Mladinci postali državni prvaki!

Piko na i neverjetni sezoni mladinskega pogona našega kluba so postavili mladinci, ki se nepričakovano, a seveda več kot zasluženo, veselijo naslova državnih prvakov v mladinski kategoriji za sezono 2012/13! V finalu je padla ljubljanska Union Olimpija.

V nedeljo, 21.04.2013, se je v škofjeloški dvorani Poden odvil zaključek letošnje sezone v kategoriji mladincev. V finalni tekmi sta se udarili ekipi Heliosa in Olimpije, v tekmi za 3. mesto pa Krke in Slovana.

Tekmo za 3. mesto je na koncu prepričljivo dobila novomeška Krka, čeprav smo vse do začetka zadnje četrtine spremljali povsem izenačeno tekmo. Nato pa so se Krkaši "raztrelili" po igrišču, zadevali z vseh možnih položajev in se tako na koncu, z zmago z 89:70, veselili končnega tretjega mesta v prvenstvu, čeprav so pred sezono odkrito ciljali na naslov prvaka.

Ta pa je presenetljivo pripadel košarkarjem Heliosa! Pretresljivo zato, ker pred zaključni turnirjem na naše košarkarje nihče ni polagal preveč upanja, le sami so verjeli, da lahko sezono zaključijo na najboljši možen način. Na začetku so gledalci spremljali izredno izenačeno tekmo, saj si nobena od ekip ni uspela ustvariti občutnejše prednosti. Ljubljančani so sicer v prvi četrtini povedli za šest (20:14), a so igralci Heliosa kmalu ulovili priključek in v drugi četrtini po zadeti trojki povedli s 30:29. Jaka Letnik je z zadetim metom za tri točke Olimpijo ponovno povedel v vodstvo, Domžalčani pa so odgovorili z delnim izidom 8:4 in po zaključku prvih 20 minut vodili z 38:36. Heliosov Gregor Hrovat je do polčasa dosegel 14 točk, točko manj je za Union Olimpijo zbral Emir Sulejmanović, temu pa dodal osem skokov. Obe ekipi sta v prvem polčasu enajstkrat poskusili svojo srečo pri metu za tri točke, Ljubljančani so bili uspešni štirikrat, Domžalčani le enkrat.

Matic Rebec je drugi polčas začel s trojko, Hrovat pa je s polaganjem prednost Heliosa dvignil na sedem točk (43:36). Nalet Domžalčanov je s košem izpod obroča ustavil Sulejmanović. Ljubljančani so se v nadaljevanju uspeli približati na 45:42, s trojko Žige Berganta in polaganjem Hrovata pa se je Helios ponovno oddaljil na osem točk razlike. Po dveh trojkah Grege Sajevica in polaganju Sulejmanovića pa je Union Olimpija dve minuti do konca tretje četrtine rezultat poravnala na 54:54. Kljub dobri igri Olimpije, je pred zadnjimi desetimi minutami letošnje mladinske sezone s košem razlike vodil Helios (58:56). Obe ekipi sta zadnjo četrtino začeli silovito, po petih minutah igre pa sta bili ekipi poravnani na 65. Helios je v dveh minutah z delnim izidom 7:0, med katerim je Rebec zadel svojo drugo trojko večera, pobegnil na 72:65. Ljubljansko barko sta pred potopom reševala Sulejmanović in Jules Dang Akodo, vendar je bilo to premalo. Ob zvoku sirene je trojko za zmago zgrešil Olimpijin Luka Kokol in Domžalčani so se več kot zasluženo veselili naslova mladinskih državnih prvakov z rezultatom 72:70.

Najkoristnejši igralec finalnega turnirja je postal Gregor Hrovat, ki je v finalni tekmi zbral 25 točk in 10 skokov, veliko pomoči pa je imel tudi v Maticu Rebcu (16 točk, 6 kokov). Pri Olimpiji se je izkazal Emir Sulejmanović, ki je 33 točkam dodal kar 24 skokov in postal tudi najboljši strelec turnirja.

