Nogometaši Domžal na novo pišejo klubsko zgodovino

V 5. kolu Prve lige Telekom Slovenije so nogometaši Domžal dosegli še peto zmago brez prejetega gola, vratar Nejc Vidmar pa je že 540 minut brez prejetega gola. Po Gorici, Celju, Zavrču in velenjskemu Rudarju je pred varovanci Luke Elsnerja pokleknila še novomeška Krka, ki ni niti za trenutek ogrozila petega kompleta treh točk dvakratnih državnih prvakov. Domžalčani ostajajo ob ljubljanski Olimpiji, ki je do sedaj odigrala le tri tekme, edina ekipa v Prvi ligi Telekom Slovenije, ki še ni izgubila niti točke.

Tekma v Športnem parku Domžale se je pred 600 gledalci odvijala po pričakovanjih. Domačini so nemudoma prevzeli vajeti igre v svoje roke, Krka pa se je krčevito branila in svoje priložnosti iskala v hitrih protinapadih. Prvi ključni trenutek tekme se je zgodil v 27. minuti, ko je gostujoči obrambi pobegnil Rudi Požeg Vancaš. Z drsečim startom ga je nepravilno zaustavil Danijel Rašić, ki si je, kot zadnji branilec, prislužil neposredni rdeči karton. Pričakovano se je Krka postavila še bližje svojim vratom, Domžalčani pa so poizkušali skozi zgoščeno obrambo gostov najti pot do gola: ''Po izključitvi je bilo pred vrati Krke zelo malo prostora. Preostale letošnje tekme so bile povsem drugačne, saj smo imeli možnost igrati v globino, tokrat pa enostavno ni bilo prostora. S kvalitetno posestjo žoge smo potrpežljivo iskali pot do gola, hkrati pa smo postajali vse bolj konkretni. Zavedali smo se, da bo Krka v drugem polčasu, iz minute v minuto, težje zapirala prostor , saj se je zelo težko braniti vseh 90 minut,'' je pojasnil trener Luka Elsner, ki je v uvodu drugega polčasa potegnil svojega aduta iz rokava.

V 52. minuti je 32-letni strateg, namesto zveznega igralca Zenija Husmanija, v igro poslal urugvajskega napadalca Sasho Aneffa. Ta je že po nekaj sekundah zapravil lepo priložnost za vodstvo, saj je iz neposredne bližine z glavo na golovi črti nastreljal gostujočega branilca. Le štiri minute pozneje pa se je Aneff vendarle vpisal med strelce. S prefinjenim strelom z glavo je izkoristil odlično podajo Saše Aleksandra Živca z leve strani: ''Takšne tekme so za Aneffa kot naročene, saj odlično deluje okoli kazenskega prostora in ima ob predložkih zelo dober 'nos'. Vesel sem, da je dal svoj delež k naši zgodbi, saj je bil do sedaj dolžnik. Z današnjo predstavo nam je prinesel točke in umestil svoj kamenček v mozaik, ki ga izdeluje celotno moštvo. Znova se je potrdilo, da imamo na voljo zelo širok kader,'' je rezervista pohvalil Elsner in dodal: ''Izkoristili smo ponujeno priložnost, tako kot tudi na prejšnjih tekmah. Z zrelo in inteligentno igro smo prišli do zasluženih točk, ki pa so trdo prigarane, saj smo bili prvič v vlogi izrazitega favorita. Pritisk, ki si ga nalagamo, je potrebno prenesti in še naprej igrati dobro. Na igrišču smo naredili tisto, kar smo se dogovorili, morda bi bili lahko le nekoliko bolj konkretni v napadih.'' Domačini so vprašanje zmagovalca odločili v 87. minuti, ko je mojstrsko z voleja v polno meril branilec Uroš Korun.

Domžalčani so s petimi zaporednimi zmagami poskrbeli za najboljši uvod sezone v najmočnejši slovenski ligi v zgodovini kluba. Poleg tega je Nejc Vidmar podrl klubski rekord v številu minut brez prejetega gola. Mreža 25-letnega vratarja je nedotaknjena že šest tekem: ''Pomembno je, da se z rekordnimi serijami ne zadovoljimo, ampak jih želimo nadaljevati. Prebili smo določene statistične mejnike in sedaj jih moramo postaviti čim bolj visoko. Gre za nov izziv. Bili smo prvi na lestvici in naš današnji izziv je bil, da ga zadržimo. Bili smo v vlogi favorita in zmaga je bila edino, kar je štelo. Izziv smo uspešno prestali in verjamem, da bo ta izkušnja pred nadaljevanjem sezone zelo dobrodošla, ker bo takšnih tekem na domačem igrišču še kar nekaj. Roko na srce, z rekordi se ne ukvarjamo. Lepo bi bilo po uspešni sezoni gledati nazaj na vse rekorde, ki smo jih postavili, trenutno pa se s temi stvarmi ne ukvarjamo. Statistika sicer potrjuje, da delamo določene stvari na igrišču dobro, vendar gre le za objektivno potrditev našega dela in nič več,'' trezno razmišlja Elsner, ki se dobro zaveda, da je odigranih šele pet tekem novega prvenstva.

Domžalčane pa že v sredo čaka nova zahtevna vloga. Zopet bodo morali upravičiti vlogo izrazitega favorita in prebiti obrambno postavitev nasprotnika. Med tednom se namreč začenja pokalno tekmovanje, dvakratni državni prvaki pa bodo v 1. krogu, v sredo ob 16:00, gostovali pri drugoligašu Šmartno 1928: ''To bo še ena nevarna tekma, tako kot je bila zadnja proti Krki. Gre za zahtevne izzive, s katerimi pa se za sedaj uspešno soočamo. Brez dvoma je v ekipi prisotna ogromna želja po uspehu tudi v pokalu. Imamo dovolj kvaliteten kader, da smo lahko uspešni na dveh frontah. Močno si želimo napredovanja v naslednji krog in nikakor ne bomo tekme vzeli z levo roko. V letošnji sezoni je že tako ali tako očitno, da ekipa na takšen način ne deluje več,'' je z zadovoljstvom ugotovil Elsner, ki je odlično igro svojih varovancev nagradil s prosto nedeljo.

Avtor: Grega Krmavnar; Foto: Lado Vavpotič; Video: Sedo Rošić (NK Domžale)
Tagi