Po Knezovih skalah pod Šumberkom so plezali kot pajki

V soboto, 7. novembra 2015, se je pod Šumberkom že od pol desete ure dopoldan, ko je še mraz rezal v prste rok, dogajalo na polno. Slišalo se je govoriti slovensko in hrvaško. Neki tipi v čeladah, opasani s plezalnimi pasovi, z derezami in na gojzerjih, se je potikalo pod znamenitimi Knezovimi skalami, v rokah pa so se svetile bajle, nabrušene za plezanje. Na steno Knezovih skal pa so bili pritrjeni leseni balvani. Le kaj se je dogajalo. Tako so se spraševali rekreativci, ki so se podili po obeh stezah na zeleni rekreacijski osi Kamniške Bistrice.

Ja, dogajalo se je na polno. Na Knezovih skalah pod Šumberkom je potekala 1. tekma slovensko-hrvaškega pokala v lednem plezanju 2015-2016. Tekmovanja se je udeležilo 16 tekmovalcev in 3 tekmovalke iz slovenskih in hrvaških alpinističnih klubov.

Kako ledno plezanje, če pa še po Knezovih skalah in okolici ni nobenega ledu? Zato pa so imeli za več smeri z različnimi težavnostnimi stopnjami postavljene lesene balvane, po katerih so z zabijanjem bajl ter derez plezali do vrha. Kateri je preplezal do vrha v hitrejšem času je bil pač višje uvrščen.

Za še boljše vzdušje pa je popoldan prispevalo še globalno segrevanje, saj je na Knezove skale posijalo sonce in ustvarilo čudovito paleto barv in senc po poličkah in počeh stene. Celo dopoldne in vse tja do četrte ure popoldan se je slišalo škrtanje derez in bajl iz Knezovih skal. Najbolj razburljive so bile popoldanske plezalne aktivnosti, ko se je osem plezalcev, ki so se uvrstili v finalni plezalni krog ter tri plezalke, preizkusili v treh smereh. Seveda, če si prišel tako daleč. Namreč začeli so v lažji smeri, zatem srednje težki in nazadnje v težki smeri. V kateri smeri je kdo odletel, v tisti smeri je končal s tekmovanjem. Če pa si po vrsti preplezal vse smeri, pa so hitrejši časi dali boljši rezultat in s tem tudi možnost osvojiti enega od treh pokalov, ki so jih podelili po končanem plezanju. Takrat pa je sonce, ta naravni slikar, že zapustil Knezove skale spet v svoji enolični sivini.

Sicer si je tekmovanje ogledalo kar nekaj mimoidočih rekreativcev. A to je le peščica od tistih, ki so se raje ustavili in pogledali kakor onih, ki so se preznojeni, s slušalkami v ušesih pehali za čim boljšim časom teka v svojem življenju ter se nejevoljno prerivali skozi gručo nastopajočih in gledalcev, češ spet ste mi za danes ukradli nekaj dragocenih sekund, ki jih več ne bom mogel nadoknaditi. 

Seveda, kot se v tako nevarnem plezalnem tempu spodobi, so za prvo pomoč skrbeli reševalci NMP Domžale, ki pa hvala Bogu niso imeli dela, a so se naužili ob gledanju pajkov, ki so viseli na dveh konicah s Knezovih sten. Vodja tekmovanja je bil Andrej Pečjak, glavni sodnik pa Branko Ivanek. Tekmovanje  je potekalo v organizaciji Alpinističnega odseka Planinskega društva Domžale.

Rezultati

Moški:
1 Mario Musolin HRV SPK DIREKT
2 Janez Svoljšak SLO AO Kranj
3 Andraž Terčič SLO AO Domžale
4 Damir Behlič HRV Riječki alpinistički klub
5 Feđa Vilić HRV AO Željezničar Zagreb
6 Marko Petrunić HRV AO Željezničar Zagreb
7 Sašo Žitnik SLO AO Železničar
8 Anže Klarič SLO AO Ljubljana Matica
9 Nace Gregorinič SLO AO Kranj
10 Krunoslav Tomorad HRV PDS Velebit
11 Rudi Oskera HRV SPK GRIP
12 Marko Kejžar SLO AO Kranj
13 Marin Šapit HRV AO Željezničar Zagreb
14 Frano Udović HRV Riječki alpinistički klub
15 Moreno Vrancich HRV Riječki alpinistički klub
16 Marko Buljan HRV Riječki alpinistički klub

Ženske:
1 Maja Vrancich HRV Riječki alpinistički klub
2 Zvezdana Pliskovac HRV Riječki alpinistički klub
3 Marija Jeglič SLO

  Več foto utrinkov s tekmovanja si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi