»Modri« iz Doba, nogometna zgodba z(a) naslovnice!

Športne zgodbe v javnost resda podajajo mediji, a »pišejo« jih športniki sami. In prav nič drugače ni v Dobu, saj so glavni kreatorji športne zgodbe, ki jo pravkar berete, prav naši nogometaši članske A in B ekipe Športnega društva Dob, oziroma Nogometnega kluba Roltek Dob (NK Roltek Dob).

Člani A

Najbolj odmevne zgodbe  so v našem klubu skupaj z svojim strokovnim štabom tudi letos »spisali« seveda nogometaši, ki nastopajo v 2. slovenski nogometni ligi (2. SNL). V zadnji nekaj sezonah je bilo namreč sedenje na trenerskem stolčku članske A ekipe “Modrih” iz Doba sila zahtevno, saj je bil le-ta vsako leto “vroč”, no za nekatere trenerje tudi “prevroč”. In tako je bilo tudi v prvi polovici letošnje sezone. Damijan Romih, nogometni strateg iz Šentjurja, je po 11. krogih letošnje sezone “okusil grenkobo” zapustitve letos zanj “prevročega” stolčka in se je z upravo kluba NK Roltek DOB zavoljo katastrofalnega uvoda v letošnjo sezono enostavno “moral” dogovoriti o sporazumnem odhodu iz kluba. Na njegovo izredno zahtevno delovno mesto je klub na čelu s predsednikom Bojanom Gasiorjem imenoval 41-letnega Ljubljančana Nenada Toševskega, sicer trenerja mladinske ekipe u19 NK Roltek Dob. Nenad Toševski torej ni novinec in neznanec v klubu in naše nogometaše ter delovanje kluba odlično pozna. »Damijan Romih je odličen trener in nogometni strateg, v letošnjem jesenskem delu prvenstva se je resda zalomilo vse skupaj, a je naredil veliko za klub in nogometaše,« je v kratki izjavi dejal Toševski. Mi pa dodajamo: »Res je!« Dobljanom je dal tisto, česar niso imeli. Nenazadnje so Dobljani prav pod taktirko Damijana Romiha osvojili svoj prvi in edini naslov prvaka 2. SNL  2013-2014, leto poprej pa v Romihovi “krstni” trenerski sezoni postali podprvaki 2. SNL. Takrat je Romih po 16. krogih zamenjal sicer izjemnega trenerja, Velenjčana Jerneja Javornika, saj je le-ta takrat prevzel vodenje prvoligaša iz Velenja, NK Rudar. Damijan Romih je po osvojenem naslovu prvaka 2.SNL z Dobljani zapustil mesto trenerja v NK Roltek Dob in prevzel vodenje NK Aluminij iz Kidričevega pri Ptuju, s katerim je v sezoni 2014-2015 osvojil naslov podprvaka lige.

Dobljani so v tej sezoni preživljali »turbulentne trenerske čase«, saj so se na trenerskem mestu članske A ekipe v eni sezoni zvrstili kar štirje trenerji (Željko Mitrakovič, Primož Jelen, Dušan Smolnikar in Damir Šabotič) in sezono končali na 3. mestu z le dvema točka zaostanka za takratnimi prvaki  NK Krško. Prav zadnji izmed omenjenih trenerjev, Damir Šabotič je v novi sezoni 2015-2016 sicer nadaljeval z delom na trenerskem mestu, a le do 14.kroga, ko ga je na gostujoči tekmi proti NK Veržej (zmaga z 0:2- strelca Klemen Kunstelj in Borut Semler) zamenjal »stari znanec« Dobljanov, Damijan Romih ter sezono končal z svojimi varovanci na 5. mestu.

Minula sezona je bila spet ena boljših, naši nogometaši so jo končali na odličnem 2. mestu in kot podprvatki za prvaki NK Triglav Kranj zaostali 7 točk. Na nogometnem “računu” so imeli 16 zmag, 6 remijev in le 3 poraze. Poleg tega izjemnega uspeha so si naši nogometaši in klub prislužili še eno lepo priznanje. Sicer so nekateri rekli, da smo »umazani v igri«, a vedno znova dokazujemo, da temu le ni tako. NK Roltek Dob je na žrebu parov 1. kroga 2. SNL 2017/2018, prejel priznanje Nogometne zveze Slovenije za 3. mesto v »fairplayu« (poštena igra in spoštovanje nasprotnika, o.p.p.) 2. SNL za sezono 2016/2017. 2. mesto je pripadlo NK Ankaran Hrvatini, najbolj pošteni pa so bili nogometaši NK Brda. Žreba na Nacionalnem nogometnem centru Brdo pri Kranju sta se sicer udeležila Janez Avsec, tehnični vodja članske A ekipe in Žan Cerar, pomočnik trenerja članske A ekipe, Nenada Toševskega. Priznanja je podeljeval predsednik NZS, Radenko Mijatovič.

Člani A NK Roltek Dob 2017-2018.

Žal pa so v življenju poleg lepih stvari in občutkov, tudi grenki in prav nič drugače ni v nogometu. Poznamo številne nogometne ekipe, ki so preživljale hude vzpone in še bolj boleče padce, vse to je žal okusila tudi naša članska A ekipa. Uprava kluba je zato le naredila prvi korak k reševanju vseh nastalih problemov in se po dobrih dveh mesecih in 11. krogih v novi sezoni 2. SNL ter osmih porazih, dvema remijema in le eni zmagi razšla s trenerjem Romihom in kot zgoraj že napisano, na njegovo mesto imenovala Toševskega. Pomočnik trenerja še naprej ostaja Žan Cerar, tehnični vodja članske A ekipe pa prav tako ostaja Janez Avsec. Odločitev, ki jo je sprejela uprava kluba, se je izkazala za pravilno, ekipa se je pobrala z dna lestvice in v prihodnjih krogih nanizala šest zaporednih zmag, kar jo v tem trenutku uvršča v zgornji del lestvice tega tekmovanja, v katerem od letošnje sezone nastopa kar šestnajst ekip. Tekmeci so močni in dobro pripravljeni, a dobro so pripravljeni tudi naši nogometaši. Vsaka izguba točk lahko pomeni ponoven zdrs po lestvici, saj so razlike med ekipami majhne, tako točkovno, kakor tudi po kvaliteti. Zagotovo pa ne smemo pozabiti spektakla v 2. SNL, ki ga lahko ponudita le dve ekipi. 13. večni sosedski ligaški derbi, ki ga navijači obeh ekip radi imenujejo kar “Vas Classico“. Temu primerno je seveda tudi vzdušje, ki je bilo in bo sila napeto, takšno je seveda vedno, ko si nasproti stojita ekipi NK Roltek DOB in NK Radomlje. Letošnja statistika je večinoma v prid gostom, saj so bili »Mlinarji« iz Radomelj do te tekme na visokem 2. mestu, Dobljani pa na šele na 15. mestu. A kot radi pred derbijem napovemo, je to tista posebna tekma, v kateri lahko padajo tudi favoriti. In padli so. Dobljani so svoje večne rivale ugnali z 2:1, to pa je hkrati že deveta ligaška zmaga “Modrih” iz Doba nad Radomljani, s katerimi so se pomerili v 2. SNL že 13-krat.  Radomljane so Dobljani letos pred ligaškim derbijem enkrat že ugnali in sicer  letos poleti v prijateljski tekmi, ko so bili v gosteh boljši z 0:1.

So pa poleg derbija in ostalih ligaških tekem zanimive tudi prijateljske tekme, še posebej mednarodne, ki jih je naša članska A ekipa odigrala kar nekaj. Tako so se v prijateljskih tekmah pomerili z Olimpijo, Radomljami, ljubljansko Ilirijo, Triglavom, Simerjem iz Celja, Virom, kranjsko Zarico in Muro. V Mariboru so se naši nogometaši pomerili  s katarskim nogometnim klubom Qatar Sports Club iz Dohe, v Varažninu pa s hrvaškim NK Varteks Varaždin. Sledilo je še eno gostovanje v avstrijskem Lienz-u, kjer so se pomerili z ruskim prvoligašem F.C. Arsenal iz Tule, v Dekanih pa so se pomerili z ekipo, ki nastopa v srbski prvi ligi, FK Mladost Lučani.

Ljubitelji slovenskega ligaškega nogometa lahko v letošnji sezoni preko TV sprejemnikov spremljajo tudi tekme naše članske A ekipe, saj se je na male zaslone preselilo tudi  drugoligaško tekmovanje. Nogometna zveza Slovenije in Sportklub Slovenija sta namreč sklenila dogovor o prenosih 2. SNL na SK.

Prvenstvo v 2. SNL bodo Dobljani nadaljevali spomladi in sicer v nedeljo, 11. marca 2018, ko bodo v 18. krogu doma ob 15. uri gostili NK Brežice-Čatež.

