Neverjeten drugi polčas Heliosa za prepričljivo zmago proti Slovanu

Potem ko so imeli Domžalčani ob polčasu vsega točko prednosti pred košarkarji Slovana, pa so se v drugih 20 minutah povsem razigrali, dosegli kar 57 točk ter na koncu slavili s 87:56, kar je tudi najvišja zmaga kateregakoli kluba v letošnji sezoni Lige Telemach. Za Helios Majstorović 19 + 8 skokov, za Slovan "naš" Močnik kar 26 točk in 8 skokov.

Prva peterka z Besedićem, Morino, Ponjavićem, Vončino in Rebcem je tekmo odlično odprla in povedla s 7:0. Zanimivo, pri Heliosu je igra po prvih menjavah padla, na drugi strani pa je trener Slovana Simon Petrov sredi prve četrtine v igro namesto Domna Bratoža poslal Jureta Močnika, otroka Heliosa, in igra Slovana se je povsem razživela. Močnik je sam s serijo 10:0 poskrbel za vodstvo Slovana z 8:16, po prvih desetih minutah pa so Ljubljančani vodili za 6, 14:20. Na začetku 2. četrtine so Domžalčani poskušali ujeti goste, a je vsakič, ko so se naši vsaj malo približali, na drugi strani spet zadel Moka in Slovan odpeljal na malo bolj varno razdaljo. V zaključku prvega polčasa je Helios vseeno ujel priključek in po dolgem času, s košem Đorđa Majstorovića, spet povedel in na glavni odmor odšel s prednostjo 30:29.

Drugi polčas pa je bil verjetno celo najboljši polčas Heliosa v letošnji sezoni, kar je na koncu priznal tudi Zmago Sagadin. Agresivna obramba, hitri protinapadi z zabijanji, učinkovita igra po globini ter zadeti odprti meti z razdalje in Domžalčani so iz minute v minuto dvigali svojo prednost. Z razigranim Majstorovićem, ki so se mu občasno pridružili še Dejan Mlakar, Blaž Mahkovic in Matic Rebec, so domači v 27. minuti povedli že za 15, 59:44, na zadnji daljši odmor pa so odšli s prednostjo točke manj (63:49), potem ko je zaključek četrtine spet pripadel Juretu Močniku, ki je proti svojemu domačemu klubu tokrat zadel vseh pet metov izza črte 6,75m.

V zadnji četrtini se moči na parketu niso bistveno spremenile. Domžalčani so nadaljevali s hitro in učinkovito igro, košarkarji Slovana pa niso našli lahke poti do koša domačih in razlika je spet naraščala. Tako je bilo sredi zadnje četrtine, po trojki Gregorja Hrovata, že +22, 75:53, po dveh zabijanjih Majstorovića ter še dveh trojkah Besediča in Hrovata, pa je semafor kazal končnih 87:56, kar je tudi najvišja zmaga kateregakoli kluba v letošnji sezoni Lige Telemach.

Za Domžalčane je Đorđe Majstorović 19 točkam dodal še 8 skokov, Gezim Morina pa se je ustavil pri 15 točkah in 6 skokih. Dodajmo, da so se tokrat čisto vsi košarkarji Heliosa vpisali med strelce. Slovanu ni pomagalo niti 16 napadalnih skokov, edini, ki je blestel, pa je bil nekdanji "barvar" Jure Močnik, ki je tekmo končal s 26 točkami in 8 skoki, a je imel premalo pomoči soigralcev.

Zmago Sagadin, trener Heliosa Domžal: "Prvi polčas smo odigrali s premalo koncentracije, premalo odločnosti, premalo preciznosti in s tako igro se je Slovan lahko držal zraven. V drugem polčasu pa smo stvari postavili na svoje mesto, to je bil tisti pravi Helios. Agresiven v obrambi, hiter v protinapadih, precizen pri izvajanju napadalnih akcij. In na koncu je razlika približno taka, kot je približna razlika v kvaliteti. Jasno pa, da ni lahko nekomu v enem polčasu naredit 30 točk razlike, tako da je ta drugi polčas verjetno eden naših najboljših v letošnji sezoni."

Đorđe Majstorović, Helios Domžale: "Videli smo dva popolnoma različna polčasa. V prvem smo igrali nekako trdo, bili smo v krču, izgubili smo kar 10 žog, kar je seveda absolutno preveč za en polčas, na drugi strani pa so pri Slovanu zadevali skoraj vse, tako da slabše že ni moglo biti. V drugem polčasu pa so se stvari vseeno postavile na svoje mesto in mislim, da smo na koncu več kot zasluženo slavili."

Simon Petrov, trener Slovana: "Najprej čestitke Heliosu za zmago, pokazali so, da so res odlična ekipa. Mi smo se v prvem polčasu še lahko držali, potem pa je zaradi preutrujenosti prišlo do padca koncentracije. Delali smo preveč napak tako v obrambi, kot tudi v napadu, kjer nismo uspeli priti v svoj ritem in Helios je to dobro izkoristil."

Jure Močnik, Slovan: "Prvi polčas je bil z naše strani kar suveren. Igrali smo dobro obrambo in tudi dober napad, a ni bilo za pričakovati, da bomo v takem ritmu lahko zdržali vseh 40 minut z dvanajstimi igralci Heliosa. Drugi polčas so odprli zelo agresivno, z nekaj zadetimi odprtimi meti in kontrami so nas povsem razbili in so na koncu tudi povsem zasluženo zmagali."

Zanimivo je bilo spremljati tudi in predvsem igro Jureta Močnika, otroka Heliosa in našega dolgoletnega člana, ki je tokrat zaigral v rdečem dresu. Če je pred dnevi dejal, da bo občutek nenavaden, ker se bo moral pred tekmo ogrevati na drugi strani igrišča, pa med tekmo ni nič kazalo na to, da se v "komunali" počuti nenavadno. 26 točk (5/5 za tri, 2/4 za dve, 7/9 PM), 8 skokov in 4 podaje je bil njegov končni izkupiček, s katerim bo blizu tudi nazivu MVP kroga. "S svojo igro sem seveda lahko zadovoljen, z ekipno pa malo manj. Glede na to, da sem prvič stal na nasprotni strani, je bilo super," je po tekmi povedal Moka in dodal, da med tekmo ni bilo prehudih hecov na parketu. "Kakšen komentar je že bil, a mislim, da smo vseeno vsi odigrali profesionalno." Njegov učinek pa je pohvalil tudi Zmago Sagadin. "Šalijo naj se fantje med sabo, so pa danes vseeno Močnika malo preveč puščali samega, kar je znal dobro izkoristiti in nam je povzročal kar nekaj preglavic." Veliko pa povejo tudi besede Majstorovića (v smehu): "Vsa čast, malo smo ga podcenili!"

Domžalčani s to zmago ostajajo na vrhu Lige Telemach, Slovan pa je s porazom izpadel iz boja za preboj v Ligo za prvaka. Helios bo prihodnjo soboto gostoval na vročem terenu na Polzeli.

Liga Telemach, 16. krog

Helios Domžale – Slovan 87 : 56 (14:20, 16:9, 33:20, 24:7)

Avtor: KK Helios Domžale; Foto: KK Helios Domžale
Tagi