Ples in dobrodelnost z roko v roki

Oktober je bil za Plesno šolo Miki zelo pester, saj se v tem mesecu poleg plesnih tečajev na osnovnih šolah in v Plesalnici spet začne tudi plesna sezona v okoliških vrtcih. Vodstvo in pedagogi plesne šole so tudi letos poskrbeli, da so lahko prav vsi otroci iz okoliških šol in vrtcev spoznali pozitivne učinke plesa in eno uro brezskrbno uživali ob dobri glasbi ter osvajali svoje prve plesne korake.

Ves september so plesni pedagogi dobrodelno obiskovali osnovne šole in otrokom v sklopu športne vzgoje ali podaljšanega bivanja brezplačno predstavili in pokazali, da lahko prav vsak človek pleše, ne glede na spol, starost, velikost, raso ali socialni status. Otroci so se naučili nekaj osnovnih gibov in koreografijo, ki so jo nato vsi skupaj odplesali in se sprostili od ustaljenega šolskega urnika in ostalih dejavnosti. Mnogi izmed njih namreč še nikoli niso imeli možnosti izkusiti plesa na takšen način in prav otroško veselje ob zaključku plesnih obiskov je bilo za Mikijeve pedagoge poplačilo za trudi in hkrati motivacija, da bodo s tem projektom nadaljevali še v naslednjih letih.

Podoben projekt so konec septembra in v začetku oktobra izpeljali tudi v vrtcih, s katerimi redno sodelujejo. Posebna plesna ura ''Zaplešimo v pravljico'' je povsem nov koncept plesnih vaj v vrtcih, ki so ga predstavili vsem vzgojiteljem in otrokom v vrtcih, da bi prikazali, kako se lahko ples poveže ne samo s športom, pač pa tudi s kulturo, izobraževanjem, igro in glasbo. Pedagogi so skupaj z otroki prebrali pravljico in jo nato tudi s plesom uprizorili. Tako so tudi mnogi predšolski otroci povsem brezplačno prvič spoznali plesne korake in se ob tem neizmerno zabavali.

V tednu otroka, ki je potekal prvi teden septembra, pa je plesna šola v sodelovanju z OŠ Preserje pri Radomljah, OŠ Rodica in OŠ Domžale izvedla še posebne dobrodelne plesne ure za njihove učence. Poskrbeli so, da so otroci naredili nekaj dobrega za svoje telo, se sprostili, veselili s prijatelji in na tak način proslavili teden, namenjen samo njim.

V vse zgoraj naštete dobrodelne projekte je bilo vključenih 18 plesnih pedagogov, ki so izvedli 148 brezplačnih plesnih ur na kar 44 šolah in vrtcih, kar pomeni, da je več kot 1.320 otrok doživelo te čudovite plesne trenutke. Zavedajo se, da mnogi žal nimajo materialnih sredstev, poguma ali pa časa, da bi lahko podoživljali te trenutke tedensko na plesih vajah, zato se še toliko bolj zavedajo pomena takšnih projektov in spodbujajo tudi ostala lokalna društva in podjetja, da na podobne načine pomagajo otrokom in mladini do bolj veselega in lepšega življenja.

Avtor: Tjaša Derstvenšek; Foto: Stičišče NVO osrednje Slovenije
Tagi