v lepotah Kamniške Bistrice. Pohod je projekt, ki bo prešel v tradicionalnega, vse pa je seveda odvisno predvsem od ljudi. Domžale so danes mesto rekreacije, po pohodu se bo čez naše mesto odvijal tudi družinski maraton Franja. Poskušamo narediti vse več za ljudi.« Zadovoljen z obiskom je bil tudi podžupan Občine Kamnik Igor Žavbi: »Številčna udeležba je dokaz, da Kamniška Bistrica je reka, ki povezuje ne samo dve občini, ampak tudi občanke in občane teh dveh občin.«

Celotno pot sta prehodila tudi podžupan Občine Kamnik Igor Žavbi z direktorico Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Boženo Peterlin, ki sta pot začela v Domžalah, ter podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec z direktorjem Zavoda za šport in rekreacijo Domžale Urošem Križaničem, ki sta začela v Kamniku.

Delegaciji sta se srečali na sredini poti na mostu želja pod homškim hribom ter nanj že drugič pripeli ključavnico. »S tem smo se vsi, obe občini ter oba zavoda, ponovno zavezali k sodelovanju,« pojasnjuje Uroš Križanič. Božena Peterlin pa je ponovno poudarila, da mostu želja sicer rečemo meja med občinama, a ta to ni, ker meja ni več.

Da je bila pot dolga, pa ne zaradi dolžine, ampak bogatega programa in prijetnega druženja ob reki, je izpostavila podžupanja Domžal mag. Renata Kosec. »Hodili smo malce dlje, ker so nas ljudje ustavljali, poklepetali smo na kontrolnih točkah. Z direktorjem ZŠRD pa sva tudi skrenila s poti, ker sva si ogledala novo investicijo, saj ob Kamniški Bistrici gradimo kolesarski poligon,« nam je zaupala.
Pohodnike je tako v Kamniku kot v Domžalah pričakalo pestro dogajanje. V Slamnikarskem parku v Domžalah je potekal bogat in zelo dobro obiskan tradicionalni Slamnikarski sejem.

Na Šutni v Kamniku pa šesto srečanje rezbarjev in ponudba Okusov Kamnika ter najlepši starodobni motocikli in njihove sodobne reinkarnacije na Glavnem trgu. »Pravijo, da je Šutna mrtva, a smo danes dokazali, da lahko tudi živi. K temu so veliko pripomogli rezbarji, ki s tem srečanjem ne samo ohranjajo tradicijo in kulturno dediščino, ampak se izpolnjujejo tudi sami,« je v nagovoru na Šutni dejal Igor Žavbi. V Kamniku je pohodnike čakala tudi prijetna ohladitev. Kot nam je zaupal naš fotograf, so se lahko brezplačno namočili v kamniškem bazenu, ki je svoja vrata že odprl.

Pohodniki so na poti zbirali žige na dveh vstopnih ter šestih vmesnih točkah. Tam so jih pričakali prostovoljci Planinskega društva Domžale, Planinskega društva Kamnik, Turističnega društva Radomlje, Turističnega društva Volčji Potok, Modrih novic, Študentske organizacije Domžale, Študentskega kluba Kamnik in Roda skalnih taborov Domžale.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Vinko Miško Keržan; Video: Simona Pivar
Tagi