Nogometaši Domžal jesenski prvaki!

Gorica – Domžale 1:2

Nogometaši Domžal so še četrtič v zgodovini kluba postali jesenski prvaki najmočnejše slovenske nogometne lige. Tekmo pred zimskim odmorom imajo na vrhu lestvice neulovljivih šest točk prednosti pred aktualnim prvakom Mariborom, ki je odigral tekmo manj. Dvakratni državni prvaki so si prezimitev na vrhu lestvice zagotovili s težko prigarano zmago v Novi Gorici, kjer so varovanci Luke Elsnerja slavili z 2:1. To je bila njihova 14. zmaga v sezoni, prva, ki so jo dosegli ob prejetem golu.

Podobno kot na večini zadnjih obračunov so Domžalčani znova odlično začeli tekmo. Njihova odločnost je bila poplačana v 15. minuti, ko je s prostega strela mojstrsko zadel Uroš Korun. Za izjemnega branilca je bil to tretji prvenstveni gol v letošnji sezoni, dva je dosegel s prostega strela, enega pa iz enajstmetrovke. Vodstvo dvakratnih državnih prvakov je trajalo vsega slabih deset minut, ko je z veliko mero sreče izenačil Luka Majcen: ''Na številnih področjih smo se vrnili k starim nazorom, predvsem pa veseli, da je bila znova očitna naša zmagovalna miselnost. Prepričan sem, da bi bila naša igra veliko boljša, če ne bi prejeli nesrečnega izenačujočega gola. Po njem smo se začeli preveč ukvarjati s sodnikom, kar nas je popolnoma vrglo iz ritma. Imeli smo težave in vseskozi smo lovili pravo igro. Karakter, ki nas je pripeljal na vrh lestvice, je bil danes znova prisoten in zaradi tega smo tudi uspeli priti do novega vodstva,'' je pojasnil trener Luka Elsner, ki ga je sodnik Roberto Ponis večkrat razburil s svojimi odločitvami. Med drugim je njegovim igralcem pokazal kar pet rumenih kartonov, tako da bodo morali zadnjo tekmo proti Celju izpustiti Nejc Skubic, Rudi Požeg Vancaš in Joshua Parker.

Slednji je bil na koncu tudi junak tekme, saj je v 64. minuti izkoristil hiter protinapad in mojstrsko podajo Benjamina Morela. S strelom v spodnji levi kot domačih vrat je dosegel svoj tretji prvenstveni gol v sezoni in poskrbel za 14. paket treh točk Domžalčanov: ''Do konca tekme smo kvalitetno zadržali vodstvo, čeprav je bilo kar nekaj panike. Večkrat smo bili pod pritiskom in v določenih trenutkih smo tudi trpeli. To so nekoliko večje tekme, ki odločajo o nadaljevanju prvenstva. Ta tekma je bila ena odločilnih za naš končni položaj na lestvici in takšni obračuni so navadno bolj trdi in manj gledljivi. Kljub vsemu smo bili iz ene in druge strani priča prevelikemu ukvarjanju s sodniki in ni dobro, da se po koncu tekme izpostavlja sojenje. Te zmage smo nepopisno veseli. Domžale so še vedno na vrhu, čeprav bi si marsikdo želel, da temu ne bi bilo tako,'' je z zadovoljstvom dejal 32-letni strateg, ki se je na ta način odzval na določena zapise po porazu z Olimpijo: ''Poraz v Ljubljani in približevanje zasledovalcev na lestvici nam je koristilo, saj smo tekmo v Novi Gorici odprli zelo dobro. Če ne bi dobili do določene mere sporen zadetek, bi verjetno prikazali bolj suvereno igro. Vsake toliko časa je dobro, da te nekaj predrami in te spomni na stvari, ki so te pripeljale na vrh lestvice. Tega smo se zavedali in se na vse pretege trudili, da bi osvojili tri točke. Pred tekmo sem fantom rekel, da se danes domov ne bomo vrnili brez treh točk in da mi je pri tem popolnoma vseeno, kako do njih pridejo. Zmaga mora iti z nami. Fantje so znova potrdili, da so vredni zaupanja.''

Za Domžalčani je izjemen jesenski del sezone. Na 19-tih tekmah so dosegli 14 zmag, 2 remija in vsega 3 poraze. Skupaj s Celjem so prejeli najmanj golov v ligi, devet, kar 14-krat pa so mrežo ohranili nedotaknjeno: ''Občutek ob naslovu jesenskega prvaka je prijeten, hkrati pa ti da jasno vedeti, da je pred teboj še dolga pot do konca sezone. Smo šele malce čez polovico in četudi si naredil veliko in se z ogromnim trudom povzpel na vrh, se zavedaš, da je do konca še precej tekem in da te na vsakem koraku čaka padec, če v tej bitki ne pokažeš kvalitete in nisi psihološko pravi. Na tej poti smo se marsikaj naučili in za posamezne lekcije niti nismo bili veliko kaznovani. To je dobro. Prejšnji teden sem za zaključno nalogo za UEFA PRO licenco gledal naše posnetke iz prejšnje sezone in razlika v primerjavi z letošnjimi igrami je ogromna,'' poudarja Elsner, ki ga skupaj z varovanci pred zimskim odmor čaka le še obračun s Celjem, ki je zadnji poraz doživel v drugem kolu na gostovanju v Domžalah: ''Za zaključek jesenskega dela nas čaka enkraten dvoboj. Upam, da bomo priča pravi tekmi in da bodo tudi tribune dobro zasedene. Fantje so si podporo gledalcev zaslužili in komaj čakamo, da se tekma začne. Zaradi takšnih tekem je nogomet tako zanimiv. Za nas je čast in ponos, da lahko z mesta vodilnega igramo proti tako močnemu nasprotniku,'' se je z mislimi na sobotno tekmo preusmeril trener vodilnega moštva. Obračun s Celjem se bo v Športnem parku v Domžalah začel ob 14:00 in bo v znamenju Anine zvezdice. To pomeni, da morate za vstop na stadion namesto vstopnice predložiti najmanj dva izdelka z daljšim rokom uporabe.

Avtor: Grega Krmavnar; Foto: Lado Vavpotič; Video: Sedo Rošić (NK Domžale)
Tagi