Odrasli domžalski skavti na medobčinskem kolesarskem izletu

Slovenija je majhna, a barvita dežela. In prav zaradi tega imamo čudovita doživetja tako rekoč na dosegu roke. Slovenija je dežela številnih krajev, kjer si lahko po dolgem in napornem tednu oddahnemo vsaj za en dan. Kljub temu, da imamo na razpolago številne možnosti, pa se vedno znova in spet vprašamo, kam na izlet, da bo ta zares popoln.

Kolikor idej, toliko poti, bi lahko rekli. Odrasli domžalski skavti smo izbrali idejo, vsem bolj ali manj znano. Ker so se ukrepi proti koncu tega tedna sprostili, smo se na hitro odločili in organizirali, saj je nedeljsko vreme služilo in škoda bi bilo, da nam tako lep dan uide. Dvanajst odraslih skavtov se nas je v nedeljo, 17. maja 2020, zbralo pred cerkvijo Marijinega vnebovzetja v Domžalah, od koder smo se s kolesi odpeljali v Črni graben – dolino rokovnjačev.

Pot je lepo razgibana, delno smo kolesarili ob Kamniški Bistrici, zatem do Doba ob pritoku Rači, kjer se nam je pridružila še ena naša skavtinja, od tam pa skozi Krtino in Škocjan. Se je pa bilo lepo peljati po klancih gor in dol ter se zabavati, saj smo se peljali skozi Prevalje, hip zatem pa smo se že peljali skozi Brezje.

Zelo razgibana pot gor in dol iz ene doline v drugo in že smo prikolesarili pred Kersnikov grad na Brdo pri Lukovici, malo naprej pa se nam je odprl enkraten pogled na cerkev Marijinega vnebovzetja, kjer nas je po predhodnem dogovoru pričakal župnijski upravitelj župnije Brdo in Zlato Polje Bernard Rožman. Povedal nam je nekaj zanimivosti o Kersnikovem gradu, zatem pa smo si ogledali še notranjost cerkve, kjer nam je župnijski upravitelj Bernard povedal marsikatero zanimivo zgodbo o oltarjih, slikah ter o vaščanih Brda in okolice.

Počasi smo se odpravili naprej proti Rafolčam, od tam pa skozi naselja po desni strani doline do naselja Rova, kjer smo se podali do cerkve svete Katarine. Pridružil se nam je mežnar Stane Kostanjšek, ki nam je razkazal cerkev svete Katarine, zatem pa smo si zunaj cerkve ogledali še kipa svetega Kozma in svetega Damjana, ki krasita stene cerkve na obeh straneh vhoda v cerkev. Je pa od cerkve, ki stoji na na hribu, enkraten razgled na celo ljubljansko kotlino. Od tu je na Ljubljano čisto poseben razgled, kakor tudi na Sveto Trojico in Murovico. Poslovili smo se od mežnarja ter se podali proti Radomljam, od tam pa ob reki Kamniški Bistrici nazaj do domžalske cerkve Marijinega vnebovzetja, kjer smo še zmolili za srečen povratek.

Letos odrasli domžalski skavti praznujemo že 20-letnico obstoja. Praznovanje bomo obeležili v jesenskem času, ko se začne novo skavtsko leto. Skupno število odraslih domžalskih skavtov je sedemindvajset, naš duhovni asistent pa je Andrej Svete, duhovni pomočnik v župniji Domžale. Domžalski odrasli skavti smo tretja največja bratovščina med šestindvajsetimi bratovščinami Odraslih Skavtov Slovenije – ZBOKSS Združenje Bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov ter četrta ustanovljena bratovščina v Sloveniji.

Lepa 28 kilometrska turca, ki nam je dala spet novih moči za prihajajoči delovni teden.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi