Padi inštruktor potapljanja – Franc Grčar

Rad imam morje in potapljanje, kot otrok sem se vedno rad potapljal, saj je bila maska in šnorkelj obvezna oprema na morju in jezerih, če so bile še plavutke pa je bilo še toliko bolše. Vedno sem si rad ogledoval podvodni svet in življenje, ki je v njem. Večkrat sem poslušal razne zgodbe o potapljanju. Ko sem odrastel pa sem si želel iti še globlje in za dalj časa. Kar nekaj časa je minilo, da so si mi otroške sanje izpolnile.

Tako sem se maja 2009 vpisal v začetni tečaj potapljanja, prvi inštruktor potapljanja je bil Šetina Matej po potapljaški šoli PSS. Potapljaški tečaj sem delal v prostorih gasilskega doma Domžale Mesto. Prve potapljaške vaje smo vadili v bazenu, potopi pa so bili v kampu Sveta Marina pri Rabcu. Če se spomnim prvih začetkov, potapljanja sem bil res pravi začetnik brez izkušenj in orijentacije, ter kondicije. Kot začetnik sem na začetku imel celo 14 kg uteži pri potopih, sedaj pa samo 6 kg. Ko se spomnim za nazaj sem komaj prišel ven iz vode, prinesti vso opremo do avtomobila pa je bilo že pravo mučenje. Vendar veselje do potapljanja je bilo močnejše, saj sem se že naslednje leto vpisal v nadaljevalni tečaj AOWD, ki sem ga opravil maja 2010. Imel sem opravljenih 24 potopov. Najbolj so mi ostali v spominu zimski in novoletni potopi v Piranu, zunaj sneg mi pa se gremo potapljat. Ko je bilo zunaj -4 stopinje, voda pa je imela +10°C in je bilo v vodi kar 14°C toplejše kot zunaj.

Prav zahtevni pogoji potapljanja, ter pomoč sopotapljaču, je bila motivacija, da sem se julija 2011 vpisal v tečaj Rescue Diver. Vendar pa postati potapljač reševalec ne more kar vsak. Potrebna je dobra psihična in fizična kondicija, da opraviš zahteven tečaj reševalca. V tem času smo se v enem dnevu podali tudi na najvišjo točko v Sloveniji Triglav 2864 nadmorske višine ter, potem na najnižjo točko v Sloveniji Podvodni Triglav pri Piranu, ki leži približno 38.6 m pod morjem.

Tudi inštruktor nam ni prizanašel, ko si mislil, da si naporne vaje že opravil, najde vedno še kakšno težjo. Ampak vse je bilo v korist dobro pripravljenega potapljača pomagati tudi v izredno teških pogolih. Kmalu sem postal tudi član Potapljaške Reševalne enote Slovenije. Nešete vaje in dejanski primeri iskanja in reševanja pod načelnikom Vladimirja Bana, sem si pridobil bogate izkušnje na področju organiziranja in reševanja pri potapljanju.

Vseskozi sem se strmel k varnemu potapljanju, prav specijalni potapljaški tečaji so mi dali dodatna znanja in specijalnosti kot je OxygenFirst Aid Provider, Deep Diver, Enriched Air diver in podobni tečaji. Skupek vseh znanj, ki sem si jih pridobival, na potapljaških tečajih, je bil povod da prestopim v prefesijonalne vode potapljanja in sem se vpisal v tečaj P3 po Cmasu (Dive Master potapljač). Igor Urh je bil glavni odgovoren za šolanje, poleg njega pa sem veliko znanja pridobil tudi od predcednika Potapjaške Zveze Slovenije Mitja Slavinca. Poleg njiju pa so bili v veliko pomoč tudi ostali strokovno usposobljeni inštruktorji. Za zasluge pri delovanju v Potapljaški Reševalni enoti Slovenija, sem leta 2013 dobil tudi pohvalo.

Pri potopih v raznih delih sveta sem si pridobil tudi veliko prijateljev. Tudi v Domžalah kjer stanujem večkrat organiziram razna potapljanja v bližja jezera ali reke. Velikokrat pa se tudi podamo na Slovensko ali Hrvaško obalo. Vedno smo si izmenjali razne izkušnje iz podvodnega sveta. Predvsem pa sem skrbel za varno potapljanje in to znanje prenašati na mlade potapljače.

