Ilenič se v zameno za eno najvišjih odškodnin v zgodovini domžalskega kluba premierno seli v tujino

Desni bočni branilec Mitja Ilenič se seli čez lužo! 18-letnik, ki prihaja iz Tribuč, bo v prihodnje nastopal za ameriški New York City FC. Sodelovanje z enim izmed klubov svetovne združbe City Football Group, v kateri je tudi velikan Manchester City, velja do izteka koledarskega leta 2026.

Prvo profesionalno pogodbo je z Domžalami sklenil pri 16-letih, za 18. rojstni dan pa se v zameno za eno najvišjih odškodnin v zgodovini kluba premierno seli v tujino! Mitja Ilenič je v Domžale prispel iz Bele krajine. Za selekciji rumene družine U17 in U19 je zbral 38 nastopov, v 1. SNL pa je debitiral v zadnjem krogu sezone 2020/21 proti Aluminiju. Članski ekipi se je “polnopravno” pridružil v začetku preteklega leta na zimskih pripravah v Umagu in priložnost za dokazovanje zgrabil z obema rokama. Živahni Ilenič je na začetku spomladanskega dela vpisal kopico izvrstnih predstav ter se tako hitro ustalil na desni strani domžalske obrambe. Nagrada za prikazano je prišla v obliki vpoklica v reprezentanco do 21 let, Sloveniji je pomagal tudi na nedavnem kvalifikacijskem turnirju U19. Še pred tem je s klubom podpisal novo dolgoročno pogodbo, po 32 nastopih v 1. SNL pa se v skladu z napovedmi odpravlja stopničko višje.

Nova sredina mladega branilca je New York City FC, za katerega so nekoč igrali David Villa, Andrea Pirlo, Frank Lampard in tudi Slovenec Andraž Struna. Moštvo nastopa v vzhodni konferenci ameriške lige MLS in obenem velja za enega izmed trinajstih klubov v lasti združbe City Football Group. Leto 2022 je NY City po porazu proti Philadelphia Union sklenil v polfinalu končnice, s pripravami na novo sezono pa bodo Američani tudi skupaj z Mitjo Ileničem začeli 11. januarja.

Športni direktor Senijad Ibričić: “Mitja Ilenič je dokazal, da je eden izmed največjih potencialov v Sloveniji. Z odličnimi igrami in vsakodnevnim odnosom do nogometa si je v zelo kratkem času zaslužil narediti korak naprej. Pomembno je, da igra. Zanj je bilo kar nekaj zanimanja, toda menim, da smo se pravilno odločili. Gre za fantastičen uspeh tako za klub, ki seveda živi na račun tega, kot igralca, ki bo zagotovo imel krasno kariero. Mogoče je za nekatere odhod v Ameriko čuden, a treba je vedeti, da gre za klub, ki deluje pod okriljem skupine CFG, slednja pa ima močan vpliv v Evropi. Liga MLS je v zadnjih letih spremenila način delovanja. Poudarek daje razvoju in kasneje prodaji mladih igralcev. Starejših oziroma izkušenih posameznikov ni več toliko, saj so tudi na drugem koncu sveta opazili, da je delo z mladimi edina prava pot.”

Izvršni direktor Matej Oražem: “V NK Domžale vedno znova dokazujemo, da se s trdim delom in poštenostjo lahko pride zelo daleč in Mitja Ilenič je poosebljenje vrednot našega kluba. Vsi bomo njega, njegovo pozitivno energijo, še kako pogrešali, prav pa je, da mu omogočimo korak naprej v nove izzive in na pot, ki ga bo po mojem mnenju, če bo le ohranil to kar je, pripeljala izjemno daleč. Nov milijonski prestop je še en v vrsti dokazov, da dobro delamo, da imamo znanje in sposobnost razvijati igralce tako v mladinski akademiji NK Domžale kot v članski ekipi. Za razliko od nekaterih drugih, sami nimamo bogatih lastnikov, prav tako je podpora občine mnogo manjša kot v drugih okoljih. Zaradi tega lahko samo s pomočjo naših zvestih sponzorjev in z lastnim delom ohranjamo in razvijamo klub, zato smo lahko v tem trenutku še toliko bolj ponosni. Prepričan sem, da bo Mitja v ZDA nadaljeval s svojim razvojem in da ga bomo kmalu gledali tudi v dresu slovenske reprezentance.”

Besedilo: Nejc Berce/NK Domžale; Foto: Lado Vavpetič/NK Domžale

 

Tagi