Nermin Bašić, trener NK Radomlje: “Za nas je pomembno, da ostanemo čvrsto na tleh ter nadaljujemo z delom po zastavljenem planu”

NK Radomlje je pred kratkim naznanil nadaljevanje sodelovanja z glavnim trenerjem članske ekipe Nerminom Bašićem. Klub tako nadaljuje po zastavljeni poti ter se v novo sezono podaja ambiciozno s ciljem stabilizacije ekipe v prvoligaškem tekmovanju. Dober del posla so Radomljani opravili že v spomladanskem delu sezone 2021/2022, ko so tudi po zaslugi glavnega trenerja Bašića in njegovih sodelavcev končali na rekordnem šestem mestu ligaške lestvice. Skupno so bili v spomladanskem delu peti, tekmovanje pa so sklenili s sedmimi zaporednimi tekmami brez poraza, kar jih uvršča v sam vrh prvoligaške konkurence.

Pogovarjali smo se z enim izmed glavnih akterjev nedavnega uspeha Radomljanov, trenerjem Nerminom Bašićem.

Trener Bašić, za nami je zelo uspešna sezona. Pred začetkom bi redko kdo verjel, da se bo na koncu razpletlo kot se je. Radomlje so bile glavni favorit za izpad, na koncu pa je ekipa na lestvici zasedla visoko šesto mesto. Kako bi pokomentirali tak uspeh?

Kar se tiče zaključka sezone je vredno izpostaviti, da nismo v zadnjih sedmih krogih niti enkrat izgubili. Imeli smo plan, ki smo mu sledili od prvega pa vse do šestintridesetega kroga. Zame kot trenerja je bilo zelo pomembno ohraniti fizično in psihično pripravljenost igralcev na najvišjem nivoju. Mislim, da smo od vsakega posameznika uspeli izvleči maksimum, forma ekipa pa je rasla iz tekme v tekmo. Pomembno je dodati tudi, da smo zelo dobro izkoristili vsak premor v prvenstvu, ki smo ga namenili za dodaten napredek in izboljšanje stanja v ekipi.

Ekipa je prvenstvo zaključilo v izjemni formi in kot najuspešnejše moštvo na zadnjih sedmih tekmah (4 zmage, trije neodločeni izidi). Ali lahko klub nadaljujejo s takšno formo tudi v novi sezoni?

Zaključek sezone je bil fantastičen, zadnjih sedem krogov smo ostali neporaženi ter bili upoštevajoč samo omenjene tekme na lestvici celo prvi. Sezona je bila tako zame osebno kot za celotno organizacijo fenomenalna. Tako z vidika rezultata kot napredka, ki ga je klub napravil na vseh področjih. Mislim, da smo presegli pričakovanja celotne Slovenije. Zelo pomembno je, da se zavedamo, da lahko tako hitro, kot smo napredovali tudi pademo. Ne smemo zaspati na preteklem uspehu, klub mora rasti še naprej in vlagati v napredek. Samo od sebe se na žalost ne bo nič izboljšalo, prostora za napredek pa je še dovolj. Vsaka tekmovalna sezona ima svoje prednosti in slabosti. Za nas je pomembno, da ostanemo čvrsto na tleh ter nadaljujemo z delom po zastavljenem planu. Nihče nam ne garantira uspeha v prihodnji sezoni, rezultati so lahko vedno boljši ali slabši. O stabilnosti kluba v Prvi ligi lahko govorimo šele, ko nam bo uspelo v najvišjem rangu tekmovanja Slovenije odigrati nekaj sezon zaporedoma. 

V letošnji sezoni je priložnost dobilo kar nekaj mladih fantov. V ekipi so se uveljavili domači igralci kot so Zabukovnik, Guček, Nuhanović, Zulić. Kot najmlajši v zgodovini kluba je pod vašim vodstvom v Prvi ligi debitiral Malenšek. Je to nekaj običajnega za ekipo, ki naj bi se borila za obstanek?

Pod uspeh lanske sezone moramo obezno šteti tudi debi omenjenih igralcev iz akademije NK Radomlje. Pomembno je, da so naši mladi igralci okusili igranje v Prvi ligi ter da so dobili predstavo in občutek, kaj pomeni igrati za naš klub. Ta dosežek je še tako večji, sam smo mladim igralcem uspeli dati priložnost kljub temu, da smo se večji del prvenstva borili za obstanek. Močno upam, da nam bo uspelo mlade igralce uveljavljati tudi v prihodnje, saj mora biti to eden izmed stebrov strategije NK Radomlje. Tudi to je ključni del stabilizacije v Prvi ligi.

Zagotovo je pomembno vlogo igralo tudi sodelovanje s Hajdukom. Kako bi ocenili vtis, ki so ga pustili Šarić, Ćalušić in Čuić, igralci posojeni s strani Hajduka?

Moje iskreno mnenje je, da je bilo sodelovanje s Hajdukom ena najboljših stvari, ki se nam je pripetila v pretekli sezoni. S tem smo dobili enega iskrenega ”prijatelja”, ki je velikan jugoslovanskega nogometa. Ljudje iz Hajduka so veliko pripomogli k organizaciji ter k doseženemu rezultatu. Lahko smo srečni, da sodelujemo in da nam pri delu pomagajo na različne načine. Poslali so nam fenomenalne ljudi in igralce, ki so ogromno pripomogli k rezultatu v pretekli sezoni. Ne samo, da smo napredovali v igri in organizaciji, menim namreč, da nam je to sodelovanje ogromno koristilo tudi pri oblikovanju naše mentalitete. Dokazali smo, da zmoremo biti drugačni in da lahko skupaj premagamo ovire. V igri smo dokazali, da lahko proti komurkoli igramo napadalen nogomet. Vsako tekmo smo igrali z željo po zmagi in nobenega nasprotnika se nismo ustrašili. Sodelovanje med Radomljami in Hajdukom se je izkazalo kot plodno in zares sem srečen, da sem lahko del te zgodbe.  

Kaj je bil poleg dosega končnega cilja največji izziv za trenerja v letošnji sezoni?

Moj izziv je bil vedno pokazati, da je moja ekipa drugačna od ostalih. Zame je pomembno imeti taktično raznovrstno ekipo, kar pomeni imeti sposobnost spremembe več taktičnih lastnosti na eni sami tekmi. Dokazali smo, da je to ena izmed naših sposobnosti. Vsakemu nasprotniku smo se znali prilagoditi, brez da bi ob tem izgubili svoj stil igre. V spomladanskem delu smo uspeli pokazati taktično raznovrstnost o kateri govorim ter zrelost, ki nas je naposled pripeljala do želenega rezultata.

Kakšni so lahko tekmovalni cilji NK Radomlje za prihodnjo sezono in kaj lahko v bodoče pričakujemo od ekipe?

Mislim, da mora NK Radomlje naslednje tri sezone razmišljati na enak način in postopoma slediti svojim ciljem. To zavzema vse stvari, ki smo jih že omenili. Igralno disciplino ekipe, vključevanje mladih in domačih igralcev ter posledično stabilizacijo kluba v prvoligaškem tekmovanju. Velika želja je tudi izgradnja domačega stadiona v Radomljah, ki bo klubu še dodatno izboljšal identiteto ter blagovno znamko, ki jo v zadnjem obdobju uspešno gradi.

Intervju pripravil: Lamin Diallo; Foto: NK Radomlje

 

Tagi