Intervju z Dejanom Djuranovićem – najboljšim strategom v 1. SNL po izboru navijačev, medijev, igralcev in trenerjev

Ob vstopu v mesec junij, ki ga bo zaznamovala vrnitev na nogometne zelenice, smo se z glavnim trenerjem Domžal Dejanom Djuranovićem – najboljšim strategom v 1. SNL po izboru navijačev, medijev, igralcev in trenerjev – pogovarjali o preteklem tekmovalnem letu in prihajajoči sezoni 2021/22.

Tekmovalna sezona 2020/21 je sedaj že preteklost. Kako bi jo lahko opisali? Doživeli smo praktično vse, zaključilo pa se je po naših načrtih …

”Letošnja sezona je bila specifična z obzirom, da se je po podaljšani lanski sezoni hitro začela. Z vsemi težavami, ki smo jih bili v družbi deležni smo imeli zelo zahteven razpored tekem. Dvoboji so si hitro vrstili, v jesenskem delu pa smo imeli ogromno težav s koronavirusom. Dolga prekinitev je bila tudi v spomladanskem delu prvenstva, zato je sledil povsem nor zaključek sezone, kjer smo v 40 dneh odigrali kar 15 tekem v ritmu sobota-sreda-sobota. Za nami je torej specifična sezona, a z njo smo lahko zadovoljni. Želje in cilje smo po lanskoletnih turbulencah izpolnili. Ekipo smo uspeli stabilizirati in obenem ponudili priložnost za igro mladim igralcem. Istočasno smo prišli tudi do številnih reprezentančnih vpoklicev, v mislih imam predvsem EURO U21, hkrati pa smo seveda želeli priti na mesta, ki vodijo v Evropo. Ne glede na to, da smo bili v prvenstvu četrti in v pokalu izgubili polfinalno tekmo, se nam je izšlo. Olimpija je v finalu pokala premagala Celje in zasluženo smo izborili mesto v novoustanovljeni konferenčni ligi.”

Kje ste skupaj s preostankom strokovnega štaba v letošnji sezoni opazili največji napredek in kje smo lahko v prihodnje še boljši?

”Največji napredek v moštvu je po lanski sezoni zagotovo ta, da so fantje znova začeli verjeti vase, v naše zamisli in delo strokovnega štaba. Uspeli smo jih prepričati, da imajo kvaliteto in so sposobni prikazovati dobre predstave ne samo občasno, temveč iz tekme v tekmo. Fantom je to uspevalo zelo dobro, vselej so kazali profesionalen odnos v razmišljanju in pri samem delu na igrišču. Pozitivna energija nas je tako spremljala skozi celotno sezono in verjamem, da je vsak izmed fantov osebno napredoval. Kot ekipa smo prikazali kar nekaj zelo dobrih predstav. Opozorili smo nase, bili gledljivi in proti moštvom, ki so bila na koncu pred nami, igrali odlično. Z Mariborom in Olimpijo smo imeli tudi pozitiven medsebojni izkupiček. V mlado reprezentanco smo povzdignili štiri igralce in verjamem, da bomo na takšen način uspešno napredovali tudi v naslednji sezoni.”

Priložnost za dokazovanje je tekom preteklega leta dobilo kar nekaj mladih nogometašev. Kar štiri predstavnike smo imeli na evropskem prvenstvu do 21 let, sedaj pa imamo tudi A reprezentanta Slovenije in že dalj časa rednega člana Estonske reprezentance. Mladi torej izpolnjujejo pričakovanja …

”Že pred sezono smo si zadali cilj, da mlajše igralce pripravimo na vse prihajajoče napore. Glede na to, da imamo v vseh kategorijah kar nekaj reprezentantov, je bilo to – redna minutaža in dobre predstave – zelo pomembno. Fantje so uspeli opozoriti nase in prepričali selektorja. Kot klub smo imeli največ predstavnikov v reprezentanci Slovenije do 21 let in s tem smo zagotovo potrdili naše dobro delo. Seveda so priložnost za igro dobili tudi še mlajši igralci, saj imamo v novem izboru mlade reprezentance prav tako tri predstavnike. Sven Šoštarič Karič je bil vpoklican v A moštvo Slovenije, Mattias Kait pa je standardni član estonske izbrane vrste. Ogromno vpoklicev je bilo tudi v mlajših selekcijah in verjamem, da si bodo po zaslugi pravega pristopa oziroma odnosa, kmalu prislužili priložnost za dokazovanje. Na tej poti smo lahko še naprej zelo uspešni. To je tudi eno izmed ključnih vodil v našem klubu. Torej delo z mladimi, ki zrastejo v našem mladinskem pogonu in pridejo na plan skozi člansko ekipo.”

Poletni premor, ki bo trajal do 10. junija, je v polnem zamahu. Kaj bo v ospredju vse do takrat?

”Premor je zelo kratek. Na voljo za oddih ni veliko dni, v tem času pa bo v ospredju počitek, ki ga potrebujemo vsi. Ritem tekem je bil namreč dolgo časa zelo naporen. Adrenalin je bil prav tako prisoten vse do zadnjega kroga. Pomembno je, da se dobro spočijemo vsi. Tako igralci kot vsi ostali, ter se tako ob povratku na delo maksimalno usmerimo v nove izzive. Nadaljujemo lahko namreč tam, kjer smo ostali.”

NK Domžale bodo Slovenijo znova zastopale na evropskem prizorišču. Novoustanovljeno tekmovanje UEFA Confernece League predstavlja izjemno priložnost za nekaj več, drži?

”Ja, res je. Zopet bomo imeli priložnost igrati v evropskih pokalih. Želimo si upravičiti vlogo favorita v prvem in drugem kolu kvalifikacij za konferenčno ligo, ko bomo nosilci. Stremeti moramo k temu, da naredimo kaj več, presenetimo tudi v tekmah, kjer ne bomo favoriti. Želimo si priti čim dlje. Dvoboji v Evropi so namreč za klub zelo pomembni, saj so nagrade oziroma zaslužek s strani UEFE in uveljavitev moštva v smislu kasnejših odmevnejših prestopov, izjemnega pomena. V Domžalah si tega srčno želimo in tudi trdo delamo na tem.”

Avtor: Nejc Berce / NK Domžale; Foto: Lado Vavpetič / NK Domžale

 

Tagi