Andreja Leskovšek McQuarrie: Nadaljujemo z neprestano nadgradnjo in iščemo poti za nadaljnje izboljšave

Ženski nogometni klub Radomlje bo na rednem in volilnem zboru članov, ki bo 5. junija izpeljan v sejni sobi Doma športnih organizacij v Domžalah, dobil novo predsednico oziroma predsednika.

Andreja Leskovšek McQuarrie zaključuje šestletno obdobje na čelu kluba, ki je v tem času nadgradil svoje delovanje in organizacijski ustroj, utrdil status ene od gonilnih sil dekliškega in ženskega nogometa pri nas ter s pomočjo klubskih delavcev in članov društva podiral različne mejnike. Najboljša potrditev tega je tradicionalni mednarodni dekliški nogometni turnir Medex Cup, ki z vsako naslednjo izvedbo v Radomlje in Kamnik privabi vse več mladih nogometašic iz Slovenije in tujine. Pisana mednarodna udeležba na turnirju potrjuje, da je klub dobro zapisan tudi v tujini, tudi po zaslugi uspešnega in preudarnega krmarjenja vodstva kluba.

Ženski nogometni klub Radomlje sicer spada med sredine, ki imajo tudi v vodstvenih strukturah društva veliko število ženskih predstavnic, kar je v naši državi prej izjema kot pravilo. »Dejstvo, da ima Slovenija še posebej izrazito nizko število žensk na vodilnih funkcijah v športu – manj kot štiri odstotke – in še daleč manj v nogometu, me je pred šestimi leti spodbudilo, da sprejmem odgovornost takrat edine predsednice prvoligaškega ženskega nogometnega kluba pri nas ter tudi na ta način opolnomočim dekleta in ženske v športu, kot športnice, trenerke in voditeljice. Ker je nogomet še posebej trd oreh glede enakopravnosti žensk, mi je zato še poseben izziv. Danes imamo v klubu dvanajst trenerjev, od tega osem žensk, generalno sekretarko, bivše igralke v odgovornih vlogah odločanja v organih kluba, ki so obenem vzornice mladim nogometašicam,« uvodoma pove Andreja Leskovšek McQuarrie.

Uspešno delovanje potrjuje tudi podatek, da ima Ženski nogometni klub Radomlje vse več svojih predstavnic tudi na tujem. Ni kluba v Sloveniji, ki bi se v zadnjih treh sezonah ponašal z več igralkami, ki so nogometno prihodnost našle onkraj meja domovine. V tem obdobju so se v Italijo preselile Zala Kuštrin, Sara Gradišek in Naja Poje Mihelič, Nemčija je postala začasni dom Korine Lare Janež, Nuša Vidrih in (po kratki epizodi pri Muri tudi) Tinkara Testen pa nogometno pot nadaljujeta na Portugalskem.

Večina od naštetih je že v času nastopanja za Ženski nogometni klub Radomlje zaigrala tudi člansko izbrano vrsto Slovenije, dres katere nosi dolga vrsta nekdanjih članic kluba. Trenutno so to Sara Agrež, Lana Golob, Izabela Križaj in Melania Pasar, v preteklosti pa tudi Katarina Gadnik, Nina Predanič, Karmen Ulbin, Lara Klopčič, Barbara Kralj, Ana Milović, Kaja Jerina, Zala Vindišar, Maruša Sevšek, Pamela Begić, Sonja Čevnik, Nika Šapek, Adrijana Mori in številne druge.

Veliko število sedanjih nogometašic kluba predstavlja pomemben del državnih selekcij do 19, 17, 16 in 15 let, klub pa proces vključevanja v nogomet pričenja že z osnovnošolskimi krožki: »Pokazatelj kakovostnega in načrtnega dela v klubu je na eni strani izstopajoče število naših nogometašic v vseh državnih reprezentancah, na drugi pa konstantna rast števila deklic, ki v našem klubu začenjajo z nogometom, kar pripisujemo tudi desetletju vodenja krožkov na okoliških osnovnih šolah, letos kar na dvanajstih.«

Številnih prestopov v tujino in reprezentantk ne bi bilo brez kakovostne sestave trenerske zasedbe, sedanja predsednica pa izpostavlja tudi načrten razvoj sredine. »Klub že od vsega začetka gradimo po korakih, premišljeno in celostno, obenem pa sproti ocenjujemo in prioritiziramo področja, ki so pomembna za ustvarjanje najbolj optimalnih pogojev za razvoj mladih nogometašic. Vsako leto nam uspe najti več sredstev za delovanje kluba. Ker dajemo velik pomen strokovnemu delu trenerjev, sem še posebej ponosna, da pri nas deluje tako predana ter visoko izobražena in usposobljena trenerska ekipa,« je ponosna Andreja Leskovšek McQuarrie.

»Dobro nam gre, še nikoli boljše!« poudarja predsednica kluba, ki pa se kot nekdanja alpska smučarka zaveda, da je v športu vedno moč najti prostor za napredek: »Navkljub temu ali pa prav zaradi tega nadaljujemo z neprestano nadgradnjo kluba in vedno iščemo poti za nadaljnje izboljšave. Čeprav sem bila lani izvoljena še za drugi petletni mandat predsednice kluba, sem iskala še dodatno silo in jo našla v Sandri Damijan iz Doba. Ker lahko Sandra svoje mednarodne kompetence za nadaljnji dvig delovanja kluba, predvsem na področju investicij v šport, bolje izkoristi v vlogi predsednice, sem se odločila, da ji predam mandat in sama prevzamem mesto v izvršnem odboru. Seveda pa bova morali biti obe izvoljeni na zboru članov kluba, ki sem ga sklicala za 5. junij.«

Za odgovorno mesto predsednice in predsednika Ženskega nogometnega kluba Radomlje se letos potegujeta dva kandidata. Ob Sandri Damijan tudi Matej Pirc. »Presenetljivo je, da imamo prvič v zgodovini kluba celo dva kandidata za predsednika in veliko število kandidatov za izvršni odbor.  Verjamem, da je tako, ker je klub v najboljši formi do zdaj, likviden in brez dolgov, s postavljeno strukturo delovanja, generalnim in drugimi sponzorji ter eden izmed samo treh nogometnih klubov v Slovenski ženski nogometni ligi z UEFA licenco. Vse to potrjuje zdravo organizacijsko, poslovno, finančno, strokovno in družbeno odgovorno delovanje kluba, ki ima tudi status društva v javnem interesu,« meni Andreja.

Dosedanja predsednica ob pogledu na šestletno obdobje na položaju predsednice kluba – dobra polovica dvanajstletnega delovanja društva – zatrjuje, da ne obžaluje vloženega časa in tudi sredstev. »Ni mi žal na tisoče prostovoljnih ur in evrov, ki sem jih vložila za rast in napredek kluba in za razvoj več sto mladih nogometašic. Bilo bi mi pa zares žal v primeru, da člani kluba ne bi prepoznali uspehov našega dolgoletnega dela in na volitvah morda ne bi podprli zdajšnje izkušene vodstvene ekipe, ki ima željo, energijo in vizijo za nadaljevanje dela, okrepljeno s strani Sandre Damijan.«

Ženski nogometni klub Radomlje je stalnica v slovenskem ženskem nogometu, obenem pa tudi zgodba o uspehu, ki je slovenskemu nogometu dal že veliko dobrega.

Avtor: ŽNK Radomlje; Foto: Arhiv ŽNK Radomlje

 

Tagi