Na velikem turnirju TAJFUN Challenge zmagal Hrvat Ognjen Cvitan 

V prostorih Šahovske zveze Slovenije v Ljubljani je soboto, 25. maja 2019, potekal turnir v pospešenem šahu TAJFUN Challenege (izziv), ki ga je organiziralo Šahovsko društvo Domžale Tajfun. Na turnirju je sodelovalo 42 šahistov, med njimi kar sedem  velemojstrov in pet mednarodnih mojstrov iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Slovenije. Zmagal je Hrvat Ognjen Cvitan, ki je v devetih kolih zbral 7 točk, pred Slovencema Luko Leničem in Matejem Šebenikom, ki sta zbrala 6,5 točke.

Sledijo Zoran Jovanovič, Bogdan Lalič in Marin Bosiočić iz Hrvaške, ki so tudi zbrali po šest točk in pol, vsi omenjeni so seveda velemojstri. Domžalčan Luka Lenič je petkrat remiziral, vendar pa je premagal neposrednega konkurenta Mateja Šebenika, oba sta sicer člana ŠK Ljubljana. Presenetljivo je bil šele deveti eden izmed favoritov, hrvaški velemojster Mladen Palac, 5.5, ki je prav v zadnjem kolu izgubil z Ognjenom Cvitanom, s tem pa se je slednji povzpel na prvo mesto. Dober je bil tudi fide mojster Jernej Špalir, 6, ŠD Posočje, na osmem in kranjski mednarodni mojster Leon Mazi, 5.5, na desetem mestu.

Uvodoma je udeležence turnirja pozdravil predsednik Šahovske zveze Slovenije dr. Milan Brglez, ki je izrazil veselje, da se v prostorih ŠZS odvija tako močan turnir z vrsto zvenečih imen, kar je vsekakor podpora šahu in njegovi prepoznavnosti. V imenu glavnega podpornika turnirja podjetja Tajfun iz Planine pri Sevnici je spregovoril direktor podjetja Iztok Špan, pa tudi član upravnega odbora ŠD Domžale Tajfun Dušan Borštar. Oba sta izrazila veselje, da podjetje podpira šah tudi z organizacijo turnirja, kot se je odvijal na Bravničarjevi v Ljubljani. Sodnica je bila Špela Orehek.

Med uvodnim nagovorom na TAJFUN Challenge – od leve Špela Orehek, Iztok Špan, Dušan Borštar in dr. Milan Brglez. (Foto: Vilijem Borštar)

Najboljša ženska je bil Monika Rozman iz Kranja, ki je s štirim točkami osvojili 30. mesto. Najboljši senior je bil hrvaški mednarodni mojster Milan Mrdja, zbral je 5.5 točke in se uvrstil na deveto mesto. Najboljši mladinec je bil Jaka Juvan, ŽŠK Maribor, s štirimi točkami je osvojil 27. mesto. Med Domžalčani se je pričakovano  najbolje uvrstil Jure Plaskan, ki je osvojil pet točk in zasedel 15. mesto, vendar pa se je moral pomeriti kar s tremi velemojstri. Marjan Šemrl, Ivan Bratko in Jože Skok so v res močni konkurenci zbrali 4.5 točke, torej polovico možnih, in se zvrstili na 23.,24.,in 25. mesto.

Zmagovita trojka turnirja – od leve Iztok Špan, Matej Šebenik, Ognjen Cvitan, Luka Lenič, predsednik ŠD Domžale Tajfun Boštjan Grošelj in Dušan Borštar. (Foto: Vilijem Borštar)

Ob koncu so bile poleg petih glavnih nagrad podeljene še štiri za posamezne ratinške kategorije, nagrade so prejeli najboljša ženska, senior in mladinec, prav vsi udeleženci pa so dobili praktične darila sponzorja turnirja Tajfuna. Udeležencem je bil na voljo tudi zbornik – Že 70 let šaha na Domžalskem. Predvsem člani upravnega odbora ŠD Domžale Tajfun pa so se morali zelo potruditi, da je turnir uspel.

Avtor: Jože Skok; Foto: Vilijem Borštar

 

Komentarji uporabnikov
Tagi