Pia Lovrič, najboljša Slovenka na mladinski svetovni teniški lestvici: “Želim biti med najboljšimi”

Pia Lovrič, 16-letna Domžalčanka, je naslednja iz vrste odličnih slovenskih teniških mladink zdajšnje in preteklih generacij, ki se je okronala z naslovom zmagovalke turnirja ITF.

Aprila letos je slavila prvič v karieri in to na močnem turnirju 2. ranga v italijanskih Firencah. V finalu je s 6-1 6-2 premagala 17-letno Italijanko Saro Ziodato, 103. mladinko sveta. Pia je celotni turnir odigrala odlično in v petem poskusu, prvem na turnirju drugega ranga, zmagala. Zajeten kupček točk jo je na novi mladinski svetovni teniški lestvici pripeljal na 58. mesto. Pia je na zadnjih devetih srečanjih zabeležila osem zmag in en poraz, na lestvici ITF pa se je utrdila na prvem mestu med slovenskimi igralkami. Letos ima že zagotovljena nastopa na turnirjih za grand slam v Parizu in Wimbledonu in tudi tam lahko, če bo obdržala formo, pričakujemo izvrstne izide. Ker bo v konkurenci mladink nastopala še prihodnje leto, jo lahko na lestvici ITF pričakujemo med najboljšimi na svetu. Da je Pia res pravi talent, ki ga nadgrajuje z vztrajnostjo in delom, pove to, da je s petnajstimi leti postala najmlajša članska država prvakinja v zgodovini Slovenije. V vitrini ima tudi srebrno olimpijsko medaljo z mladinskih olimpijskih iger ter še nekaj kar odmevnih rezultatov iz domovine in tujine.

Njena prva ljubezen je tenis

Pia obiskuje drugi letnik srednje trgovske šole na Srednji šoli Domžale, kjer šolo opravlja po izpitih. Je tudi prejemnica olimpijske štipendije, kar je zanjo še dodaten motiv za opravljanje šolskih obveznosti. Je pa tenis njena prva ljubezen. Rezultati te ljubezni, motivacije, trme, trdega dela in talenta pa so Domžalčanko pripeljali v vrh, ne le slovenske mladinske teniške lestvice, ampak na mednarodno lestvico ITF.

Pia in njen idol Rafael Nadal. (Foto: Teniški klub Domžale)

Že kot otrok vedno prva pri žogi

»Prvič sem se s tenisom srečala v vrtcu, kjer so vzgojiteljice mojim staršem dejale, da sem vedno prva pri žogi. Moja mami je poznala Igorja in njegovo vpetost v tenis, tako da sem na ta način nato prišla v teniške vode,« pove Pia. To je bilo pri šestih letih, od takrat pa igra neprekinjeno. Zaupa nam, da je vmes igrala nogomet s fanti, a oboje ni šlo. In ostala je pri tenisu. Pravi, da je to eleganten šport, njen idol pa je Rafael Nadal.

Profesionalni tenis je krut in drag šport

Že od malih nog je s tenisom povezan tudi njen trener Igor Ogrinc, podjetnik in oče dveh otrok, ki je aktivno igral do dvajsetega leta, nadaljnjih osem let pa je za tuje klube igral na njihovih ligaških tekmovanjih. Vmes se je posvečal tudi trenerstvu in si pridobival izkušnje. V uvodu našega pogovora smo želeli iz prve roke izvedeti, kakšen šport je tenis in kaj pomeni za posameznika, če se z njim ukvarja rekreativno ali pa posamezno. »V rekreativnem smislu je tenis odlična rekreacija, saj pri tem dela vse telo, veliko pa se tudi natečeš. Če pa gremo bolj v profesionalizem, je pa to bolj krut šport,« mi takoj pojasni Igor. Oba prihajata iz Teniškega kluba Domžale, ki je predlani obeležil 40-letnico delovanja. Kljub ima okrog dvesto članov različnih starosti, med njimi v teniški šoli vsako leto trenira med 70 in 80 otrok. Da pa bi nekdo želel po poti Pie, je po besedah Igorja odvisno od več dejavnikov: »Otroci, ki pridejo trenirati k nam, so zelo različnih starosti, nekateri so mlajši, drugi starejši. Če opazimo otrokovo motoriko in talent, kar se pokaže zelo hitro, to povemo staršem, le-ti pa se morajo odločiti, ali bo tenis samo otrokova popoldanska dejavnost ali kaj bolj resnega. Resno pomeni, da se nekdo začne profesionalno ukvarjati s tenisom, s čemer pa so povezani zelo visoki stroški. Začne se s turnirji doma, če pa želiš kaj več, pa sledijo turnirji v tujini.«

