Oražem: Mladi so pokazali svojo vrednost

Sezona 2012/2013 se je za Nogometni klub Domžale začela odlično. Člansko moštvo po 8. kolih zaseda visoko drugo mesto v Prvi ligi NZS, uspešno pa so s prvenstvom začeli tudi mladinci, kadeti in starejši dečki, ki so v samem vrhu svojih lig. Prvi članski reprezentančni odmor v sezoni smo izkoristili za pogovor s športnim direktorjem Nogometnega kluba Domžale Matejem Oražmom, ki ni skrival zadovoljstva nad trenutnim stanjem v klubu.

Vir: NK Domžale (www.nkdomzale.si)

Po osmih tekmah domačega prvenstva zasedate visoko drugo mesto. Dosegli ste pet zmag in tri poraze. Verjetno ste več kot zadovoljni z izkupičkom?

Vsekakor je 15 osvojenih točk po osmih tekmah odličen rezultat, vendar se kljub vsemu ne morem znebiti občutka, da smo si morda zaslužili še nekoliko več. Predvsem na obeh domačih tekmah, ki smo jih izgubili in tudi v Ljudskem vrtu smo pokazali dobro predstavo in bi lahko osvojili vsaj točko. Kljub vsemu je trenutna ocena preteklega dela sezone zelo visoka.

Slovenska nogometna javnost govori o presenečenju v dosedanjem delu sezone. So odlični izidi presenečenje tudi za vas v klubu?

Nikakor. Vsi, ki smo to ekipo spremljali že od konca lanske sezone, smo čutili, da se stvari premikajo v pravo smer. Mladi igralci, ki so lani nabirali prepotrebne izkušnje, so letos že med nosilci v ekipi in v tej vlogi se odlično znajdejo. Prav tako smo veliko pozornosti posvetili fizični pripravljenosti in preventivi pred morebitnimi poškodbami. Igralci so sedaj veliko bolj informirani o svoji fizični kondiciji in lahko tudi sami naredijo več za svoje zdravje. Seveda pa je pomemben faktor tudi konkurenca, saj imamo 30 igralcev, ki lahko kadarkoli vskočijo in odigrajo dobro tekmo, tako da je vsak trening boj za mesto v ekipi.

Na zadnji tekmi ste se predstavili z eno najmlajših ekip v slovenski ligi. V povprečju je štela vsega 20 let in 216 dni. Vse bolj do izraza prihaja usmeritev kluba, ki temelji na mladih močeh?

Če se ne motim, gre za najmlajšo zasedbo Nogometnega kluba Domžale v zgodovini. Res je, da že od mojega prihoda v klub poudarjamo vzgojo mladih igralcev, a to je proces, kjer je potrebnega veliko dela in kar nekaj časa, da se pokažejo rezultati. Igralci, ki danes igrajo v prvi ekipi, so že kar nekaj časa priključeni članski ekipi in so se lahko že marsikaj naučili ter pridobili dragocene izkušnje. V lanski, rezultatsko manj uspešni sezoni, smo izkoristili tudi nesrečo s poškodbami in priložnost ponudili mlajšim igralcem. Ti so se odlično odzvali in zato smo poleti pokazali veliko zaupanje v njihove sposobnosti, ki ga vsaj do sedaj tudi opravičujejo.

Iz tekme v tekmo je vidno, da je trener Stevan Mojsilović odlično telesno in taktično pripravil ekipo. Kako ste zadovoljni z njegovim delom?

V kolikor ne bi bili prepričani, da bo Stevan svoje delo pri nas opravljal dobro, vsekakor ne bi aktivirali tujega strokovnjaka. Takrat nas je prepričal predvsem z argumenti, ki jih je v dosedanjem delu v Nogometnem klubu Domžale tudi realiziral. Skupaj smo tudi izbrali sodelavce, s katerimi do sedaj odlično delamo. Luka Elsner je prinesel novo energijo, medtem ko trener vratarjev Filip Filipovski s svojimi izkušnjami pogosto pomaga reševati vsakdanje probleme, ki so neizbežni. Že dlje časa je z nami tudi strokovnjak za fizično pripravo Danilo Emberšič, ki je na svojem področju dobil dodatno pomoč, saj nam Miro Medić pomaga pri dodatkih k prehrani, ki so letos individualizirani za vsakega igralca Vse skupaj je posledica dobre kemije med sodelavci in seveda dobrega vodenja šefa strokovnega štaba, predvsem pa ekstenzivnega dela na igrišču kot tudi pozneje, kjer nam je v veliko pomoč zunanji sodelavec Sead Rosić. Slednji veliko časa preživi ob igrišču za kamero in posname vsak vidik tekem in treningov.

Srbski strateg je zelo tesno povezan tudi z mladinsko šolo. Za kakšno sodelovanje gre?

Že dlje časa je želja vodstva kluba, da se delo članske ekipe uskladi z delom mladinske in kadetske selekcije. Stevan je pripravil program, ki smo ga skupaj dodelali in po katerem bodo mladinci ter kadeti na svojih treningih in tekmah že preizkušali določene elemente, na katerih je poudarek tudi v članski ekipi. To seveda ne gre čez noč in sedaj smo v začetni fazi tega projekta. Za sedaj so odzivi dobri, koristi pa predvsem našim mladim igralcem, ki jim je tako olajšan prehod med mladinskimi selekcijami in člansko ekipo. Obenem vedno več fantov občasno priključujemo treningom članske ekipe, ki se ji kdaj pa kdaj pridružijo tudi igralci kadetskega moštva.

Prestopni rok se je v Domžalah končal precej mirno. Kako ste zadovoljni s poletnim trgovanjem?

Veliko je bilo predvsem odhodov, ki so bili posledica drugačne usmeritve kluba in slabe lanske sezone. Veseli me, da nam je ponovno uspelo enega naših igralcev plasirati v močnejši klub in Tadej Apatič s predstavami do sedaj vsekakor potrjuje, da smo se skupaj pravilno odločili. Kar se tiče prihodov bi izpostavil Zenija Husmanija, ki je reprezentant Makedonije do 21 let in kljub svojim rosnim letom prinaša veliko izkušenj in mirnosti v ekipo ter Mata Šimunovića, ki se vrača željan novih dobrih rezultatov. Prav tako velja pozornost nameniti Aleksu Pihlerju, mlademu reprezentantu Slovenije do 19 let, ki je že debitiral v prvi ekipi in bo verjetno pogosto dobival priložnost v nadaljevanju prvenstva.

Smo tik pred koncem prve četrtine prvenstva. Ali lahko že potegnemo nekatere zaključke glede moči ekip v prvenstvu?

Maribor ostaja prvi favorit za naslov, čeprav bo verjetno težko zadržal tako dobro formo skozi celoten jesenski del, ki bo za njih zelo naporen. Nekaj ekip je bilo še pod vtisom evropskih tekmovanj, medtem ko so nekatere ekipe doživljale velike spremembe. Mislim, da bo šele naslednjih nekaj kol dalo jasnejše odgovore, kdo kam sodi. Naše želje in pričakovanja ostajajo enaka kot pred sezono, to je uvrstitev v enega od evropskih pokalov.

Ali jeseni lahko na klubski ravni pričakujemo kaj novega?

V pripravi je nova spletna stran, kjer bo na voljo še več vsebin. Video prispevki že nekaj časa razveseljujejo naše navijače, od sedaj naprej jih bo še več, bodo kvalitetnejši in bolj dostopni. Na spletu bo dostopna tudi zelo bogata fotogalerija našega fotografa Lada Vavpetiča, več prostora pa bo namenjenega tudi Mladinskemu nogometnemu centru Nogometnega kluba Domžale. Na voljo bo tudi nova spletna trgovina s klubskimi artikli, osvežena zgodovina kluba in še kaj se bo našlo.

Tekst: Grega Krmavnar
Foto: Lado Vavpetič

Tagi