Člani B

V NK Roltek Dob smo še posebej ponosni, da smo edini nogometni klub v regiji (op.p) ter eden izmed dveh klubov v državi, ki premoremo poleg članske A ekipe tudi člansko B ekipo, le-ta nastopa v Regionalni ljubljanski ligi, oz. 4. SNL, ki deluje pod okriljem Medobčinske nogometne zveze Ljubljana in je tudi v lanski sezoni prikazala izjemne uspehe, a je žal zaradi malce slabšega spomladanskega dela ostala »pred vrati« 3. SNL. Poudariti je potrebno, da je glavna naloga B ekipe, »piljenje forme in kvalitete« naši mladih nogometašev ter njihova »odskočna deska« saj jim omogoča prestop v višji rang tekmovanja, pa naj bo to članska A ekipa v 2. SNL ali pa morda celo prestop v najvišji rang nogometnih tekmovanj.

B Ekipo »Modrih« iz Doba tudi v letošnji sezoni vodi domači strateg Matjaž Kunstelj, ki je v preteklosti zelo uspešno vodil ekipo kadetov (U17) in je na trenerskem stolčku zamenjal Dušana Smolnikarja, le-ta je ekipo vodil dve sezoni. Kunstelj je podobnega »trenerskega kova«, kot Smolnikar, saj prisega na trde treninge brez milosti. Neštetokrat smo v besedah obeh trenerjev opazili »delo, delo in še enkrat delo« ….in danes ni nič drugače. B ekipa, je podobno, kot njihovi kolegi v A ekipi, že pričela s treningi in je kadrovsko dobro dopolnjena, saj so se na treninge vključili tudi nekdanji mladinci.

Člani B NK Roltek Dob 2017-2018.

Kot smo na polovici sezone zapisali, je bil seveda cilj naslov prvaka, a ni bil edini in ne bo edini. Glavni cilj je seveda trdnost kluba in ekip v vseh selekcijah ter zadovoljstvo na relaciji trenerji-igralci. Brez tega so lovorike, ki so sicer pomembne-brez vrednosti.” Pred njimi so sedaj zimski treningi in priložnost za izboljšanje forme, odpravo pomanjkljivosti ter korekturo igre. Pred njimi je torej tudi obdobje prijateljskih tekem, pripravljalno obdobje pa so pričeli s trening tekmo na igrišču z umetno travo, ko so se v večerni tekmi pod reflektorji pomerili z sosedi Virjani in jih ugnali z visokih 5:1. Prvenstvo v Regionalni ljubljanski ligi (RLL-4. SNL) bodo Dobljani nadaljevali spomladi in sicer 17. marca 2018, ko bodo v 12. krogu 4. SNL gostovali pri NK Litija.

Poleg tekmovalnega dela imajo nogometne selekcije tudi vsakoletne zimske priprave, ki se zadnji dve leti konec februarja odvijajo v hrvaškem Rovinju, kjer vsi udeleženci  dodobra izkoristijo v tednu dni odlične pogoje za treninge in prijateljske tekme ter pripravo na nadaljevanje sezone. Letošnje zimske priprave bodo potekale v Rovinju in sicer med 25. februarjem in 2. marcem 2018

»Nogomet v Dobu zahteva precejšne vložke, a ob sebi imam ekipo, ki skupaj zmoremo preskočiti vse ovire«, poudari Bojan Gasior, predsednik NK Roltek Dob. Naš športni park, za katerega skrbi naša tehnična služba v sestavi Branko Cerar, Janez Grandovec, Miro Repnik in Nande Lederer, je bogatejši z novim nogometnim igriščem  z umetno travo! V mesecu avgustu 2017 so se zaključila še zadnja dela na novi klubski pridobitvi. 14 dni so namreč marljivi delavci vsak dan ustvarjali novo podobo severne strani Športnega parka Dob pri Domžalah in zgradili novo umetno nogometno igrišče z umetno travo, reflektorji in vso pripadajočo infrastrukturo, že obstoječa pa je bila posodobljena. Odprtje novega nogometnega igrišča je potekalo tako, kot se za nogometaše spodobi. Klub je organiziral turnir v malem nogometu za pokal KS Dob. Prav tako je z novo montažno tribuno posodobljeno pomožno nogometno igrišče na vzhodni strani Športnega parka.

Z lokalno skupnostjo klub dobro sodeluje, tu gre predvsem omeniti Občino Domžale in KS Dob ter PGD Dob. Dobski gasilci so namreč  vedno prisotni na vseh prvenstvenih tekmah 2. SNL. Širše pa velja omeniti predvsem sodelovanje z Medobčinsko nogometno zvezo Ljubljana in Nogometno zvezo Slovenije, krovno nogometno organizacijo v Sloveniji.

Vsekakor se zahvaljujemo vsem, ki podpirate naš klub in sodelujete z NK Roltek Dob ter soustvarjate naše skupne uspehe.

Hvala ker nas boste podpirali tudi v prihodnje!

Avtor: Gregor Horvatič; Foto: NK Roltek Dob                    

Tagi