Izlet po Domžalski poti spominov – južni konec: iz Moravč v Domžale

Vodniški odsek Planinskega društva v soboto, 13. aprila 2019, vabi na izlet po Domžalski poti spominov – južni konec: iz Moravč v Domžale. Gre za drugega izmed štirih izletov, v okviru katerega bomo prehodili celotno Domžalsko pot spominov, ki je dolga nekaj čez 100 kilometrov.

Domžalska pot spominov

Domžalska pot spominov je bila urejena in uradno odprta 23. maja 1980 v sodelovanju Občinskega odbora Zveze združenj borcev narodno osvobodilne borbe Domžale, Kulturne skupnosti Domžale in Planinskega društva Domžale. Pot se je do leta 1994 imenovala Pot spominov NOB občine Domžale. S sprejetjem zakona o lokalni samoupravi in nastankom novih občin je dobila novo ime – Domžalska pot spominov. Z začetkom leta 2007 je bila pot predana v upravljanje Planinskemu društvu Domžale.

Domžalska pot spominov ima danes status planinske poti in sodi med planinske obhodnice v skladu z zakonom o planinskih poteh. Dolga je čez 100 km in je speljana v nadmorskih višinah od 300 do 957 m (Špilk nad Blagovico). Z domžalsko občino povezuje še devet drugih občin – MOL, Vodice, Dol pri Ljubljani, Moravče, Zagorje ob Savi, Lukovica, Kamnik, Mengeš in Trzin, za njeno prehodnost pa skrbijo naslednja planinska društva: PD Domžale (32,15 %), PD Blagovica (35,96 %), PD Janez Trdina Mengeš (10,77 %), PD Moravče (16,02 %), PD Onger Trzin (5,02 %).

Domžalska pot spominov je konec leta 2018 doživela temeljito osvežitev, dodane so bile nove kontrolne točke, trasa je bila v nekaterih delih spremenjena. Izdani so bili novi Dnevniki žigov, nastali so novi zemljevidi, časovnice, opisi kontrolnih točk, v delu pa so še opis poti in opisi spomenikov.

S korakom do miru in Doživetja!

»Noge na tleh zasedejo zelo malo prostora. Po vsem tistem prostoru, ki ga ne zasedejo, lahko hodim s pogledom. Med hojo ne počnem drugega, razen hoje same. To, da nimam drugega opravila, mi omogoča najti čisto občutenje biti, ponovno odkriti preprosto radost obstajanja, prav tisto, ki prežema na primer otroštvo. Hočem reči, da je hoditi otroško lahko; čuditi se dnevu, kakršen je, sončni svetlobi, veličastju dreves, modrini neba. Za to ne potrebujemo nikakršnih izkušenj, nikakršne gorniške usposobljenosti. Ravno zaradi tega se je treba paziti tistih, ki hodijo preveč in predaleč, saj so že vse videli in samo še primerjajo. Večni otrok je tisti, ki ni še nikoli videl česa tako lepega, kajti on ne primerja. Oklo ali Sveta Trojica? Oklo in Sveta Trojica!«

Borut Peršolja: Netipični potopis ali prvi dan štiridnevne hoje po Domžalski poti spominov

Avtor osveženega znaka Domžalske poti spominov je Blaž Češka (po predlogi Toneta Jarca).

Izlet po Domžalski poti spominov – južni konec: iz Moravč v Domžale

Zbor in vrnitev
Zbor je na avtobusni postaji Domžale, v soboto, 13. aprila 2019, ob 6.15 (avtobus za Moravče odpelje ob 6.26). Cena vozovnice, ki jo plačate pri vozniku na avtobusu, je za odraslega 2,3 €. V center Domžal se bomo vrnili do 15.30.

V primeru slabega vremena
Izlet bo tudi v primeru deževnega vremena (s plohami). V primeru daljšega, močnejšega deževja bo izlet prestavljen na kasnejši datum. Morebitna odpoved bo objavljena v četrtek, 11. 4. 2019 ob 20. uri na blogu Razgledi (borut.blog.siol.net).

Opis izleta
Iz Domžal z avtobusom do Moravč (izstop: končna postaja v Moravčah, 379 m). Z avtobusne postaje po cesti do Podbrda, od tam na planinsko pot in skozi gozd do Planinskega doma na Uštah – Žerenku (658 m). Od tam po cesti do Katarije in spust čez Reber do Velike vasi. Po cesti (hodimo po originalni trasi Domžalske poti spominov) mimo spomenika do Križevske vasi in Zagorice pri Dolskem (možnost ogleda rojstna hiše Jurija Vege). Nadaljujemo do Vrha pri Dolskem, kjer zavijemo na strmo pot, po kateri dosežemo rob, ki nas povede do vrha Murovice (740 m). Sledi spust do Konfina in hoja po asfaltu do cerkve na Sveti Trojici (obisk groba Daneta Zajca). Spust do Rožičeve domačije in iz Žej vzpon na Oklo. Po kolovozu do Dobovelj, od tam pa po cesti do Brda, od koder mimo Konjeniškega centra do Tabora nad Ihanom (377 m). Od tam ob Križentavru do prevala na cesti Zaboršt–Dob, naprej do podhoda pod avtocesto in mimo Tičnice do ceste Podrečje–Zaboršt. Prečkamo cesto, se povzpnemo na Šumberk in končamo pot pri Mostnarjevi brvi na Kamniški Bistrici. Hoje je za dobrih sedem ur. Obiskali bomo sedem kontrolnih točk Domžalske poti spominov (brezplačni dnevnik žigov bo na voljo pri vodji izleta):

7 Moravče,
6 Planinski dom na Uštah,
5 Križevska vas,
4 Sveta Trojica – Rožičeva domačija,
3 Oklo nad Ihanom,
2 Tabor nad Ihanom in
1 Domžale.

Daljše odseke poti bomo hodili v tišini. Vsak dan spomina se ponavlja na isti način: živeti mirno, živeti za mir.

Vabljeni tudi na preostala dva izleta v okviru katerih bomo skupaj prehodili celotno Domžalsko pot.

Zahtevnost izleta
Izlet poteka po planinskih poteh z oznako lahko, po gozdnih cestah in kolovozih, deloma po asfaltu. Primerno za starejše otroke in mladostnike, odrasle in starejše. Glede morebitnih zdravstvenih omejitev me prosim diskretno opozorite na zbornem mestu.

Osebna oprema na izletu
Gojzarji, nahrbtnik, vetrovka/jakna, dolge hlače, pulover, rezervna oblačila, kapa, rokavice, zavitek prve pomoči z zaščitno (astronavtsko) folijo, dežnik, kos izolacijske podloge za sedenje, vrečka za smeti, osebni dokumenti, denar za vožnjo z avtobusom. Malica iz nahrbtnika, daljši postanki v planinskih kočah in gostilnah ob poti niso predvideni. Dnevnik žigov Domžalske poti spominov, blazinica za žige. Fotoaparat.

Prijave
Na e-naslov: borut.persolja@guest.arnes.si do petka, 12. aprila 2019 do 18. ure. Vodja izleta in dodatne informacije Borut Peršolja, inštruktor planinske vzgoje.

Planinsko društvo Domžale; Foto: Planinsko društvo Domžale

 

Tagi