Najboljši slovenski kolesarji se bodo za naslov državnega prvaka merili v Domžalah

Občina Domžale bo na zadnjo nedeljo v juniju gostila državno prvenstvo v cestnem kolesarstvu, na katerem se bodo pomerile kategorije moški elite, ženske elite ter mlajši in starejši mladinci. Poleg etapne Dirke Po Sloveniji je cestno državno prvenstvo edino tekmovanje v Sloveniji, kjer se za prvaka Slovenije pomerijo najboljši slovenski profesionalni kolesarji in domače ekipe. Start in cilj trase 14-kilometrske krožne dirke bo v Ihanu pri Športnem parku v Ihanu. Mlajši mladinci bodo prevozili pet krogov, starejši mladinci sedem, kategorija U23 in člani elite pa dvanajst krogov.

Posebnost dirke je kilometrski makadamski odsek, ki se bo prvič pojavil na državnem prvenstvu. »Upoštevali smo, da je trasa v skladu z UCI pravili in da je podobna enodnevnim klasičnim dirkam. Proga je primerna za najbolj kompletnega kolesarja. Trasa vsebuje dovolj ravnine, pravo mero klanca in ravno prav je tehnična, da bo lahko prav vsak kolesar v karavani prišel na svoj račun,« je o izboru letošnje trase povedal Andrej Hauptman, predstavnik Kolesarskega društva Rog, ki je poleg Kolesarske zveze Slo-venije in Občine Domžale zadolžen za organizacijo letošnjega prvenstva.

Aktualni nosilec majice je do nedelje uradno 25-letni Luka Pibernik, ki je lani na Dolenjskem v dresu italijanskega moštva Lampre Merida že drugič postal državni prvak v cestni dirki. Prvič mu je to uspelo leta 2013 v dresu Radenske. »Tudi letos sem za to dirko maksimalno motiviran. Rad bi ubranil čast prestiž-nega naslova. Predvsem pa stavim na prednost domačega terena,« je bil nad progo navdušen mladi kolesar, ki živi le dobrih deset kilometrov stran v Suhadolah pri Komendi in bo v mesecu juliju vozil najbolj znano tritedensko kolesarsko preizkušnjo Tour de France. Poleg Luka Pibernika so udeležbo na nedelj-ski dirki potrdili tudi Jan Polanc, Matej Mohorič, Primož Rogljič, Marko Kump, Borut Božič, Jan Tratnik, Luka Mezgec in Jure Golčer.

Na isti trasi bo tisti dan organizirana tudi Dirka za amaterske tekmovalce in občinsko prvenstvo – Pokal Andreja Hauptmana 2016.

Trasa državnega prvenstva: Ihan – Goričica pri Ihanu – Brdo – Dobovlje – Žeje – Brezovica pri Do-bu – Dob – Podrečje – Prelog – Ihan.

Kratkotrajne popolne prometne zapore bodo na tej trasi potekale od 9. do 19. ure.

Avtor: Občina Domžale; Foto, video: Občina Domžale
Komentarji uporabnikov
Tagi