Mladi Domžalčani med svetovno elito v Manchestru

Selekcija do 14 let (letnik 1998) Nogometnega kluba Domžale se je v soboto odpravila na neuradno svetovno klubsko prvenstvo v Manchester. Varovanci Primoža Jeršina so si nastop na svetovnem finalu Premier Cup-a zagotovili z uvrstitvijo v finale evropskega zaključnega turnirja, ki je maja potekalo v Ljubljani. Domžalčani so se že popolnoma prilagodili na pogoje, ki vladajo v Angliji, kjer so opravili že dva treninga, ogledali pa so si tudi mesto, ki se zadnja tri leta ponaša z naslovom angleškega nogometnega prvaka.

Možni nasprotniki Domžal na turnirju v Angliji so eminentni klubi, ki v članski konkurenci sodijo v sam svetovni vrh. Evropo bodo poleg slovenskega predstavnika zastopali še lanski finalist Lige prvakov Borussia iz Dortmunda, italijanski velikan Milan, španski podprvak Real Madrid, londonski velikan Arsenal, angleški prvak Manchester United, hrvaški prvak Dinamo iz Zagreba in švicarski podprvak Grasshoppers. Iz južne Amerike se bodo v Manchestru predstavili argentinski velikan Boca Juniors, brazilski Internacional iz Porto Alegreja, mehiška Guadalajara in čilski San Luis.

Azijo bodo zastopali kitajski Shandong Luneng, japonska Omiya Ardija, kjer si kruh služijo trije Slovenci – Zdenko Verdenik, Milivoje Novaković in nekdanji član Domžal Zlatan Ljubijankić, – korejski Ulsan Hyundai in indonezijski Saswco. Ostali so nam še afriška predstavnika Right to Dream iz Gane in Rosina Sedibane Sport School iz Južne Afrike, zmagovalec Oceanije novozelandski klub Onehunga Sports ter predstavnik severne Amerike Dallas Texans in Združenih držav Amerike.

Tekmovanja se je letos udeležilo več kot 8000 klubov iz 43 držav. Prvič je bil Premier Cup organiziran v sezoni 1993/1994, ko je slavil portugalski Porto. Ostali zmagovalci so madridski Real, španski Espanyol, argentinski Platense, španska Barcelona trikrat, brazilski Internacional, brazilska Vitoria, brazilski Sao Paulo dvakrat, brazilski Corinthians, angleški Manchester City, brazilski Fluminense dvakrat, mehiški Chivas, mehiška Pachuca in lani čilski Universidad Catolica, ki je v finalu z 2:1 ugnal japonski klub Gamba Osaka.

Največji turnir v tej kategoriji na svetu je na površje spravil tudi nekaj svetovnih zvezdnikov nogometa. Med drugimi so zaigrali Andrés Iniesta za Barcelono leta 1999, Cesc Fabregas za Barcelono leta 2002, Fernando Torres za Atletico Madrid leta 1999 (izbran za najkoristnejšega igralca turnirja), Robinho za Santos leta 1999 in Rafael ter Fabio Da Silva leta 2005 za Fluminense.

Izjemna generacija domžalskega nogometa bo nasprotnike v skupinskem delu tekmovanja dobila po ponedeljkovem žrebu. Trener Primož Jeršin priznava, da moči tekmecev, ki prihajajo iz največjih klubov na svetu, ne pozna, cilja pa na uvrstitev na eno od prvih dveh mest v skupini, ki v nadaljevanju tekmovanja omogočata boj za neuradni naslov svetovnega prvaka. Igralec Gašper Hrovat pa bi se v Manchestru rad preizkusil z vrstniki iz najboljših evropskih klubov, zato si želi tekem z Manchestrom Unitedom, madridskim Realom, Milanom in Arsenalom.

Domžale bodo na Premier Cupu zastopali:

Zgoraj z leve: Igor Klopčič (fizioterapevt), Jernej Horvat, Žan Pižmoht, Matija Rom, Robert Majdič (trener vratarjev)
V sredini z leve: Primož Jeršin (trener), Matic Bajec, Medin Bajrami, Jan Mlakar, Marko Huč, Oskar Cvjetičanin, Andraž Kos, Dejan Dončić (vodja MNC)
Spodaj z leve: Gašper Hrovat, Lenart Brolih, Erik Hrček, Jakob Ambrožič, Marcel Kene, Igor Kondič, Lovro Vrandečič

Avtor: Grega Krmavnar; Foto:Lado Vavpetič; Video: Sedo Rošić, NK Domžale
Tagi