Nad Pio bdi njen trener Igor Ogrinc, ki tudi sam že od majhnih nog povezan s tenisom. (Foto: Teniški klub Domžale)

Poleg igranja tenisa so trening tudi fizične priprave

Ko so v domžalskem teniškem klubu opazili, da je Pia zelo motorična in tudi zelo fantovski tip, so ji poleg rednega treninga, ki je potekal dvakrat tedensko, dodali še individualni trening. Vsako leto v program njenega tenisa dodajo novega. »Pri njenih desetih letih smo dodali še fizične priprave, kar je zelo pomembno pri pridobivanju in vzdrževanju kondicije. Še do približno leto dni in pol nazaj je Pia trenirala štirikrat do petkrat na teden, zdaj pa trenira trikrat na dan. Od tega ima dvakrat na dan po dve uri trening tenisa, enkrat na dan po uro in pol pa fizične pripravo. Kadar na sporedu ni turnirja, ima kakšno nedeljo ali pa še kakšen dan več prosto,« obrazloži Igor.

S petnajstimi leti najmlajša članska državna prvakinja

Pio je pot vodila najprej prek odprtih prvenstev po Sloveniji do državnih prvenstev. »V Sloveniji Pia praktično ni imela več konkurence, še z eno teniško igralko sta premagovale ostale, zato se je počasi podala na turnirje v tujino,« pove Igor. Pia je s petnajstimi leti postala najmlajša članska prvakinja v zgodovini Slovenije: »V tujini pa je zmagovala že pri štirinajstih in petnajstih letih, zato smo kategorijo šestnajst let preskočili in šli na mednarodne turnirje do osemnajst let.«

Pia in Simona Halep. (Foto: Teniški klub Domžale)

Na turnirjih nižjega ranga nabiraš točke za prehod v višji

Sogovornika mi pojasnita, da v tujini poteka več rangov turnirjev. Začneš s petim in četrtim rangom, kjer zbereš toliko točk, da lahko prideš v drugi in nato v prvi, najmočnejši rang. Po vsem svetu vsak teden poteka več turnirjev in Pii priložnosti ne manjka. Običajno se prijavi na dva ali tri naenkrat, saj jo mora na turnir sprejeti organizatorji. Ker je zdaj na lestvici uvrščena med prvih sto mladink na svetu, ima po besedah Igorja že privilegij, saj ima prednost pri prijavah. Prav tako Pii ni potrebno več igrati slovenskih turnirjev, saj je najboljša Slovenka na svetovni mladinski teniški lestvici. In ker na lestvici visoko kotira, lahko izbira turnirje, ki so bližje domu.

Osvojeni turnir ITF v Firencah – potrditev, da je na pravi poti

Pio sem povprašal tudi o njenih občutkih, ko je osvojila turnir ITF v Firencah. Pravi, da ji je bilo na začetku kar malo čudno, saj si je finale ogledalo okrog 500 ljudi: »Ampak sem se osredotočila na samo igro. Bila sem izredno vesela, da sem osvojila ta turnir, saj je to neka potrditev, da sem na pravi poti in dodatna motivacija za naprej.« Preden je Igor začel trenirati Pio, in na začetku njunega sodelovanja, si je izkušnje nabiral v španski Majorki: »Vsi španski tenisači so eni boljših. Bil sem pri trenerju, ki je delal z Nadalom. Tam sem se naučil veliko več kot doma, pa sem mislil, da veliko stvari poznam, preden sem prišel tja,« nam zaupa.

Igor in Novak Djoković.(Foto: Teniški klub Domžale)

Že letos dosegli cilj zastavili za prihodnje leto

Za Pio njen trener pravi, da je agresivna in ima bolj moški stil igranja in razmišljanja, ob tem pa je še delavna: »Ve, da mora garati, če želi doseči, kar je njena želja. To pa je biti čim boljša.« Pia pravi, da ni njen cilj, da bi bila prva na svetu, ampak želi biti med najboljšimi. Na mladinski svetovni teniški lestvici je trenutno na 58. mestu. Uradno namreč do devetnajstega leta tekmuješ na mladinskih turnirjih. »Letos smo prišli do cilja, ki smo si ga zastavili za prihodnje leto. Zaradi tega se bodo načrti za prihodnje leto spremenili in bo šla Pia poskusit na profesionalne turnirje,« o načrtih pove Igor.

