Največkrat so bili »GO«: Naj pohodniki 2018 na Svetega Primoža

Starodavni romarski kraj sveti Primož nad Kamnikom, kjer stoji mogočna cerkev svetega Primoža in Felicijana, nad njo pa cerkev svetega Petra, je zagotovo ena izmed najpriljubljenejših in najlepših izletniških točk v Sloveniji, saj čudovit razgled, ki se s svetega Primoža odpira na ljubljansko kotlino in okoliške hribe vsakodnevno, ne glede na vreme, privablja precejšnje število obiskovalcev in rekreativcev, številni pohodniki pa prisegajo tudi na zdravilne učinke rednega obiskovanja Svetega Primoža. Prostor okrog cerkve naj bi bil, po mnenju poznavalcev, ena izmed najmočnejših in najblagodejnejših energijskih točk v Sloveniji.

Ne glede na razloge, ki vas bodo privedli na Svetega Primoža, pa vam zagotovo ne bo žal, da ste prišli, kraj in okolica sv. Primoža sta nedvomno vredna obiska. V stari mežnariji s črno kuhinjo, svojevrstnem muzeju kulturne in stavbarske dediščine, petnajst let pa jo vodi Peter Uršič, se je čas domala ustavil.

Za naš portal je Peter Uršič povedal, da imajo urejeno skromno okrepčevalnico, kjer se pohodniki, ki premagajo slabo uro prijetnega in nezahtevnega vzpona, lahko odžejajo, pokrepčajo in si, kot se temu reče, privežejo dušo: »Okrepčevalnica je z leti postala priljubljeno zbirališče rekreativnih pohodnikov, ki Svetega Primoža obiskujejo domala vsak dan, nekateri tudi po večkrat dnevno. Običajno rečejo, da gredo, ali so bili “GO”. Obisk okrepčevalnice ob koncu tedna je svojevrsten odmik od mestnega vrveža, vsakdanjega stresa in jamstvo za sproščeno kramljanje v dobri družbi, kajti obiskovalci svojo morebitno dolinsko slabo voljo in sitnobo pokurijo že na poti do Svetega Primoža.«

Okrepčevalnico pri Svetem Primožu že petnajst let vodi Peter Uršič.

Običajna ponudba okrepčevalnice je prilagojena gorskim razmeram, ampak vsaj kaka domača suha klobasa se pod stropom črne kuhinje najde skoraj vedno. Po dogovoru je možno, da se za najavljene skupine pripravi tudi konkretnejšo malico, oziroma pogostitev. Organiziranim in najavljenim skupinam pa omogočajo tudi možnost vodenega ogleda cerkve, mežnarije in znamenitosti svetega Primoža in svetega Petra.

Naj pohodnikom leta 2018 podeljenih 113 medalj

V soboto, 12 januarja 2019, je na Svetem Primožu nad Kamnikom potekala podelitev medalj in pokalov najbolj zvestim in vztrajnim obiskovalcem ene izmed najbolj priljubljenih izletniško-rekreativnih točk v Občini Kamnik. Pohodnikom je bilo podeljenih 113 medalj, kar pa zagotovo ni dokončna številka vseh rednih, domala vsakodnevnih obiskovalcev, saj je kar nekaj takšnih, ki Svetega Primoža obiskujejo vsak dan, vendar svojih obiskov ne beležijo. Podelitve  se je udeležila večina izmed najpogostejših obiskovalcev Svetega Primoža, manjkali so le tisti, ki so jih v dolini zadržale obveznosti, ali neljube zdravstvene težave, jih bodo pa medalje in pokali zagotovo počakali na Svetem Primožu.

Sveti Primož nad Kamnikom je ena izmed najpriljubljenejših in najlepših izletniških točk v Sloveniji.

Priznanja se podeljujejo vsem, ki redno obiskujejo Svetega Primoža in svoje obiske beležijo v knjigo vpisov. Kriterij za prejetje medalje je najmanj 100 obiskov v enem letu, pohodniki in pohodnice, ki uspejo obiskati Svetega Primoža vsak dan, pa poleg medalje prejmejo še pokal. Lani se je pohodov »GO« udeležilo 61 moških in 52 žensk.

Pohodi moški: petintrideset jih je opravilo od sto in čez pohodov, sedemnajst od dvesto in čez pohodov, sedem od tristo in čez pohodov, dva in sicer Marko Galin iz Kamnika in Lojze Petek iz Tunjic pa sta prišla Svetega Primoža obiskat vsak dan.

Pohodi ženske: šestintrideset jih je opravilo od sto in čez pohodov, osem od dvesto in čez pohodov, štiri od tristo in čez pohodov, štiri in sicer Mira Gradišek iz Zg. Stranj, Zalka Koritnik iz Zduše, Marija Kovič iz Most ter Marta Mrgole iz Zagorice pa so Svetega Primoža obiskali vsak dan. Štiri naj pohodnice in dva naj pohodnika so poleg medalj prejeli še pokale.

Skupinska fotografija naj pohodnikov leta 2018.

Ivan Sivec, tekstopisec besedil za narodno zabavno glasbo in tudi pisec knjig, ki je kljub zdravstvenim težavam prejšnje leto prišel na Svetega Primoža čez dvestokrat, si je skupaj z oskrbnikom in prijatelji omislil letošnjo novost, saj so podelili pokal za »Mis Svetega Primoža«, ki je pripadel Miri Gradišek iz Zg. Stranj, Svetega Primoža pa je lani obiskala 365 krat. Pokal za kolesarske vzpone na svetega Primoža pa je prejel Ilija Simič Karpara iz Kamnika, ki je lani zbral 213 vzponov večinoma s kolesom.

Sledila je še skupinska fotografija in rajanje do večernih ur. Vsem dobitnikom čestitke tudi z naše strani!

Več fotoutrinkov s Svetega Primoža in s podelitve medalj si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi