Oranžna plima na Titovem trgu

Titov trg v Velenju gostil telovadce Šole zdravja

Čez 1100 udeležencev šole zdravja se je v soboto, 22. junija 2019, zbralo na jutranji telovadbi v Velenju, med njimi jih je bilo precej tudi iz Domžal.

Titov trg v Velenju je v soboto zjutraj oranžno obarvala množica članov Društva Šola zdravja (DŠZ), bilo jih je čez 1100. Gre za prireditev, na kateri se enkrat letno zberejo člani vseh skupin DŠZ v določenem kraju in skupaj telovadijo pod vodstvom idejnega utemeljitelja Društva Šola zdravja Nikolaya Grishina. Do sedaj so srečanja deset let zapored organizirali na Tartinijevem trgu v Piranu. Leto 2019 pa je za društvo prelomnica, saj so se pred desetimi leti (oktobra 2009) uradno ustanovili. Z letošnjim letom začenjajo z novo lokacijo in sicer v rudarskem mestu Velenje, ki ga letos zaznamuje 60 let od uradnega odprtja mestnega središča. Mestna občina Velenje se je izkazala kot dober sogovornik in organizator.

Zbrane sta z nagovorom pozdravila podžupan MO Velenje Peter Dermol in  predsednica društva Zdenka Katkič. Sledila je jutranja vadba na Titovem trgu z Nikolayem Grishinom. Z duhovitimi prispodobami je ob vsaki vaji povedal njen namen, katere mišične skupine krepi ter na katere sklepe deluje. Grishin vedno opozarja, da so vaje primerne za ljudi vseh starosti, ker niso zahtevne. Mimoidoči so se ozirali, ustavljali, nekateri so se tudi sami priključili skupinski vadbi. Lepo je bilo videti toliko združenih obrazov v enakomernem izvajanju vaj 1000 gibov s katerimi čez 4200 članov v 192 skupinah začne svoj dan po vseh slovenskih regijah v 76 občinah.

Dogodek je del nacionalnega projekta Slovenija v gibanju, ki združuje vse športno-rekreativne prireditve in redne vadbe po Sloveniji. Program že nekaj let podpira Ministrstvo za zdravje RS in je del aktivnosti Nacionalnega programa Dober tek Slovenija, s katerim želimo izboljšati prehranjevalne in gibalne navade prebivalstva.

Čeprav je vreme nagajalo in se je druženje v Velenju za nekatere končalo prej kot so načrtovali, jutranja telovadba je potekala v prijetnem vzdušju in brez elementarnih ovir. Pričakali so jih člani domače velenjske skupine Šole zdravja, zaželeli dobrodošlico ter jih napotili na prizorišče proti Titovemu trgu. Lepo sončno jutro je bilo obetavno za vrsto dogodivščin, ki so ta dan napovedane v Velenju. Po skupni telovadbi so domačini iz velenjske skupine Šole zdravja popeljali svoje goste na potep po Velenju vse do Velenjskega jezera. Velenjske ulice so kaj kmalu bile polne oranžno oblečenih ljudi, saj je oranžna barva zaščitni znak Šole zdravja. Okrog 220 članov pa se je podalo 157m pod površje zemlje na zanimivo muzejsko pot v nekoč aktivne rove jame Škale, ki so del zelo obiskanega Muzeja premogovništva v Sloveniji. Pustolovščina je za člane bila nepopisna. Vmes pa se je tudi vreme naenkrat spremenilo in je dež kazal svojo moč.

V Društvu Šola zdravja so v izjavi za javnost še zapisali, da so telovadni dan v Velenju udeleženci srečanja, ne glede na muhasto vreme, zaključili prijetno, polni novih vtisov in prijateljstev, saj so po vsakem srečanju bogatejši za nekaj novih članov, kar je tudi namen Društva Šola zdravja.

Miha Ulčar; Foto: Ubald Trnkoczy

Tagi