Na letalskem mitingu so leteli papirnati letalci in modeli drsalcev

Društvo za modelarstvo in aeronavtiko Modra Ptica iz Domžal je ob letošnji štiridesetletnici v soboto, 13. februarja 2016, v telovadnici OŠ Dob pri Domžalah za vse učence in ostale interesente priredilo tekmovanje s papirnatimi letalci in tekmovanje z modeli drsalcev.

Na tekmovanju je sodelovalo 16 tekmovalcev, ki so tekmovali v treh kategorijah. V prvi kategoriji, kjer so tekmovali štirje tekmovalci, so bili v starostni skupini od prvega do tretjega razreda osnovne šole. V drugi kategoriji je tekmovalo šest tekmovalcev in sicer od četrtega razreda pa neomejeno navzgor. Med drugim je bilo lepo videti, kako so mladi tekmovalci pometli z starejšo konkurenco. V tretji kategoriji pa je tekmovalo enajst tekmovalcev, nekateri iz prve in druge kategorije, ostali pa samo v tej kategoriji, tekmovalo pa se je v kategoriji modeli drsalci. Tekmovalci so tekmovali iz prijavljenih osmih ekip: OŠ Preserje pri Radomljah, OŠ Šmartno, OŠ Dob, ŠAD Mavrica, OŠ Domžale, DMA Modra Ptica, ter Jadralski klub Bled in Shark Team Radovljica.

Tekmovanje s papirnatimi letalci
Tekmovanje je potekalo s preprostimi papirnatimi letalci, zgibanimi iz enega lista pisarniškega papirja formata A4, ki so jih tekmovalci po svoji zamisli naredili na tekmovanju in sicer v 3 kategorijah: v trajanju leta, dolžini leta in natančnosti pristajanja v cilj. Tekmovalci so si lahko za vsako kategorijo po želji pripravil drug model ali pa vse lete opravil z istim modelom. V vsaki kategoriji je imel tekmovalec na voljo več poizkusov, odvisno od števila udeležencev – predvidoma 3 leti. Tekmovali so v dveh starostnih skupinah: učenci do vključno 3. razreda in vsi ostali tekmovalci.

Tekmovanje z modeli drsalcev
Tekmovalo se je z lahkimi jadralnimi modeli – drsalci, ki so jih tekmovalci prinesli na tekmovanje. Konstrukcija modela je bila poljubna, edina omejitev je bila razpetina kril – največ 300 mm. Model je bil lahko izdelan iz lesa ali penastih materialov. Vzletna masa ni smela presegati 100 g. Vsak tekmovalec je imel na voljo 5 uradnih letov in je lahko v ta namen uporabil 2 modela. Poskus leta je tedaj, če je le ta krajši od 5 sekund, vendar so bili na voljo le 3 poizkusi, kjer je obveljal najdaljši let. Merjenje časa leta se je začel v trenutku, ko je model zapusti roko, do trenutka dotika tal ali druge ovire v prostoru. Vsaka sekunda je pomenila 1 točko. O uvrstitvi je odločala vsota točk vseh petih letov. Tekmovalo se je le v 1 starostni skupini.

Zmagovalci po skupinah so dobili velike čokolade in lepa priznanja ter modelčke letal, ki jih bodo morali sestaviti sami.

Rezultati od prvega do tretjega razreda: Papirnati letalci

1. Domen Sitar – OŠ Preserje pri Radomljah
2. Nejc Kavčič – OŠ Šmartno
3. David Sitar – OŠ Preserje pri Radomljah

Rezultati od četrtega razreda navzgor: Papirnati letalci

1. Matej Bodlaj – OŠ Dob
2. Luka Bodlaj – OŠ Dob
3. Mojca Grojzdek – ŠAD Mavrica

Rezultati v kategoriji Modeli drsalci

1. Primož Černe – JK Bled
2. Igor Šubic – Shark Team Radovljica
3. Lucijan Černe – JK Bled

Tekmovanje je povezoval Rajko Hafner iz DMA Modra ptica, ki je mentor modelčkov za začetnike, njegovi "učenci" pa so tudi tekmovali. Med drugim je Rajko povabil vse, da si ogledajo program tekmovanj na spletni strani http://modraptica.si/ in jih poprosil, naj se prijavijo na ta tekmovanja in seveda naj pripeljejo s seboj še prijatelje, saj bo to res enkratno praznovanje štirih desetletij društva.

Priznanja in nagrade je prvim trem po kategorijah podelil predsednik MDA Modra ptica Gusti Ogrin, ki je ob koncu tekmovanja pohvalil vse tekmovalce za lepo izdelane modele letalcev in drsalcev ter za fer tekmovanje.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi