Meho Bašić: V nogometu ni preskoka iz osnovne šole na fakulteto

Ta vikendom so se pričela srečanja tudi v ligi deklet U17, ki bo v novi sezoni na žalost razdeljena na dva dela – vzhodni in zahodni del. Pred začetkom prvenstva smo opravili intervju s trenerjem ekipe ŽNK Radomlje U17, Mehom Bašićem.

Koliko igralk iz vaše selekcije bo igralo vidno vlogo v članski selekciji v naslednjih sezonah?
Imamo veliko perspektivnih igralk, ki imajo veliko tehničnega znanja in bodo kmalu kandidatke za člansko ekipo. Ko dekleta pridejo v člansko selekcijo, morajo biti formirane igralke. Tehnika in taktika ne smeta biti vprašljivi, nato sledi nadgradnja.

Pomurje je v zadnjih sezonah razred zase. Kako so uspeli sestaviti tako močno piramido od mlajših selekcij do članic in ali verjamete, da bi se v prihodnjih sezonah že lahko kosali s trenutno najboljšo ekipo v državi?
Nogomet je kot šola. Najprej je potrebno iti v osnovno, nato srednjo šolo, nato šele sledi fakulteta. Iz osnovne šole težko preskočimo na fakulteto. Če pri nogometu preskakujemo razrede, mora biti igralka izreden talent, a vseeno bo verjetno nekaj primanjkovalo. Pri Pomurju so pred leti začeli s sistematskim delom z najmlajšimi, kar se jim danes obrestuje. Potrebno je delo na dolge proge, to se vedno izplača. Mlade igralke so temelj vsega skupaj. Potrebno je osvojiti abecedo nogometa. Že čez nekaj let se to pokaže v članski selekciji. V dveh letih smo s selekcijo U-17 prišli do tretjega mesta, zaostajamo le za Pomurjem in Rudarjem, čeprav smo štartali iz nič. Prebili smo se tudi v finale pokala, ta selekcija (v sezoni 2013/14 – op.a.) je res veliko naredila.

Lahko smo srečni tudi, da imamo takega predsednika, ki je zelo ambiciozen. Zaveda se namreč, kako pomembno je delo z mladimi in da je le-to temelj vsega. Lahko samo potrdim, da se z mladimi v našem klubu res dela odlično. Ko sem leta 2012 začel z delom, smo bili povsem na začetku, zelo daleč od Pomurja. Zdaj smo se že približali, na njihovem igrišču smo dobro igrali tudi v finalu pokala. Njihova dekleta so zasluženo zmagala, mislim pa, da smo vse bližje po kvaliteti.

Vaša dekleta so v najstniških letih, ko se po glavi rojijo še številne druge stvari. Imate kakšne posebne metode, da dekleta usmerite k nogometu?
Imam otroke, ki jim dajem nasvete. Tako je tudi pri treningu mladih fantov ali deklet, pomagam jim tudi zunaj nogometa, če imajo kakšne težave v šoli. Sem tudi v vlogi trenerja-starša. Dekleta se zavedajo, da sem pošten in iskren, sicer strog, a tudi pravičen. Od ponedeljka do petka smo štiri dni skupaj, vse temelji na medsebojnem zaupanju.

Mislite, da gredo stvari v slovenskem ženskem nogometu v pravo smer?
Moti me razdelitev lige U-17 na Vzhod in Zahod. Vedno smo se posebej pripravljali na tekmo proti Pomurju, to je bilo za nas kot derbi Real – Barcelona. Želeli smo se meriti z najboljšo ekipo. To je tekma posebnega naboja. Mi smo sedaj tako v zahodni skupini s Krimom, Velesovim, Krko in Ajdovščino, na vzhodu pa so Pomurje, Rudar, Maribor, Slovenj Gradec in Fužinar.

Avtor: A.G., Foto: Frane Komatar (ŽNK Radomlje)
Tagi