Da pa bi to znanje na mlade prenašal strokovno, in korektno pa mi je bil v veliko pomoč Matko Mioč član DiverStronga, pri katerem sem se vpisal na tečaj potapljaškega inštruktorja po PADI potapljaški šoli. Najprej je bilo potrebno opraviti tečaj IDC, ki je potekal v Bernandinu potapljaški klub DiverStrong. Bil je kar zelo obsežen in naporen, saj smo z predavanji začeli ob 8h zjutraj vse do 21h zvečer. Vmes smo imeli vaje v bazenu in v morju. Snovi in vaj pa je bilo ogromno, tako da smo vse znanje morali utrjevati še v nočnih urah. To je trajalo 10 dni. Nato smo imeli en teden priprav in utrjevanja znanja. Potapljaški izpit za inštruktorja potapljanja po PADI šoli (Instruktor Examination), je potekal v Piranu 13 in 14 septembra 2014. Vse do zadnje vaje smo morali pokazati vsa znanja, ki smo si ga pridobili skozi vsa leta potapljanja. Ni bilo lahko, tudi ispit je bil mednarodni zasedbi. Glavna ocenjevalka je bila Kristina Michael iz Švice.

Poleg mene so iz Slovenije opravljali izpit še Mojca Avbel, Simon Šipek, Matjaž Zajc in Maša Leštan. Dva kandidata sta bila še iz Italije eden pa iz Madžarske. Vsi Slovenci smo opravili izpit za inštruktorja potapljanja (Instructor Examination). Tako, da sem sedaj prestopil v inštruktorske vode potapljanja.

Prvi mi je čestital Matko Mioč po SMS s temi besedami: »Franci, Ti bi lahko bil marsikomu navdih. Ti si pravi garač! Tvoji tečajniki bodo v varnih rokah! Izredno te cenim in spoštujem!«

Kot Padi inštruktor s certifikacijo mi šola omogoča učenje različnih tečajev. Ves sistem je nastavljen tako da obstaja pravilnik, ki ga morajo upoštevati vsi Padi inštruktorji , in je enak po vsem svetu.

Mladi tečajniki pa se lahko vpišejo že v otroški program (Bubblemaker,Seal team) ali potapljanje na dah (Skin Diver). Kdor pa bi želel samo spoznati podvodno dogodivščino pa ima možnost spoznavnega potopa (Discover Scuba Diving Program), kjer se prvič spozna z podvodnim svetom in opremo. Če se želi samostojno potapljati je najbolje, da se vpiše v začetni potapljaški tečaj (OWD). Znanje pa lahko izpopolnjuje v nadaljevalih (AOWD), Potapljač reševalec (Rescue diver RD), pa vse do Dive Master (DM) tečajev. Obstaja tudi vrsto specialnih tečajev, kot so globinsko potapljanje (Deep Adventure Dive), suha obleka (Dry Suit Adventure Dive), potapljanje na razbitine (Wreck Adventure Dive), podvodna fotografija (Underwater Photography Adventure Dive). Tudi za potapljače, ki se nekaj časa niso potapljali obstaja obnovitveni tečaj (Scuba Review). Naštel sem jih samo nekaj obstaja jih še veliko več, vse tja do tehničnega potapljanja. Maximalna globina rekreativnega potapljanja je 40 metrov.

Ob koncu bi še poudaril, potapljanje je zelo zanimivo. Potapljamo se lahko skozi celo leto. Poleti morja, jezera in reke, pozimi bazen, zimski potopi z suho obleko, potopi pod ledom, če pa koga zebe pa je možno poleteti v tople kraje v toplejša morja. Če se držiš pravil rekreativnega potapljanja in se potapljaš v okviru svojih sposobnosti, je potapljnje varen šport. Seveda moraš skrbeti za brezhibno potapljaško opremo ter lastno kondicijo ter zdravstveno stanje. Vsakim priporočam potapljanje kot varen in zanimiv šport.

Potapljanje je zabavno (Diving is fun)

POTAPLJANJE SVETA MARINA nedelja 26. 10. 2014

V nedeljo 26.10.2014 Potapljanje v Sveti Marini pri Rabcu. Odhod ob 7.00 pri gasilskem domu PGD Domžale mesto. Potop iz obale primeren za začetnike.
Kdor želi se lahko pridruži.

Informacije:
Grčar Franc
tel. 041 360 153

Avtor: Franc Grčar
Tagi