Mladinci KK Helios sezono zaključujejo na še vedno odličnem 6. mestu

V Kranju se v teh dneh odvija zaključni turnir državnega prvenstva za mladince, na katerem sodeluje 8 najboljših ekip letošnje sezone. Za nami so vsi štirje četrtfinalni dvoboji, na žalost pa v polfinalu ne bomo videli košarkarjev domžalskega Heliosa. Ti so morali priznati premoč Jančam in tako sezono zaključujejo na še vedno odličnem 6. mestu, sploh če vemo, da so bili Domžalčani daleč najmlajša ekipa med vsemu udeleženci zaključnega turnirja.

Ampak, kot je po koncu tekme svojim fantom dejal trener Heliosa, Dejan Čikić, to ne sme biti izgovor, saj je treba vedno stremeti k najvišjim ciljem. Po drugi strani pa je res, da se od ekipe poslavlja le en košarkar izhodne generacije, Luka Pirc, vsi ostali pa bodo imeli novo priložnost za odličen rezultat že v prihodnji sezoni. In ne pozabite, polovico ekipe že prihodnji konec tedna čaka še zaključni turnir državnega prvenstva za kadete, kjer fantje ciljajo na sam vrh. A tudi rezultat sam po sebi pa ne bo imel nikakršnega pomena, če ti fantje nekoč ne bodo nosili dresa članske ekipe. In to je seveda tisti pravi končni cilj.

Kar se tiče same četrtfinalne tekme. Že uvodne minute so nakazale, da to morda le ne bo domžalski dan. Dobro razpoloženi košarkarji Janč, na drugi strani pa Domžalčani kar malce nervozni, saj žoga prvih pet minut (9:2) kar ni želela skozi obroč. Minuta odmora trenerja Čikića je dobro dela, Helios je povedel z 9:12, na prvi daljši odmor pa so šli Ljubljančani s prednostjo štirih točk (20:16). Tekmo je, kot se je izkazalo kasneje, pa je odločila prva polovica druge četrtine. Domžalsko nezbranost na obeh koncih igrišča so košarkarji Janč izkoristili z zadetimi odprtimi meti z razdalje in v 15. minuti, po treh zaporednih trojkah Mateja Hočevarja (2) in Jana Kocmana, povedli že z 38:22. Proti koncu prvega polčasa so sicer Domžalčani pokazali nekaj več energije in zaostanek po trojki Matica Vesela in še dveh točkah kapetana Petra Koširja znižali na -13, 48:35.

Začetek drugih 20 minut je bil obetaven. Dve zaporedni trojki prej omenjenih Vesela in Koširja ter borbenost Luke Kraljevića so Helios pripeljali pod 10 točk zaostanka (50:41), a kaj, ko je sledila serija nepotrebnih napak in Janče so se s serijo 7:0 spet odlepile na zanesljivih +16. S tem je bila tekma pravzaprav tudi odločena, saj se razlika ni v nobenem trenutku več spustila pod deset, najvišja pa je bila na začetku zadnje četrtine, ko so Janče vodile z 71:52. Potem, ko so na parket pri enih in drugih stopili vsi razpoložljivi košarkarji, so lahko Domžalčani le pošteno stisnili v roke Ljubljančanom in jim zaželeli veliko sreče v polfinalu proti Krki. Končalo se je s 83:66.

Pri Jančah je s 24 točkami, 13 skoki in 6 podajami blestel Matej Kavaš, odlično pomoč pa je imel v Mateju Hočevarju, ki je zadel kar pet od sedmih metov izza črte 6,75m in se na koncu zaustavil pri 19 točkah. Pri Heliosu je verjetno manjkal ravno nekdo, ki bi bil napadalno malo bolj razpoložen. Prvi strelec je bil z 11 točkami Luka Kraljević, ki je temu dodal še 10 skokov, po 10 točk sta dodala še Peter Košir in Matic Vesel (6 skokov).

Dejan Čikić, trener Heliosa: "Kljub porazu na uvodu zaključnega turnirja za mladince sem s celotno sezono zadovoljen! Da bi čim širšemu številu igralcev ponudili priložnost za igranje, smo letos v 1. SKL tekmovali z dvema enakovrednima mladinskima ekipama. V takšnem sistemu rezultat ne sme biti na prvem mestu, zato smo lahko mirno delali s podporo in razumevanjem klubskega vodstva na poti produkcije mladih igralcev za člansko košarko. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil trenerskemu štabu (Gašper, Janez, Jure) za vrhunsko sodelovanje, fantom pa čestital za dobro opravljen tekmovalni del sezone in vsa odrekanja, usklajevanja ter trdo delo."

Domžalski mladinci tako sezono, ki jim je dala kilometre novih izkušenj na njihovi košarkarski poti, zaključujejo na še vedno odličnem 6. mestu, že prihodnji konec tedna pa bodo pesti stiskali za svoje mlajše soigralci, ki bodo v domžalski Hali KC naskakovali vrh kadetskega prvenstva.

Avtor: KK Helios Domžale; Foto: KK Helios Domžale
Tagi