Nogometni klub Domžale, vse najboljše ob 100. obletnici!

Nogometni klub Domžale v letošnjem koledarskem letu praznuje 100. obletnico obstoja, saj je bil 7. novembra 1920 ustanovljen predhodnik NK Domžale, ki se je imenoval Športni klub Disk (SK Disk). Zgodba o domžalskem nogometu se je začela pisati na današnji dan pred stotimi leti.

V Domžalah se je vse skupaj začelo razvijati po zaslugi slamnikarstva in ostalih obrti leta 1920. Sočasno je vzpon doživel tudi domžalski šport, ki po zaslugi lokalnih navdušencev še danes predstavlja eno pomembnejših vrednot. Predhodnik Nogometnega kluba Domžal je SK Disk, dom rumene družine, današnji Športni park Domžale pa je zrasel po zaslugi priznanega arhitekta Stanka Bloudka. Tradicija nogometa se v osrednji Sloveniji kljub številnim težavam ni nikoli končala. Rumena družina, ki se lahko pohvali z ambasadorji v najmočnejših nogometnih ligah po svetu in močni članski zasedbi, veliko pozornosti namenja tudi izjemni nogometni šoli. Jasna vizija, povezanost, zagon in vztrajnost predstavljajo motiv, ki si v domačem prostoru zagotovo zasluži veliko pozornosti.

Če se še enkrat vrnemo na čiste začetke delovanje Športnega kluba Disk, je bil le-ta po besedah Matjaža Brojana, domžalskega kronista in zvestega spremljevalca nogometnega dogajanja, ki je ob jubileju izdal monografijo “Stoletje nogometa v Domžalah”, takrat neke vrste internacionalni klub, saj so v njem nogomet poleg Slovencev igrali še Čehi, Tirolci, Slovaki in Hrvati. Svojevrsten je bil tudi prvi žig SK Disk in sicer v obliki klobase. Ker nogometaši za svoje igranje v prvem obdobju obstoja nogometnega kluba niso prejemali nikakršnega denarja, so po tekmi dobili kot nadomestilo za izgubljene kalorije klobaso in prav klobasa je postala motiv za prvi žig SK Disk.

Več o zgodovini domžalskega nogometnega kluba si lahko preberete v novi Brojanovi monografiji “Stoletje nogometa v Domžalah”. Ob tej priložnosti bo potekal tudi pogovor z avtorjem monografije, ki ga bomo v živo predvajali v četrtek, 12. novembra 2020, ob 17.30 uri na našem portalu ter spletnih straneh Kulturnega doma Franca Bernika Domžale in Nogometnega kluba Domžale. Z avtorjem se bo pogovarjala Cveta Zalokar.

Vabljeni k ogledu pogovora!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič Zupančič, NK Domžale, Kulturni dom Franca Bernika Domžale

 

Tagi