Dejan Čikić, trener Heliosa Domžal: "Čestitam fantom! Držali so se dogovorov in zdržali kot ekipa do konca. V ospredje so pred individualnimi dosežki dali kolektivni rezultat. Zahvaliti se moram celotnemu trenerskemu štabu, in sicer, mojemu pomočniku Maticu Strmoletu, kondicijskemu trenerju Klemenu Zaletelu in fizioterapevtu Nejcu Borovniku, ki so poskrbeli, da so fantje v polni zasedbi prišli na finalni turnir, ki je bil odlično organiziran. Videli smo ogromno talentiranih igralcev. Bolj kot medalje in individualni dosežki pa je pomembno, kateri izmed teh mladih fantov se bodo uvrstili v članske ekipe in postali dobri igralci. Izpostavil bi tudi, da ima naša ekipa v tem trenutku pet zelo vzornih gimnazijskih maturantov. Šola je v naši ekipi na prvem mestu."

Gregor Hrovat, igralec Heliosa Domžale: "Že pred samo tekmo smo vedeli, da bo finale zelo težko. Vse je odločil zadnji met, ki ga na našo srečo Luka Kokol ni zadel in zasluženo slavje se je lahko začelo. Skozi sezono smo se dvigovali in na koncu zasluženo osvojili naslov prvakov."

Jaka Daneu, trener Uniona Olimpija: "Sezona je bila dobra, polna vzponov in padcev. Luka Kokol in Emir Sulejmanović sta nekaj časa igrala tudi za člansko ekipo, zato smo treninge nekajkrat opravili brez njiju. Na finalnem turnirju smo videli dobre tekme. Finale je odločilo to, da Matic Rebec in Gregor Hrovat igrata v Ligi Telemach. S tem ima ekipa Heliosa več izkušenj kot mi. Poleg tega so si Domžalčani mogoče malenkost bolj želeli zmage kot pa mi."

Uspešen tandem – pomočnik trenerja Matic Strmole (levo) in vodja mladinskega pogona Dejan Čikić.

Tekmo si je ogledalo veliko nekdanjih in sedanjih košarkarjev. Na tribunah je bilo tako moč zaslediti Primoža Brezca, Ivico Jurkovića, Borisa Gorenca, Gregorja Hafnerja… Ob parketu so igro košarkarjev Heliosa in Uniona Olimpije opazovali predsednik Košarkarske zveze Slovenije Roman Volčič in legenda slovenske košarke in ambasador prihajajočega evropskega košarkarskega prvenstva, Peter Vilfan. Iz tribune si je mlade košarkarje ogledal tudi selektor reprezentance do 18 let, Džemo Ibiši. (dodatni vir: KZS)

Na tem mestu še enkrat ČESTITKE MLADINCEM HELIOSA ZA OSVOJENI NASLOV DRŽAVNIH PRVAKOV ZA SEZONO 2012/13! Za velik uspeh so zaslužni: Žiga Bergant, Aleksander Dejanović, Matej Drglin, Tjaž Hadalin, Gregor Hrovat, Daniel Jelovič, Janez Konjar, Peter Košir, Matevž Mavrin, Dragan Narić, Miha Prinčič, Matic Rebec, Rok Škorjanc, Benjamin Steiner, Peter Ulčar, Taras Velikonja Grbac ter trenerja Dejan Čikić in Matic strmole.

1. SKL U18, zaključni turnir (Škofja Loka, dvorana Poden)

FINALE

Helios Domžale : Union Olimpija A

72 : 70 (21:25, 17:11, 20:20, 14:14)

Helios: Škorjanc, Hadalin, Velikonja Grbac 7 (6 skokov), Hrovat 25 (10 skokov), Bergant 7, Rebec 16 (6 skokov), Balažic, Ulčar 7 (5 skokov), Jelovič, Košir, Konjar 2, Mavrin 8 (5 skokov)

Olimpija: Sajevic 10, Cindrič 3, Letnik 6, Fingust, Kokol 3, Cerič, Kodrin 6, Dang Akodo 9 (5 skokov, 8 podaj), Mežan, Purič, Jesih, Sulejmanović 33 (24 skokov)

Najboljša peterka: Jakob Stražar (Slovan), Matic Rebec (Helios Domžale), Domen Jarc (Krka),
Emir Sulejmanović (Union Olimpija) in Gregor Hrovat (Helios Domžale).

Najboljši strelec: Emir Sulejmanović (Union Olimpija)

Najboljši igralec (MVP): Gregor Hrovat (Helios Domžale)

Avtor: KK Helios Domžale
Tagi