Po dveh podaljških poraz Helios Sunsov v Črni gori

Članska ekipa je gostovanje pri Lovćenu v Črni gori opravila skorajda z odliko. Manjkala je le še pika na i, ki bi zmago odnesla nazaj v Domžale, tako pa tudi nepopustljivost skozi vseh 50 minut, igrala sta se namreč kar dva podaljška, ni bila povsem dovolj.

Obračun v Cetinju je bil neverjetno izenačen. Domači košarkarji Lovćena so sicer tekmo odprli malo bolj agresivno in povedli z 11:3, a so Domžalčani že ob koncu 1. četrtine povedli s 17:19, potem ko je z razdalje zadel Blaž Mahkovic. V drugem delu igre so imeli domači rahlo pobudo, a le toliko, da so držali točko ali dve naskoka, na glavni odmor pa odšli s prednostjo 35:34.

V uvodnih minutah 3. četrtine je blestel 18-letni Bine Prepelič, ki je s tremi zadetimi trojkami Helios Sunse popeljal do najvišjega vodstva na tekmi (41:48), a so domači četrtino končali z delnih 8:1, tako da smo bili pred zadnjimi desetimi minutami, ob rezultatu 49:49, spet na samem začetku. V 4. četrtini so kontrolo nad rezultatom držali Črnogorci. Vodili so že s 56:49, pa nato z 58:52, a so Domžalčani nekako le našli pot nazaj. Leon Šantelj in Davor Konjević sta prispevala svoje točke, v zaključku pa je pobudo prevzel Mahkovic in s trojko ter zadeto polrazdaljo, minuto pred koncem, rezultat poravnal na 61:61. Ekipi do konca rednega dela nista več zadeli, zadnji met je pripadel domačemu Milutinu Đukanoviću, a njegova trojka ni zadela cilja, tako da je bil na vrsti (prvi) podaljšek.

Kazalo je, da bo vsega konec že po prvih petih minutah dodatka, saj je Lovćen minuto pred koncem povedel s 70:63. Konjević je 9 sekund pred koncem znižal na 72:69, domači pa bi morali po minuti odmora le še mirno zadržati žogo v svoji posesti. A je na sceno spet stopil Mahkovic, presekal podajo, nato pa so domači nad njim storili še osebno napako pri metu za tri točke. V norem vzdušju, ki so ga pripravili domači navijači, je mirno zadel vse tri mete, izenačil na 72:72, in tekmo popeljal v drugi podaljšek.

Priložnost za zmago so Sunsi imeli, da ne bo pomote. V drugem podaljšku so bili domači bolj neprepričljivi, napake iz konca prvega dodatka so jim očitno načele zbranost, a na drugi strani Domžalčani tega žal niso uspeli izkoristiti. Nekaj zgrešenih metov z razdalje, osebne napake in posledično zadeti prosti meti domačih, pa je zmaga v Črni gori splavala po vodi. Domači so slavili z 81:77.

Pri Lovćenu je Mašan Vrbica tekmo končal pri 18 točkah in 6 skokih, na strani Heliosa pa je bil daleč najbolj razpoložen Mahkovic s 30 točkami (6 skokov), Konjević je dodal 13 točk, 8 skokov in 6 podaj.

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Čestitam Lovćenu za zmago, a si tokrat čestitke zaslužijo tudi moji fantje. Ni lahko igrati v taki atmosferi, biti zbran do konca, ter izvleči kar dva podaljška. Mislim, da tudi če bi mi na koncu prišli do zmage, to ne bi bilo nezasluženo. Na koncu bi se rad prvič v sezoni dotaknil še sodnikov, ki so kljub napeti tekmi, opravili izjemno delo.”

Domžalčane do konca oktobra čaka še hud ritem domačih tekem; v soboto v Domžale prihajajo Terme Olimia Podčetrtek, v ponedeljek državni prvak Koper Primorska, naslednjo sredo pa sledi še nov obračun v regionalni ligi, v goste prihaja Sloboda Tuzla(BiH).

Liga ABA 2, 4. krog (Cetinje, 23. 10. 2019)

Lovćen 1947 Bemax – Helios Suns 81:77 (17:19, 18:15, 14:15, 12:12, p.11:11, p.9:5)

Lovćen: Latković 6, Pavić 11 (11 skokov), Bogdanović, Hadžibegović 8 (5 skokov), Vrbica 18 (6 skokov), Lopičić 13, Vučinić, Popović 14 (7 skokov), Đukanović 6, Darbaidze, Mpondo Ekoume
Helios Suns: Konjević 13 (8 skokov, 6 podaj), Radovčić 8 (6 podaj), Prepelič 9 (6 skokov), Pelko, Bratec, Oman 7, Šantelj 6, Mahkovic 30 (6 skokov), Florveus 4 (7 skokov), Strel

Avtor: Helios Suns; Foto: Lovćen 1947 Bemax / Novak Abramović

 

Tagi