Občinskemu praznovanju so se s strelskim tekmovanjem pridružili tudi lovci LD Lukovica

Praznovanju občinskega praznika Občine Lukovica so se tradicionalno pridružili tudi lovci iz Lovske družine Lukovica ter njihovi prijatelji iz sosednjih lovskih družin Trojane, Moravče, Domžale in nekateri iz okolice ljubljanskega lovskega območja. Sončno nedeljsko dopoldne, 15. septembra, je namreč več kot 40 lovcev izkoristilo za druženje na meddružinskem strelskem tekmovanju za pokal Občine Lukovica in ekipno strelsko tekmovanje v lovski kombinaciji na lovski koči na Čevcah, ki je locirana nasproti kamnoloma v Lukovici. 

Lovska družina Lukovica je ena izmed 411 upravljavk lovišč, ki so članice Lovske zveze Slovenije in v največji meri obsega lovišča občine Lukovica, majhen del je na območju občine Moravče in zanemarljiv del na območju občine Kamnik. V LZS je bilo lani včlanjenih nekaj več kot 20 tisoč posameznikov, med katerimi jih je 36 iz LD Lukovica, ki je bila ustanovljena leta 1946.

Svoj drugi mandat opravlja predsednik LD Lukovica Roman Rovanšek, ki je ponosen na to, da v lovski družini uspešno uresničujejo temeljno nalogo lovcev, kar pomeni da ohranjajo sonaravno okolje divjadi. »Skrbimo za ravnovesje in ocenjujemo, da je delovanje naše lovske družine uspešno. Še vedno nam uspeva motivirati mlade za lovstvo, in sicer naš najmlajši član šteje 22 let, obenem pa se prav vsi zavedamo, da zahteva lovstvo veliko dela v lovišču. Skrbimo za divjad, za objekte, saniramo lovske škode, se pogovarjamo s kmeti, sodelujemo in jim poskušamo priti nasproti,« razlaga sogovornik.

Tekmovanje je potekalo strogo v skladu s strelskimi pravili, na fotografiji tekmovalci pod budnim očesom sodnika LD Lukovice Tonija Kavke.

Ohranjanje idej predhodnikov

V Lovski družini Lukovica cenijo tradicijo in ves trud, ki so ga vložili ustanovitelji družine pred 74 leti, ter so ponosni, da jim danes uspeva ohranjati svoj sedež v lovskega doma na tej lokaciji. »Imamo kaj pokazati, obstajamo in ohranjamo ideje naših predhodnikov,« še dodaja Rovanšek.

V letošnjem letu jim je uspelo dokončati svojo hladilnico za uplenjeno divjad, obenem pa opozarjajo, da lovstvo ni pridobitna dejavnost in gredo sredstva, pridobljena iz narave od divjadi, tudi nazaj v naravo. Kmalu se začenjajo skupni jesenski nedeljski lovi, kjer sodelujejo tako sami kot tudi s sosednjimi lovskimi družinami, vse aktivnosti potekajo v skladu z načrtovalcem Zavodom za gozdove Slovenije in območnim združenjem upravljavcev lovišč, saj je koncesija obveznost, ki je dodeljena in jo je treba izvesti.

Lovce sta obiskala tudi podžupan Občine Lukovica Vincenc Dragar in županja mag. Olga Vrankar, na fotografiji s predsednikom LD Lukovica Romanom Rovanškom in Bojanom Križnarjem strelskim sodnikom in članom LD Lukovica.

Tekmovanje odprtega tipa

Na povabilo LD Lukovica sta se dogodka udeležila tudi županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar in podžupan Vincenc Dragar. Po besedah županje se vidi, da so lovci s prostovoljnim delom naredili veliko in da skrbijo za svoje imetje kot dobri gospodarji. »Čuti se povezanost in enotnost med člani lovske družine pod vodstvom Romana Rovanška, kar me izjemno veseli in verjamem, da bo tako tudi v prihodnje,« je izpostavila županja.

Tekmovanje je potekalo strogo v skladu s strelskimi pravili, ki obstajajo za tovrstno lovsko strelsko udejstvovanje. Streljali so dve disciplini, in sicer z malokalibrsko puško ter v streljanju na glinaste golobe. Končni rezultat je bil seštevek posamičnih rezultatov teh dveh disciplin in skupni seštevek.

Sodniške prijave za tekmovanje sta zbirala Jure Cerar in Jani Šivc, predsednik komisija za lovsko strelstvo pri Zvezi lovskih družin Ljubljana

Prav tako sta bili dve starostni kategoriji, in sicer člani, pri katerih je starostna omejitev 55 let ter veterani nad 55 let. Pri ekipnem tekmovanju so tekmovali po trije člani ekipe za lovsko družino, ki so se potegovali za najboljši rezultat.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj, Občina Lukovica

Tagi