Olimpijska vročica se nezadržno približuje

Enaintridesete olimpijske igre moderne dobe se nezadržno približujejo. Do odprtja iger v Riu de Janeiru je še deset dni, udeležilo pa se jih bo 77 slovenskih športnic in športnikov. Najbolj številna je seveda rokometna reprezentanca, za njo pa atletski in plavalni del reprezentance. Na igrah bo sodelovalo več kot 10500 športnikov iz 206 držav, ki bodo v 42 športnih panogah tekmovali v 306 disciplinah.

Rio de Janeiro, ki bo kot prvo južnoameriško mesto gostilo poletne olimpijske igre, je drugo največje mesto v Braziliji, saj v njem živi skoraj šest milijonov in pol prebivalcev, v širši regiji pa celo nekaj več kot 12 milijonov ljudi. Mesto je bilo ustanovljeno prvega marca leta 1565, seveda pa so ljudje poselili območje že mnogo stoletij pred prihodom Evropejcev. Rio de Janeiro leži v časovnem pasu GMT – 3 ure, kar pomeni, da časovna razlika v primerjavi s Slovenijo znaša minus pet ur.

Slovenske športnice in športniki bodo tekmovali v štirinajstih športnih kategorijah. V atletiki bodo Slovenijo zastopali Luka Janežič, Žan Rudolf, Anton Kosmač, Maja Mihalinec, Sabina Veit, Daneja Grandovec (tek), Robert Renner in Tina Šutej (skok s palico), Maruša Černjul (skok v višino) in Martina Ratej (met kopja). V judu bodo tekmovale oz. tekmovali Tina Trstenjak, Anamari Velenšek, Rok Drakšič, Mihael Žgank in Adrian Gomboc. V kajaku/kanuju na divjih vodah nam bodo medalje skušali priveslati Benjamin Savšek, Luka Božič, Sašo Taljat, Urša Kragelj in Peter Kauzer, medtem ko bo edina tekmovalka v kajaku na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić. V cestnem kolesarstvu nas bodo zastopali Matej Mohorič, Jan Polanc, Simon Špilak, Primož Roglič in Polona Batagelj. Devet slovenskih plavalk in plavalcev bo tekmovalo v dvanajstih disciplinah, v bazen pa se bodo podali Anja Klinar, Tjaša Oder, Damir Dugonjić, Anže Tavčar, Tjaša Vozel, Martin Bau, Robert Žbogar, Tjaša Pintar in tudi komaj petnajstletna Janja Šegel. V daljinskem plavanju bomo prav tako lahko držali pesti za našo tekmovalko, v plavanju na 10 km se bo na start podala Špela Perše. Teja Belak bo tekmovala v športni gimnastiki, v jadranju bodo naša orožja Vasilij Žbogar, Tina Mrak in Veronika Macarol, v gorskem kolesarstvu bo tekmovala Tanja Žakelj, v namiznem tenisu Bojan Tokić, v triatlonu pa Mateja Šimic. Tekmovalko in tekmovalca bomo imeli tudi v strelstvu in sicer Boštjana Mačka in Živo Dvoršak. Nenazadnje pa bomo pesti držali za našo edino reprezentanco v ekipnih športih. Rokometna reprezentanca pod vodstvom Veselina Vujovića se je namreč tretjič uvrstila na olimpijske igre.

Podjetje Gracenote, ki se ukvarja s statističnimi izračuni, slovenskim športnicam in športnikom napoveduje štiri medalje, od tega kar tri zlate. Z najžlahtnejšim odličjem naj bi se okitili Benjamin Savšek v kanuju (slalom), dvojec Taljat/Božič (kanu, dvojec) naj bi prav tako slavil v slalomu, Tina Trstenjak pa v judu (do 63 kg). Z bronasto medaljo pa naj bi se v domovino vrnil Primož Roglič (kolesarstvo), ki naj bi jo osvojil v cestnem kronometru. Največ medalj, kar 92, naj bi osvojile ZDA, sledili pa naj bi ji Kitajska (81) in Rusija (63 medalj). Kot zanimivost naj dodamo še, da bo za vse discipline na voljo kar okoli 7,5 milijona vstopnic, na igrah bo sodelovalo 50.000 prostovoljcev, akreditiranih pa je nekaj več kot 20.000 novinarjev.

Otvoritev olimpijskih iger bo 5. avgusta, slovenski zastavonoša na slavnem stadionu Maracana v Riu pa bo jadralec Vasilij Žbogar. Slednji je že osvojil dve kolajni na olimpijskih igrah; v Atenah leta 2004 je osvojil bron, štiri leta kasneje pa srebro v Pekingu. Obe medalji je osvojil v razredu laser.

Olimpijske igre so po evropskem in južnoameriškem prvenstvu v nogometu tretji vrhunec poletja. Ne dvomimo, da bomo vsi držali pesti za naše olimpijke in olimpijce ter vstajali tudi sredi noči, da le ujamemo svoje ljubljence na televizijskem prenosu.

Avtor: Aleksander Stefanović; Foto in video: Olimpijski komite Slovenije
Tagi