Aljaž Gornik, trener članske ekipe ŽNK Radomlje: “Vse, kar počnemo, je povezano z dolgoročno vizijo kluba”

Članska ekipa ŽNK Radomlje zaključuje drugi teden priprav na spomladanski del sezone 2020/2021. Celotno tekmovalno leto 2020 je minilo v znamenju epidemije Covid-a, ki je pošteno zarezala v nogometni koledar. Kljub nestanovitnim časom pa nogometašice nadaljujejo s pripravami in nestrpno čakajo na nadaljevanje prvenstva.

V soboto, 23. januarja 2021, so Radomljanke sklenile drugi teden priprav z medsebojno tekmo, dan pa smo izkoristili za intervju z glavnim trenerjem članske ekipe Aljažem Gornikom.

11. januarja ste pričeli s prvim treningom v letu 2021. Preden se ozreva v prihodnost, bi vas prosil za kratek komentar jesenskega dela prvenstva?

Jesenski del prvenstva se je za nas začel že sredi julija, ko smo pričeli s prvim pripravljalnim obdobjem v sezoni 2020-21. Po prvem zaprtju države smo komaj čakali prve treninge in moram reči, da je nekje do začetka oktobra vse potekalo po zastavljenem načrtu. Opravili smo kakovostno pripravljalno obdobje, ki predstavlja temelj za nadgradnjo v zimskem pripravljalnem obdobju.

Ekipi se je pridružilo nekaj novih igralk tako iz naše mladinske šole, česar smo še posebej zelo veseli, kot tudi iz drugih nogometnih sredin. Tako da smo tekom jesenskega dela prvenstva nadaljevali z razvojem igralk, razvojem ekipe, hkrati pa smo se vsi skupaj še bolj podrobno spoznavali in uigravali. Ker pa smo v vrhunskem športu, smo si seveda želeli tudi čim bolj uspešno tekmovati.

Tekom jesenskega dela prvenstva smo torej pridobili jasno sliko, česa so sposobne tako posameznice kot ekipa skupaj. Te informacije nam bodo v prihodnosti namreč močno koristile.

Sicer pa smo se tako kot vsi ostali, v mesecu oktobru in novembru znašli v psihološko zelo naporni situaciji, saj je bilo veliko odpovedi tekem, karanten, treniranja od doma… Kljub vsemu moram reči, da smo z odzivom igralk izjemno zadovoljni, saj so pokazale veliko razumevanja in psihološke stabilnosti, kar je zagotovo zelo dobro tako za njih same kot za našo člansko ekipo in klub kot celoto.

Kako bo potekalo pripravljalno obdobje na spomladanski del prvenstva?

Vse, kar počnemo, je povezano z dolgoročno vizijo kluba. Vizija kluba pa je zelo jasna – razvoj igralk, ekipe in kluba kot celote do nivoja, da bomo sposobni tako na državnem kot na mednarodnem nivoju konkurenčno tekmovati. Zato je potrebno razviti vse vsebine na najvišji možni nivo, tako da bo pripravljalno obdobje potekalo na enak način, kot so ga dekleta že vajena.

Gledano s samega nogometnega vidika to pomeni, da se bomo tekom pripravljalnega obdobja ukvarjali z razvojem kondicijske, taktične, tehnične in psihološke priprave ter medsebojno povezanostjo ekipe. Ker so vse vsebine tesno povezane med seboj in za končni vrhunski rezultat enako pomembne, jih bomo tekom vadbenega procesa poskušali čim bolj smiselno povezovati med seboj.

Glede na trenutno zdravstveno situacijo tako v svetu kot v Sloveniji pa smo seveda pripravljeni tudi na različna odstopanja od optimalno začrtanega dela. Pripravljalno obdobje bo torej izjemno naporno, ampak ravno najtežji izzivi naredijo tako v življenju kot v vrhunskem športu razliko. Zato se kot trener izjemno veselim nadaljevanja treniranja in novih izzivov, ki nam jih bo ponudil vrhunski šport. Z uspešnim premagovanjem le-teh se namreč vsi skupaj razvijamo in postajamo boljši!

Avtor: A.S. Foto: Tomaž Strgar

 

Tagi