NK Domžale: Imamo odlično skupino fantov

Rudar Velenje – Domžale 0:2

Vsega 43 ur po pristanku na letališču Jožeta Pučnika so nogometaši Domžal že začeli tekmo 4. kola Prve lige Telekom Slovenije v Velenju. To je bila že njihova deseta tekma v sezoni oziroma v 39 dneh. Zaradi ostrega ritma strokovno vodstvo iz srečanja v srečanje močno spreminja udarno enajsterico in tudi tokrat je bilo tako.

Vseeno je bilo v Velenju zamenjav nekoliko manj, saj je v primerjavi s povratno tekmo 3. kroga kvalifikacij za evropsko ligo proti West Hamu mesto v udarni enajsterici zadržalo pet nogometašev, Álvaro Brachi, Benjamin Morel, Žan Majer, Gaber Dobrovoljc in Marko Alvir, ki je na levem bočnem položaju zamenjal poškodovanega Jureta Balkovca. Slednji je ob koncu obračuna v Londonu nerodno padel na koleno in v naslednjih dneh bo znano, kako dolgo bo moral počivati: ''Pri sestavi ekipe smo upoštevali, da imamo igralce, ki so na izhodnih vratih. Po drugi strani smo končali z evropskimi tekmami in ostalo nam je le še eno tekmovanje. Konkurenca znotraj ekipe je zelo pomembna in vselej iščemo primerne rešitve. Tisti, ki so danes dobili priložnost, so se dobro odzvali in znova smo dobili potrditev, da lahko računamo na vse. Prisotna energija je bila neverjetno pozitivna, lahko bi rekli celo nenormalna, glede na to, kakšen preklop smo morali narediti. Zaradi tega smo ponosni na vse igralce, ki se odlično odzivajo na igrišču,'' je bil s pristopom svojih varovancev zadovoljen trener Luka Elsner.

Domžalčani so tekmo odlično odprli, saj so že v sedmi minuti povedli z golom Morela iz enajstmetrovke. V nadaljevanju so sicer vajeti igre prevzeli domačini, ki pa niso uspeli nevarneje zapretiti vratarju Adnanu Goluboviću. Tudi uvodne minute po odmoru so pripadle Velenjčanom, ki pa so jim v nadaljevanju pojenjale moči. Dvakratni slovenski prvaki, ki so prvič zaigrali v belih dresih, so prevzeli pobudo in postajali iz minute v minuto nevarnejši. V 81. so prišli še do druge enajstmetrovke, ki jo je priboril Morel. Isti igralec jo je tudi izvedel, a je žogo poslal čez domača vrata: ''Morel je zadolžen za izvajanje enajstmetrovk. Če se igralec počuti sposobnega, potem jo tudi izvede. Igrišče je na točki za streljanje enajstmetrovke v zelo slabem stanju. Veliko je blata in morda mu lahko zgrešen strel vsaj malo opravičimo. Me pa veseli izjemen odziv. Čeprav smo zgrešili enajstmetrovko, smo vseeno podvojili vodstvo in mirno pripeljali tekmo do konca. Takšna pot do zmage je bila morda za nas še lepša.''

Pričakovati je bilo, da bo zgrešena enajstmetrovka vlila dodatnih moči domačinom v lovu na izenačenje, a se to ni zgodilo. Domžalčani so tudi v zaključku tekme nadaljevali z napadi in v 86. minuti je bilo vprašanje zmagovalca dokončno odločeno. Po podaji Brachija s kota je z glavo močno sprožil Miha Blažič. Vratar Matej Radan je žogo odbil do Juninha, ki jo je z vsega pol metra porinil v prazno mrežo. V letošnjem prvenstvu je bil to že tretji gol Brazilca, ki si vrh lestvice strelcev deli s Sandijem Arčonom iz Gorice in Lovrejem Čirjakom iz Celja: ''Vedeli smo, da bo preklop iz evropske tekme izjemno zahteven. V kadru imamo odlične fante, ki nas vseskozi pozitivno presenečajo. Današnji odziv je bil odličen. Poleg zmage smo bili dominantni tudi v igri. Imeli smo priložnosti in na igrišče smo prenesli pravo energijo, čeprav so igralci že precej utrujeni. Ta zmaga je bolj pomembna od tiste proti West Hamu v Ljubljani in tako jo moramo tudi vrednotiti,'' je vidno zadovoljen povedal 34-letni strateg, ki je pojasnil pozitiven vpliv evropskega dvoboja z West Hamom: ''Dobili smo veliko pomembnih izkušenj. Za kariere igralcev so takšne tekme izjemno pomembne, saj jih pripravljajo na večje stvari. Naši igralci so izjemno zanimivi za trg in vidijo, da se lahko tudi v Nogometnem klubu Domžale razvijejo do te mere, da postanejo top nogometaši. Na evropskem trgu jih lahko tržimo in vsakemu članu Nogometnega kluba Domžale je trenutno lepo.''

Lep je tudi pogled na prvenstveno lestvico. Rumeni so se z drugo zmago prebili na drugo mesto, kjer za točko zaostajajo za vodilno ljubljansko Olimpijo, enaka pa je prednost pred tretjim Mariborom. Večna tekmeca imata odigrano tekmo manj in se bosta v derbiju pomerila v ponedeljek: ''Želimo se boriti za vrh in gostovanje v Velenju je izjemno zahtevno za vse klube. V prvenstvu smo še brez poraza, danes pa smo ohranili tudi mrežo nedotaknjeno, kar je zelo pomembno. Veliko je pozitivnih stvari, ki nam v tem trenutku ogromno pomenijo. To nas bo usmerilo na pravo pot in ta je tekmovanje v domačem prvenstvu. Če želimo naslednjo sezono znova uživati v podobni atmosferi kot smo v četrtek, moramo na tekmah v domačem prvenstvu dati vse od sebe. Igralci to razumejo, saj vidijo, da se to enostavno splača. Splača se, ker igraš dobre tekme. Splača se, ker si zanimivejši za evropski trg, hkrati pa pomagaš Nogometnemu klubu Domžale uresničiti zastavljene cilje,'' pojasnjuje domžalski nogometni strokovnjak, ki bo svojim varovancem po dolgem času namenil nekaj več počitka: ''Fantje so si več kot zaslužili dva prosta dneva. Več kot mesec dni smo že na poti in neprestano v treningu. Popolnoma utrujeni pridemo s poti, a že naslednji dan dopoldne treniramo, tako da so si igralci res krvavo zaslužili odmor. Po drugi strani pa sem prepričan, da nekateri fantje ne bodo mirovali, ampak bodo delali, ker imamo pač odlično skupino fantov.'' Domžalčani bodo naslednjo tekmo odigrali v soboto ob 20:15, ko bo v Športnem parku Domžale gostovala Luka Koper.

Avtor: Grega Krmavar; Foto: Lado Vavpetič; Video: Sedo Rošić (NK Domžale)
Tagi