Na virskem silosu so žimarili

Pod in na silosu Žita na Viru pri Domžalah je bilo v nedeljo, 17. aprila 2016, kljub močnemu vetru nadvse živahno. Pod silosom se je zbralo precej mladih in malo manj mladih, da so si ogledali tekmovanje v žimarjenju na silos Žita na Viru, ki so ga organizirali jamarji Društva za raziskovanje jam Simon Robič Domžale. Tekmovanje je potekalo v sklopu svetovnega prvenstva v tem šport in je prispevek k ohranitvi planeta zemlje. Tekmovanja potekajo po različnih mestih sveta od 11. pa do 17. aprila, rezultati pa se zberejo v Ukrajini. Tam jamarjem dobro znani ekstremni jamar, Yurij Kasijan, sestavi tablo rezultatov. Zmagovalci tega tekmovanja prejmejo mednarodno slavo, čast, spoštovanje in diplomo.

Na Viru so se najprej pomerili v disciplini 30 m s podajanjem vrvi pod visokim nadstreškom, kjer je letos nastopilo 5 deklic, 5 dečkov, 7 žensk in 17 moških. Tekmovalci pa so bili napravljeni, kot se spodobi; s plezalnimi pasovi, vrvicami, vponkami, čeladami … In tekmovanje po vrvi, ki sta jo popuščala in držala pri vsakem tekmovalcu dva člana, da je tekmovalec lažje žimaril, se je začela. Ob koncu plezanja so najhitrejšim v kategoriji do 15 let in nad 15 let podelili nagrade.

Deklice do 15 let – prva tri mesta:
1. Vidergar Zala (2:15.50) – DZRJ Simon Robič Domžale
2. Kirbiš Manja (3:29.43) – DZRJ Simon Robič Domžale
3. Korošin Vita (4:11.36) – DZRJ Simon Robič Domžale.

Dečki do 15 let – prva tri mesta:
1. Stanek Ožbej (2:35.17) – JD Carnium Kranj
2. Podjavoršek Jon (3:56.34) – DZRJ Simon Robič Domžale
3. Narobe Jakob (4:36.70) – DZRJ Simon Robič Domžale

Rezultati žimarjenje na 30 m pa je v kategoriji žensk in moških osnova za postavitev parov na turnirskem tekmovanju na silos. Tekmovanje na silos se odvija po parih na izločanje, sami pari pa se oblikujejo na osnovi časov, ki so jih dosegli tekmovalci v prejšnjem krogu. Silos je visok 45 m, pleza pa se po postavljeni vrvi z vmesnim sidriščem. Tako sta pri moških plezalcih finalista po stenah silosa morala plezati trikrat, kar pa ni mačji kašelj še za tako izurjenega plezalca.

Letos so v ženski konkurenci (na 45 m) prva tri mesta osvojile članice DZRJ Simon Robič Domžale:
1. Klavdija Prašnikar (4:17.35)
2. Sandra Kirbiš (6:12.10)
3. Jerca Vidergar (7:32.00).

V moški konkurenci pa so prva tri mesta osvojili člani JD Carnium Kranj:
1. Bojan Stanek (1:34.10)
2. Praprotnik Dejan (2:41.26)
3. Petrič Franc (1:46.20).

Zelo zanimivo tekmovanje je kljub močnemu vetru, ki je kuštral lase gledalcem, potekalo lepo. Tekmovalci pa so povedali, da do vrha silosa ni bilo čutiti tako močnih sunkov vetra, saj so plezali v zavetrni strani stene silosa.

Komur je jamarska dejavnost zanimiva in ga privlači prekrasen svet kapnikov, raziskanih in neraziskanih jam tam spodaj, ga Društvo za raziskovanje jam Simon Robič Domžale vabi v Jamarsko šolo, ki se prične 14. maja 2016, ob 17:00 na Jamarskem domu na Gorjuši. Več pa si lahko preberete na njihovi spletni strani TUKAJ. Lepo vabljeni!

Več foto utrinkov z letošnjega žimarjenja na Viru si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi