Na pohodu ob reki so se družili in povezovali

Domžalčane, Kamničane in okoličane je v soboto, 9. junija 2018, že tretjič povezala reka Kamniška Bistrica oziroma zelena pot ob njej, na kateri je potekal Pohod ob reki, ki povezuje. Tudi letos so pot povezali v rekreativno-turistično-kulturnem vzdušju s pohodom od Keršmančevega parka v Kamniku do  Slamnikarskega sejma v središču Domžal. Pohod ob reki, ki povezuje, je potekal v organizaciji revije Modre novice in soorganizaciji Zavoda za šport in rekreacijo Domžale ter Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik.

Občini Domžale in Kamnik že leta gradita poti ob reki Kamniški Bistrici, ki ustvarjajo prostor za rekreacijo v obeh občinah in ju povezujejo. Že tretjič so s Pohodom ob reki, ki povezuje, povezali Domžalčane, Kamničane in okoličane, ki so se na pot podali iz domžalske in kamniške smeri ali pa nekje vmes. Pomembno je, da so se med pohodom srečevali, kakšno rekli ter se na 18 točkah, ki so bile postavljene vzdolž 14-kilometrske trase, družili, zabavali, okrepčali, osvežili ter seznanili s koristnimi informacijami. Pohodniki so lahko prehodili le del poti, ki je bila primerna za vse starosti in stopnje pripravljenosti (tudi za otroke); tisti, ki pa so prehodili vso pot, so bili nagrajeni z enodnevno vstopnico za domžalski ali kamniški bazen.

Na mostu želja so se s ključavnico zavezali k dolgoročnemu sodelovanju na področju rekreativno-turističnega povezovanja

Družili in povezovali pa se niso le pohodniki. Na polovici poti pri mostu želja pod Homškim hribom v Nožicah sta se srečali domžalska in kamniška delegacija. Domžalski župan Toni Dragar, domžalska podžupanja mag. Renata Kosec, kamniški podžupan Igor Žavbi, direktor Zavoda za šport in rekreacijo Domžale Uroš Križanič in direktorica Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Božena Peterlin so na most želja pripeli ključavnico z označbo pohoda in začetnicami obeh zavodov ter se tako simbolično zavezali k dolgoročnemu sodelovanju na področju rekreativno-turističnega povezovanja.

Da občini Domžale in Kamnik dobro sodelujeta, je poudaril tudi župan Toni Dragar: »Veseli nas, da je pot ob Kamniški Bistrici odlično obiskana, tudi na pohodu je vsako leto več udeležencev. S tovrstnim povezovanjem dokazujemo, da sta Domžale in Kamnik prijateljski občini. Sploh v zadnjih mandatih smo skupaj naredili veliko projektov, od 20-milijonskih do tistih manjših. Čestital sem županu Marjanu Šarcu po volitvah in dogovorila sva se, da bomo sodelovali tudi v prihodnje.« Želja obeh občin je, da bi pot vzdolž Kamniške Bistrice v prihodnosti še podaljšali. Kamniški podžupan Igor Žavbi je dejal, da ga veseli, da v občini Kamnik vsako leto odprejo vsaj en odsek, a  jih čaka še približno en kilometer poti, ki je trenutno neurejena: »Verjamem, da bomo v prihodnjem letu ali dveh rešili tudi to. Smo se pa na letošnjem Pohodu ob reki, ki povezuje, že lahko sprehodili po tistem delu, ki je bil dokončan v zadnjem tednu. Tukaj bomo uredili še naprave za vadbo na prostem, nekaj klopic ipd. V prihodnosti si v občini Kamnik želimo urediti pot do samega izvira Kamniške Bistrice.« Podobno željo imajo tudi v Domžalah, kjer bi radi pot podaljšali do Ljubljane oziroma Dola pri Ljubljani. »V Domžalah imamo še veliko idej, denarja v proračunu tudi, največja težava nastopi pri lastniških razmerjih. Predvsem bi radi pot podaljšali še na jug proti Ljubljani oziroma Dolu. Idejo imamo, da bi se širili tudi po pritokih proti Mengšu in Moravčam. Razmišljamo o dodatnih vsebinah, Kolovoz je zelo dobro obiskan, imamo fitnese na prostem, otroška igrišča, klopice, pitnike. Trudimo se, da je pot ves čas urejena,« je dejal domžalski župan Toni Dragar.

Družimo in povezujmo se

Letošnja več novost je bila tudi ta, da je bil organiziran prevoz, saj je pohodnike na treh točkah čakal avto, ki jih bo odpeljal do njihove izhodiščne točke. Pohod ob reki, ki povezuje, je že postal tradicionalen; v prihodnosti pa si organizatorji želijo traso pohoda podaljšati od izvira do izliva Kamniške Bistrice, predvsem pa vsako leto razširiti pozitivno sporočilo – družimo in povezujmo se. Letos je sodelovanje obrodilo sadove, saj je več kot tisoč pohodnikov v večini odšlo domov s prijetnimi vtisi.

Nekaj fotografij nam je posredoval tudi naš bralec Borislav, ki je pohvalil zeleno rekreacijsko os. Po njegovih besedah je sicer še nekaj stvari, ki čakajo na ureditev, v glavnini pa je rekreacijska os lepo urejena. Bralec obenem poziva k še večji udeležbi prihodnje leto na Pohodu ob reki, ki povezuje.

Več fotoutrinkov s pohoda ob reki, si lahko ogledate tudi na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik, Simona Pivar, B.T.; Video: Simona Pivar

 

Tagi