Nermin Bašić, trener NK Kalcer Radomlje: “Igralci so tisti, ki so zaslužni za uspeh”

Ob zaključku jesenskega dela sezone so se člani prve ekipe NK Radomlje odpravili na zaslužen počitek. Vodjo članskega štaba, Nermina Bašića smo zmotili prav pred operacijo in mu zastavili nekaj vprašanj. Kaj ima povedati si lahko preberete spodaj. Vsekakor upamo, da bodo fantje uspeh želi še naprej. Pomembno je, da vedo, da smo na njih ponosni in da jih stojimo ob strani.

Prva polovica sezone je za vami. In je precej uspešna. Čemu bi najbolj pripisali ta uspeh?
Igralci so tisti, ki so zaslužni za uspeh. Želeli so si zmage vsako tekmo, verjeli v sebe in trdo delali na sebi vsak dan, da bi jim uspelo narediti takšno senzacijo.

Če se ozrete nazaj, kaj je tisto kar bi zdaj naredili drugače?
Če se ozrem na celotno pol sezono in statistiko, ki jo imamo se mi zdi neumno reč, da bi karkoli spremenil. V nogometu je tako, da vsaka odločitev lahko prevesi tehtnico in se izkaže za dobro ali slabo. Takšen je nogomet in mi smo trenutno prvi prečkali cilj, vsekakor pa je to za nami in naše misli so že obrnjene v prihodnost.

Ekipa začne s pripravami v sredini januarja. Se vi že zdaj pripravljate na to? Kako?
Iskreno, trenutno še počivam. Vsekakor smo že na tržišču in spremljamo igralce, se pogovarjamo vsak dan in planiramo, vendar pa je ritem zaenkrat že bolj miren.

Vam je katera od zmag najljubša? Zakaj prav ta?
Živim in delam za vsako zmago. Nikoli jih ni dovolj. In vsakič, ko zmagamo se počutim kot, da je prav ta zmaga tista prva. Mogoče pa bi v letošnji pol sezoni izpostavil prav zmago proti NK Bravo, saj je bila prav ta tisti preobrat za nas.

Kakšna je vaša vizija za naslednjo polovico sezone?
Vizija je, da nadgradimo našo igro v vseh elementih. Tako fizični element kot mentalni in taktični. Kaj bo to na koncu prineslo bomo videli. Moja največja želja je, da igramo kvaliteten nogomet s čim več zadetki.

Pričakujete kakšne večje spremembe v igralske kadru?
Imamo dosti povpraševanja za naše igralce, zato težko rečem do kakšnih sprememb bo prišlo, vsekakor pa moramo biti pripravljeni na vse, da lahko pravočasno odreagiramo in zagotovimo alternative. Definitivno je cilj kluba narediti kakšen transfer, prav tako pa je klub odprt za vse možnosti, ki jih prinaša tržišče.

Zadnja tekma se je odvila prav na vaš rojstni dna. Ste to veliko zmago proslavili na kakšen poseben način?
Za menoj je vsekakor odlično leto, ki ga je okronala prav zmaga za moj rojstni dan. Po tekmi pa so me igralci, trenerji in uprava kluba še dodatno presenetili z nepozabnim presenečenjem. Vsekakor je to rojstni dan, ki si ga bom zapomnil in za to sem vsem neizmerno hvaležen.

V svetu trenerstva ste med mlajšimi. Je za uspeh to ovira ali prednost?
Težko vprašanje. Vsekakor je to lahko tako prednost in ovira. Vedno je odvisno od tega kaj klubi iščejo in želijo. Vsekakor imajo dolgoletne izkušnje tvojo težo, ampak se mladost in ambicioznost lahko kosata s tem.

V klubu se vam je pridružila novi nogometni um, Dave McDonough. Kaj pričakujete od tega sodelovanja?
Za vse nas in za klub je to vsekakor nova izkušnja. Dobili smo športnega direktorja, ki je v nogometnem svetu preživel svoje življenje. Našemu klubu bo to dodana vrednost na vseh področjih. Prepričan sem, da se bo klub razvijal in izboljševal z vsakim letom.

Poleg dela in priprav med pavzo, vas čaka tudi operacija. Kako se trenutno soočate s tem?
Že 20 let imam probleme pri dihanju skozi nos. Zaradi zoženih sinusnih kanalov je moja dihalna pot le 20%, kar predstavlja velik napor. V sredo 5.12., me tako čaka operacija za katero upam, da bo poskrbela, da končno lahko zadiham s polno kapaciteto.

Verjamem, da spremljate Slovenski nogomet. Rezultati v zadnjem času niso bili najbolj spodbudni. Kje vi vidite prostor za napredek oziroma kakšen pristop izbrati, da bi to izboljšali?
Seveda. Spremljam prav vsako tekmo. Tukaj se počutim kot doma in del tega je tudi navijanje za Slovensko reprezentanco. Verjamem, da Slovenija mora in lahko boljše preide skozi tranzicijo, prepričan pa sem, da prihajajo boljši dnevi. Kek je ključ do rešitve in NZS je sprejel odlično odločitev, ko so ga angažirali.

Trenerski poklic zna biti precej nepredvidljiv. Se v januarju vračate v Slovenijo?
Kot ste omenili, trenerski poklic je zelo nepredvidljiv. Iz dneva v noč se stvari spreminjajo, vsekakor pa ne želim napovedovati prihodnosti.

Zdaj, ko ekipa ni skupaj. Ste vseeno v kontaktu? Kaj sporočate vašim fantom?
Z ekipo smo v vsakodnevnih kontaktih. Vsak čas bodo štartali z individualnimi programi dela in treniranja. Upam, da bodo ta čas maksimalno izkoristili in se na priprave vrnili v odličnem stanju. Prav to je tisto, kar nam bo odredilo nivo priprav. Prepričan sem, da bodo svojo igro dvignili in bomo priprave začeli na višjem nivoju kot prejšnje leto.

Kako se strokovni štab razume med seboj?
Sanel, Vasja in Domen z menoj delajo vsakodnevno. Prav tako pa veliko sodelujem z Emirjem, ki pripravlja analize nasprotnikov. Čeprav živi v Bosni, je Emirjevo delo enako bistveno kot naše, saj se na podlagi teh analiz lahko kvalitetno pripravimo. V prvi vrsti pa so to fantje, ki imajo sijajne karakterje in smo se hitro ujeli. Vsak točno ve kaj je njegovo delo in kaj se od njega zahteva ter pričakuje. V klubu opravljajo sijajno delo in brez njih nebi bili na tem nivoju. Verjamem, da je vsak klub lahko srečen, če ima v svojih vrstah takšne osebe.

Preden se posloviva. Mogoče še sporočilo za vodstvo kluba?
Upam, da smo z rezultati, ki smo ji dosegli vodstvu kluba vsaj malo poplačali za trud, energijo, dušo in finance, ki jih vlagajo, že več kot desetletje. Imamo velike želje in plane in prepričan sem, da smo s tem dali malo vetra in upanja v hrbet uprave kluba.

HOČEMO, ZMOREMO, SMO!

Avtor: NK Kalcer Radomlje; Foto: NK Kalcer Radomlje

Komentarji uporabnikov
Tagi