Odvisna od finančne pomoči staršev in sponzorjev

Seveda so me zanimali tudi stroški, ki so povezani z udeležbo na takšnih turnirjih. »Za nižje range turnirjev vse stroške nosita tekmovalec in njen spremljevalec. Ko pa prideš v drugi in prvi rang, pa prenočišče plača organizator, in sicer za toliko časa, dokler si v samem turnirju. Prav zaradi tega so različni rangi turnirjev. Drugače pa stroške nosijo starši,« pojasni Igor, ki poleg treniranja skrbi tudi za pridobivanje sponzorjev. »Ker je Pia prišla na mladinski lestvici med prvih sto, dobi nekaj pomoči tudi od Teniške zveze Slovenije, drugače pa vse sloni na starših in sponzorjih. Nekaj po svojih močeh pomaga tudi njen matični klub. Žal pa nimamo pomoči od tistih, ki bi jih lahko imeli. Za nekoga, ki je najboljši v občini, bi bilo lahko več pomoči. Ni namreč nobene razlike med njo, ki osvaja mednarodne turnirje, ali pa med nekom, ki samo obiskuje teniško šolo. Prav tako smo v klubu že naredili pripravo za hard igrišče s trdo podlago, ki je nujno potrebna za nekoga, ki želi uspeti v svetu. Tam se namreč 70 odstotkov turnirjev igra na trdi podlagi in ne na pesku. Mi pa imamo samo asfalt. Klub ima že štiri leta pripravljen denar za postavitev trde podlage, pa se ne naredi, saj zaradi novega sistema niso več možne kompenzacije, vse je namreč v rokah Zavoda za šport in rekreacijo Domžale. Zaradi tega moramo hoditi trenirat v Litijo, Medvode, Ljubljano … Ob tem velja dodati, da bi igrišče s takšno podlago lahko uporabljali tudi tenisači iz radomeljskega kluba, saj takšnih igrišč pri nas primanjkuje.«

Dotaknili smo se tudi treme, ki je lahko moteča, in pa poškodb, ki nikoli niso dobrodošle. Pia pravi, da je bila trema pri njej prisotna v mlajših letih, predvsem kadar je igrala proti starejšim nasprotnicam. Poškodb pa do zdaj na srečo ni imela. Pravi pa, da te v tem športu vedno nekaj boli. Enkrat nekaj, drugič nekaj drugega.

Za Pio je prvi grand slam. (Foto: Teniški klub Domžale)

Pred Pio še vrhunec letošnje sezone

Vrhunec letošnje sezone za Pio šele prihaja, saj sta pred njo dva zelo pomembna in tudi najbolj prestižna turnirja, za grand slam v Parizu (2. junija)* in Wimbledonu (6. julija). Od tam naprej pa po besedah njenega trenerja še nimajo programa. Turnirji potekajo skozi vse leto, edino ob koncu decembra je nekaj odmora. Ob tej priložnosti velja tudi omeniti, da v Wimbledonu poteka turnir na travi. Pri nas travnatih igrišč ni prav veliko, da bi lahko naši tenisači nabirali izkušnje na njih. Pia in Igor se bosta na trening podala v Šentjur, kjer imajo travnato igrišče, ki so ga naredili sami. Tam pa trenirajo skoraj vsi slovenski tenisači. Travnata podlaga je podlaga, ko skorajda nikoli ne igraš na njej. Razen, če prideš v Wimbledon, kamor ima Pia namen iti. »Bomo videli, kako bo. Treba je namreč izkoristiti priložnost. Wimbledon je tudi cilj, ki si ga zadaš v mladinski konkurenci,« še pove njen trener.

* intervju s Pio in Igorjem je nastal pred njenim prvim mladinskim turnirjem za grand slam v Roland Garrosu (2. junija), kjer je nastopila kot edina slovenska predstavnica. Posamezno je Pia igrala proti Francozinji Jacquemot in izgubila. Prav tako je izgubila v prvem kolu dvojic. Z latvijsko partnerico sta izgubili proti Italijanki Delai in Španki Torres. Že sama uvrstitev v glavni turnir grand slam turnirja je lep uspeh in predvsem koristne izkušnje za naprej. Pia je že pred tem dosegla cilje, ki so bili zastavljeni za prihodnje leto.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Iztok Dimc, Teniški klub Domžale

Komentarji uporabnikov
Tagi